Vesti iz Sveta Košarke

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Minesota vraća Roja u "život"

[h=1]Minesota vraća Roja u "život"
[/h] Izvor. B92 | AK



Brendon Roj se definitivno vraća na košarkaški parket, a povratak u košarkaški život imaće u dresu Minesota Timbervulvsa.

16904369194ff7018a36b4d026195097_orig.jpg

Beta/AP
Ekipa iz Mineapolisa ponudila mu je dvogodišnji ugovor vredam 10.5 miliona dolara, a potpis se očekuje 11. jula.
Ujedno, Timbervulvsi su ponudili ugovor i krilu Nikolasu Batumu, spekuliše se da je u pitanju četvorogodišnji vredan 45 miliona. Portland će imati rok od tri dana da izjednači ponudu.
Trostruki All Star Roj se povukao iz profesionalne košarke zbog hroničnih problema sa oba kolena, a Portland je iskoristio klauzulu kako bi raskinuo njegov tadašnji ugovor vredan 63 miliona dolara. Nakon što se oporavljao tokom skraćene sezone, sjajni šuter je odlučio da pokuša ponovo da igra u NBA ligi.

Kada je tek stigao u NBA Roj je bio jedan od najvećih talenata, a 27-godišnji bek je tokom 321 utakmice prosečno beležio 19 poena uz 4.3 skoka i 4.7 asistencija. Bio je 6. pik na draftu 2006, upravo od strane Timbervulvsa koji su ga trejdovali da Rendija Foja iste noći.

Dolazak Roja u Mineapolis prvi je pozdravio prošlogodišnji drugi pik Derik Vilijams koji mu se obratio preko tvitera.

"Dobrodošao Brendon Roj. 7 je tvoja", napisao je Vilijams, pomenuvši broj dresa koji je Roj nosio u Portlandu, a koji je pripao njemu prošle sezone.

Roj je poslednjih nedelja pregovarao sa Čikagom, Klivlendom, Indijanom, Dalasom i Golden Stejtom, ali se odlučio za Minesotu gde će biti jedan od iskusnijih igrača u mladom timu Rika Adelmana.

Sa druge strane, Vulvsi će morati da sačekaju 14. jul i odluku Blejzersa ponovom Francuza Batuma. On se nada da Portland neće izjednačiti ponudu Minesote, ili će ga po principu "sign-and-trade" proslediti u Mineapolis.

Batum i njegov agent Bouna Ndiaje su se sastali sa čelnicima Blejzersa u četvrtak i saopštili ih da krilni igrač želi u Minesotu. Ndiaje je odbio da govori o ponuđenim uslovima, ali se pretpostavlja da bi Batum uz bonuse mogao da dobije i 50 milion dolara za četiri sezone.
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
[h=1]Srpski basketaši prvaci sveta![/h]
Reprezentacija Srbije u basketu "3 na 3" postala je šampion sveta, pošto je u finalu turnira u Atini pobedila Francusku sa 16:13.




1589872908503ac2e9eb534022004907_orig.jpg


Ekipu Srbije predstavljali su Marko Savić, Marko Ždero, Milan Bošković i Dušan Domović-Bulut.
Basket "3 na 3" će biti uvršten u program Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.
Srbija je protiv iskusne i fizički dominatne selekcije Francuske povela 2:0, ali je većim delom duela, najviše zbog prednosti rivala u skok igri, bila u rezultatskom zaostatku. “Trikolori” su na dva minuta pre kraja imali čak četiri poena prednosti (8:12)

Međutim, borbeni reprezentativci Srbije nisu pomišljali na predaju. Do kraja susreta fenomenalni Marko Savić postigao je osam uzastopnih poena, od čega dve “dvojke” za nedostižnu prednost 16:12 samo nekoliko sekundi pre kraja meča. Pored junaka trijumfa Savića koji je postigao ukupno devet poena, ogroman doprinos pobedi dao je i Dušan Domović-Bulut sa sedam postignutih poena.

"Oduvek sam sanjao da budem najbolji na svetu. Sreća je još veća jer sam snove ostvario uz pomoć drugara sa kojima još od detinjstva igram basket u Novom Sadu. Dogovorili smo pre finalne utakmice da igramo srcem do poslednje sekunde bez obzira na rezultat. Zato se nismo predavali ni kad su Francuzi činilo se imali nedostižnu prednost 12:8, dva minuta pre kraja meča. Od starta tutnira krasila nas je velika borbenost i vera da možemo do zlata. Previše smo uzbuđeni i srećni da bi u ovom trenutku bili svesni koliki smo uspeh postigli", istakao je Dušan Domović - Bulut.

