Vesti: UN i Francuska i znale i štitile kriminalne radnje vođa OVK

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Vesti: UN i Francuska i znale i štitile kriminalne radnje vođa OVK





Tanjug | 25. 02. 2011. - 23:58h | Foto: AP

FRANKFURT - Ujedinjene nacije i Francuska, ne samo da su znale za veze između vođa OVK-a i organizovanog kriminala, već su ih i štitile, to, prema pisanju frankfurtskih ''Vesti'' proizlazi iz svedočenja poznatog francuskog kriminologa Ksavijea Raufera, šefa katedre za kriminologiju na Sorboni, ali i izjava jednog od bosova albanske mafije Džavita Halitija, danas potpredsednika parlamentu u Prištini.
39073_un3-ap-osamu-honda_f.jpg


Halitijevo ime se vezuje za najgore mafijaške poslove u izveštajima više zapadnih obaveštajnih službi, kao i u nedavno objavljenom izveštaju NATO-a i u izveštaju Dika Martija Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Naime, Raufer je još 2003. godine upozorio članove jedne komisije francuskog Senata da je posle uspostavljanja UN administracije Haliti bio zatečen na Kosovu s drogom i velikom količinom nemačkih maraka, ali da je odmah dobio zaštitu i pušten.


Prema zapisniku saslušanja u francuskom Senatu održanom 12. marta
2003. godine, posvećenom nacionalnoj borbi protiv droge, u kome Raufer odgovara na pitanje senatora Pola Žiroa, u zapadnu je Evropu istovremeno sa prihvatom izbeglica sa Kosova stigao i veliki broj kriminalaca.

"To je uostalom bilo rečeno u vreme tih događaja. Treba biti precizan i bez oklevanja jasno reći kako stoje stvari. Državni izvori i ja lično, u pismu koje sam uputio, upozorili smo vlasti, da se u Rambujeu u delegaciji OVK-a nalazi i jedan krijumčar heroina visokog ranga, neka vrsta albanskog Toto Rine, koji je još uvek živ i zove se Džavit Haliti. Posle učešća (na konferenciji) u Rambujeu, Haliti je noseći ogromnu količinu nemačkih maraka i nekoliko kilograma droge bio zaustavljen na Kosovu, kojim je upravljao gospodin Bernar Kušner. 'Pošto, međutim, ne može da se dosađuje jednom 'velikodostojniku', bio je pozdravljen i pušten da ode", odgovorio je Raufer.


On je ukazao da je više oficira bezbednosti i univerzitetskih profesora
upozorilo francusku vladu da ne daje vizu Halitiju za dolazak na pregovore u Rambujeu 1999. godine, jer je reč o "mafijaškom kumu, a ne o nekom malom banditu - patrioti" , da je u pitanju "mafijaš prvog reda, jedan od prvih finansijera i bez sumnje 'kum' mladog Hašima Tačija u ono vreme".


Švajcarska centar aktivnosti
15750_ovk-beta_t.jpg


I Haradinaj, kao i Tači i Haliti, počeli su karijere u Švajcarskoj koja je bila središte aktivnosti Oslobodilačke vojske Kosovaa i gde su pre 1999. godine sakupljeni milioni namenjeni finansiranju OVK.
U leto 2001. godine švajcarska vlada (Federalni savet) odlučila je da zabrani sakupljanje fondova, a Halitiju je zabranjen boravak na švajcarskoj teritoriji. Kriminolozi smatraju da su Albanci s Kosova u Švajcarskoj i Nemačkoj manje ili više dobrovoljno skupili oko 400 miliona dolara za fondove čiji je "blagajnik" bio Haliti.
 
Natrag
Top