Šta je novo?

Veza na daljinu u zamkama interneta

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.817
Veza na daljinu u zamkama internetaBol rastanka je ništa u poređenju sa srećom ponovnog sastanka - pisao je Čarls Dikens, nudeći utehu za dane razdvojenosti posle kojih će opet doći blizina i srca još jače kucati. Tako je to uglavnom sa ljubavlju na daljinu. Meri se sastancima, tihuje zbog rastanaka, popunjava čežnjom, troši strpljivim čekanjem. Na sreću, doba golubova pismonoša je prohujalo, pa poruke putuju brzinom svetlosti. Devojka u Beogradu tek što je ispisala srce u "Mesindžeru", a momku u Njujorku je već izmamila osmeh na lice. Ni glas ne plovi onoliko dugo preko reke, mora i okeana, a ne mora ni da plaća kartu za plovidbu. Jedan klik na "Vajber" i par je već počeo da cvrkuće. Internet i savremeni oblici komunikacije sasvim su pojednostavili stvari, čineći da udaljeni partneri budu dostupniji jedno drugom više nego ikada. Ali da li je to stvarno tako? Ili baš taj olakšan protok informacija i razmene nežnosti iskušava vezu? Stvara samo privid da je partner tu, pa želja za fizičkom blizinom više nije toliko snažna? Koliko je zapravo moderno doba naklonjeno ljubavi na daljinu, a koliko je urušava? O tome govori psihoterapeut Sandra Bracanović.

- Za jednog je internet apsolutni čuvar ovakve veze, za drugog breme - tvrdi Bracanovićeva. - Ako krenemo od toga da danas možemo nesmetano da održavamo odnos preko telefona, čujemo se bez onog "krčanja" iz slušalice, dopisujemo bez poštanskih marki i čekanja poštara, i da za to plaćamo kao da smo u istom gradu, onda je ljubav zaštićena, a odnos ima šanse da se lepo neguje. Ukoliko se, međutim, previše ušuškamo u takvoj "blizini", opustićemo se, neće nam više biti toliko potrebno da vidimo partnera, iznenadimo ga dolaskom na kućni prag i pozivom u pola noći.

RAZGOVOR VIŠE NIJE LUKSUZ

Skupi telefonski pozivi posle kojih je svako "tu-tu" iz slušalice bilo bolno podsećanje da ćemo ko zna kada ponovo čuti glas voljene osobe, sada su samo istorija. Kada je došao "Skajp", ljubavni razgovori više nisu morali da se mere na kašičicu, a sa pametnim telefonima su prestali i da se ograničavaju prostorom.

- Sada možemo, odakle god poželimo, da pozovemo partnera i saznamo šta radi, kako je, da li ga nešto muči. Možemo da delimo osećanja i misli dok smo na poslu, kada se šetamo sa drugaricama, vozimo, kupujemo u marketu. U tome je prednost "Vajbera" i beskrajno mu hvala. Čim poželimo da čujemo partnerov glas, on nam je tu. Dostupan. Jasno se čuje. Ne košta nas - kaže sagovornica.

Nekada su i SMS poruke na daljinu bile luksuz, a pre njih smo se oslanjali na pisma od papira i poštara. Osećanja su sporo putovala, dok danas stižu na željenu adresu dok lupimo dlanom o dlanom. Ali baš zbog toga smo nešto lepo, čisto i jako, i izgubili. Kao da smo ogrubeli, pa su nam otkucane poruke manje nežne od onih ispisanih olovkom. Ne trudimo se više da budemo pažljivi, posvećeni i prisni, jer kao da pametni telefoni nemaju kapacitet da iznesu preveliku dozu romantike. Sve se pojednostavilo, pa i ljubav. Istraživanja ne idu u prilog dubini emocija koje se sada razmenjuju u vezama na daljinu, jer se traži i dobija kvantitet, a ne kvalitet "trampljenih" reči. Ali, sa nesmetanim protokom informacija koju nam je donelo moderno doba, stigla je i opasnost da sve što nas u nekom momentu iznervira, odmah kažemo. Ne vagamo reči. Ne brojimo do deset. Ne uzimamo dah, već odmah pišemo ili zovemo. I svašta kažemo.