Srbija je u eliminacionu fazu turnira prošla kao druga iz Grupe B, sa četiri pobede i jednim porazom. Prva je bila Slovenija sa pet pobeda, a iza šampiona našli su se Španija (3-2), Češka (2-3), Letonija (1-4) i Nepal (0-5).

Za špansku repreznetaciju nastupali su proslavljeni reprezentativci u košarci Horhe Garbahosa i Karlos Himenes.

U šesnaestini finala srpski košarkaši su pobedili Argentinu sa 21:17, zatim u četvrtfinalu Sjedinjene Američke Države sa 20:16 i u polufinalu Ukrajinu sa 13:11.

Treće mesto osvojila je Ukrajina, koja je sa 19:18 bila bolja od Izraela.



B92
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
[h=1]Košarkaški savezi tuže FIBA Evrope[/h]
Nekoliko članica FIBA Evropa, među kojima je i Košarkaški savez Srbije, odlučilo je da podnese tužbu protiv organizacije i njenog predsednika Olafura Rafnsona.





1992665647503a800feddc4434410238_orig.jpg
Postupak će po podnošenju tužbe biti pokrenut pred Arbitražnim sudom za sport u Lozani.

Među savezima koji su pokrenuli postupak su i Litvanija, Turska, Rusija, Slovenija i Ukrajina. Ove zemlje tvrde da čovek koji vodi FIBA Evropa ne poštuje propise ove organizacije.
U maju mesecu ove godine, 28 od 51 članice FIBA Evropa uputile su pismo Rafnsonu, u kome su tražili sazivanje vanredne generalne skupštine. Međutim, posle predviđenog roka od 60 dana sednica nije zakazana.


Večernje Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
Ivković: Previše padova u igri


Selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je posle poraza od Izraela da je njegov tim pravio loša rešenja kada je imao šanse da se vrati u igru.




312978640503d30521657e244345082_640x480.jpg





"Odigrali smo jako loše, dosta grešili, imali suviše padova u igri. Presudan je bio pad koncentracije u prvoj četvrtini kad smo dozvolili rivalu da napravi seriju od 15:0. Pokušavali smo da se vratimo, ali kad smo imali priliku da uhvatimo priključak nismo pronalazili najbolja rešenja, čini mi se da smo sve vreme bili u kontraritmu"

„Znali smo kako Izrael igra, da ima dobre i kvalitetne igrače, ali nismo uspeli da im se suprostavimo na pravi način. Težak raspored i naporan put koji smo imali do Tel Aviva nikako ne mogu biti opravdanje za slabu igru koju smo prikazali. Moramo se koncentrisati na naredne mečeve i igrati mnogo bolje“, dodao je Ivković posle poraza 89:76.

Milan Mačvan rekao je da, uprkos porazu, i dalje veruje u plasman na EP.

„Znali smo sve o selekciji Izraela. Danima smo pričali kako im se treba suprostaviti, ali smo im već na početku susreta dozvolili da steknu veliku prednost. Nikako ne smemo da klonemo duhom, već da izvučemo pouke, što pre dignemo glavu i okrenemo se sledećim mečevima. I dalje verujem u ovu ekipu i naš plasman na Evropsko prvenstvo. Probaćemo da se već u Podgorici iskupimo za ovaj poraz u Tel Avivu“.



B92
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
[h=1]KK Himki moli lopove da vrate olimpijsku medalju Fridzonu [/h]


Košarkaški klub Himki uputio je molbu nepoznatim lopovima da njihovom igraču Vitaliju Fridzonu vrate bronzanu medalju, koju je osvojio ne Olimpijskim igrama u Londonu.



269131_fridzon01-afp-mark-ralston_f.jpg


Fridzon je ostao bez medalje nakon što je opljačkan njegov stan i odneto dva švajcarska sata, laptop, mobilni telefon, kamera, tablet računar i medalja.


"Himki i njegovi navijači apeluju na savest lopova, koji su provalili u Fridzonov dom. Vratite Vitaliju olimpijsku medalju! Ova nagrada ima neprocenjivu vrednost i proizvod je godina treniranja. Za vas olimpijska medalje je predmet zarade, ali za našeg kapitena doživotno sećanje", navodi se u saopštenju kluba.




Rusi su u meču za treće mesto pobedili Argentinu sa 81:77, a doprinos osvajanju bronze, pored Alekseja Šveda (25 poena) i Andreja Kirilenka (20), dao je i Fridzon, strelac 19 poena.



BLIC
 
Član
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poruka
145
FIBA ljuta na Slovence, sami izabrali terene za Eurobasket 2013

FIBA ljuta na Slovence, sami izabrali terene za Eurobasket 2013


Izvor : Tanjug


Evropski ogranak FIBA oglasio se povodom odluke slovenačke kuće košarke da se mečevi narednog Eurobasketa igraju i u Celju i ljubljanskom "Tivoliju".