- Parovi se olako posvađaju, jer iako su fizički udaljeni, telefon im je na dohvat ruke. Pre nego što razmisle da li nešto stvarno treba da se kaže, da li je bilo kakva sumnja opravdana, imaju li razloga da se ljute, istog momenta osipaju paljbu. Padaju u vatru i tako postaju naivne žrtve pametnih spravica - objašnjava sagovornica.

KLIZAV TEREN ZA ZABLUDE

Ne plačem jer smo rastavljeni daljinom, godinama. Zašto? Zato što sve dok delimo isto nebo i dišemo isti vazduh, mi smo i dalje zajedno - zapisala je Dona Lin Houp. Tako je nekada mogla da zvuči podrška srcima udaljenim kilometrima. A, onda je došao "Fejsbuk" i učinio da partner u svakom trenutku ima pregled događaja svoje druge polovine koja je zapravo u drugom gradu, državi ili na kontinetu. Kada dečko postavi sliku, objavi pesmu, napiše post, njegova emitovana energija precizno pogađa "metu". Devojka zna da u tom momentu čezne za njom ili je ljut, neraspoložen, povređen, nezainteresovan. Sve to može da se napiše na društvenim mrežama i ciljano izazove željenu reakciju. I tako ljubav upada u klopku modernog doba.

- Mnoge veze pucaju upravo zbog društvenih mreža, a pogotovo su osetljive one na daljinu. Jer samo jedna slika, "tag" ili post, može da izazove salvu sumnji i talas ljubomore. Ako, recimo, momku na "Fejsbuku" iskoči slika njegove devojke u poznatom društvu, u kojem je i jedan nepoznat zgodni frajer, on može da se zapita ko je on i da li se tu našao baš zbog nje. Devojke umeju da naprave još gore scene kada vide da je dečko samo lajkovao sliku neke atraktivne prijateljice, a kamoli ako je još napisao duhovit komentar - navodi primere sagovornica.

A, dok partneri jedno drugom na daljinu objasne da to ništa ne znači i da je sve to na "Fejsbuku" ili "Instragramu" samo zabluda, može da bude kasno. Sumnjičava strana je još više produbila svoje sumnje. počela da "kopa" po svim sumnjivim profilima koji bi mogli da budu dokaz da partner nije čist. Teško je u takvim okolnostima sačuvati zdrav razum, a lako je pasti u vatru. Društvene mreže su zaista velika opasnost za veze, jer se tu svaki "lajk" primećuje, skenira, analizira i podmeće kao argument za svađu.

- Kada su blizu, partneri mogu da se nađu čim se rasprava pokrene, a uživo mogu mnogo bolje i trezvenije da dopru do druge strane. Ovako se nesporazumi samo usložnjavaju, a mračne misli bujaju - upozorava psihoterapeut.

Sagovornica "Života plus" savetuje da fizički razdvojeni parovi iskoriste sve prednosti savremenih oblika komunikacije, ali i da sa njima budu na oprezu. Jer oni i dalje daljinu ne pretvaraju u blizinu.

STVARAN ŽIVOT TRPI

DOK, s jedne strane, ljubav na daljinu zbližavaju česti razgovori i duge poruke, s druge strane je stalno čine napetom. Čim nam se partner ne javi, ne odgovori istog momenta na SMS, pročita poruku u "Mesindžeru", a ne odreaguje, odmah menjamo raspoloženje, osećamo se zapostavljeno, tužno, ljuto.

- To prečesto komuniciranje nije dobro i zbog toga što smo stalno u grču da li ćemo imati internet i hoće li nam se telefon ugasiti, jer kako ćemo tada da se javimo partneru. Stvaran život može da trpi - upozorava psihoterapeut.

ŠANSA ZA BOLjE UPOZNAVANjE

ISTRAŽIVANjA pokazuju da je dobra strana veza na daljinu u doba pametnih telefona to što se partneri često bolje upoznaju nego kada su fizički blizu.

- Da bi nadoknadili udaljenost tela, više otvaraju dušu jedno drugom. Razmenjuju priče o prošlosti, pričaju anegdote, intelektualna razmišljanja, šalju slike kada su bili mlađi - navodi Bracanovićeva.

(Novosti)
 
Top