218938_kosarkaska-lopta01-reuter-suhaib-salem_f.jpg


"Iako smo u konstantnoj komunikaciji sa lokalnim organizatorima šampionata Evrope oko tih, potencijalnih terena za održavanje takmičenja, još uvek nije doneta nikakva konačna odluka. Da bismo pojasnili čitavu ovu situaciju, moram da naglasim da su te odluke o Celju i Ljubljani donete jednostrano", navodi se u pisanom saopštenju FIBA Evropa Olafura Rafnsona.

Delegacija FIBA Evrope je obišla te dve lokacije u julu, ali nije dobila potrebne garancije za pomenute hale, pa je shodno tome i ostalo otvoreno pitanje gde će se tačno takmičenje i održati.

"Iznenađeni smo što je to učinjeno bez komunikacije i saglasnosti sa nama. U kontaktima smo sa našim partnerima u Sloveniji u nadi da ćemo rešiti ovo što pre", dodao je Rafnson, najavivši da će konačnu odluku doneti FIBA Evropa na sastanku zakazanom za septembar.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Šek prekida penziju, uskoro oblači dres meksičkog tima?

Šek prekida penziju, uskoro oblači dres meksičkog tima?

Tanjug |



Legendarni košarkaš Lejkersa i NBA lige Šekil O' Nil mogao bi uskoro da obuče dres Fuerca Ređa, potvrdio je predsednik meksičkog tima Serhio Ganem.

271281_shekatek01-reuter-marc-serota_f.jpg


Ganem je u izjavi za "ESPN" rekao da je O'Nil pristao da u oktobru odigra nekoliko utakmica za tim iz Montereja.

Do dogovora je došlo prošlog meseca dok je proslavljeni američki košarkaš učestvovao na humanitarnoj akciji u Meksiku.

Dres meksičkog kluba ranije su nosili Denis Rodman i najviši aktivni košarkaš na svetu Sun Ming Ming, koji je visok 236 centimetara.


O'Nil je karijeru okončao 2011. godine i od tada radi kao NBA analitičar na televizijskoj stanici "TNT".




 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Širenje NBA lige pod znakom pitanja

Širenje NBA lige pod znakom pitanja

IZVOR. B92, TANJUG | NS



Komesar NBA lige Dejvid Štern izjavio je da još nije došlo vreme da se najjača košarkaška liga proširi u Evropu, prenose američki mediji.



1967867317507bd910775b0563346107_orig.jpg


"Ne mislim da bi bilo praktično da imamo jedan tim u Evropi. Govorio sam o prisustvu pet NBA klubova iz Evrope, međutim, nema dovoljno dvorana, adekvatnih tv ugovora, vlasnička prava nisu regulisana i ne mislim da bismo mogli da naplatimo cenu koja je potrebna za organizovanje mečeva", rekao je Štern.

On je do pre nekoliko godina razmišljao o osnivanju divizije na tlu Starog kontinenta koju bi činili timovi iz Londona, Rima, Pariza, Madrida, Barselone i Berlina.

Ideja je za sada propala zbog ekonomske krize i nedostatka velikih dvorana koje ispunjavaju standarde NBA lige.

Primera radi nova dvorana Ulkera u Istanbulu ima kapacitet 13.000 mesta, što bi bila najmanja u ligi.

NBA već više od dve decenije organizuje gostovanja u Evropi u okviru priprema za sezonu, dok su neki timovi igrali zvanične utakmice u Kini i Japanu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
KRK: Zvezdi trofej u tužnom Jezeru

KRK: Zvezdi trofej u tužnom Jezeru


IZVOR. B92 | SO




Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća, pošto su u finalu u Kragujevcu pobedili Partizan 78:69.

18768034035119348c66941064637215_orig.JPG


Meč je u nedelju zbog incidenta na tribinama prekinut pri rezultatu 43:43 sredinom trećeg perioda, a Zvezda je utakmicu prelomila u poslednjoj deonici najviše zahvaljujući raspoloženima Nelsonu i Skotu.


Nastavak se igrao pred praznim tribinama, u veoma tužnoj atmosferi, ali Zvezda je zasluženo slavila i prekinula petogodišnju dominaciju Partizana u nacionalnom kupu.


MVP finala bio je De Markus Nelson sa indeksom uspešnosti 23 – 17 poena (6-9 iz igre) i 5 skokova. Najefikasniji je bio Igor Rakočević sa 20 poena (6-11 iz igre), a imao je i po 5 asistencija i izgubljenih lopti, kao i 2 ukradene, a Majk Skot je takođe ubacio 20 poena (6-11 iz igre, 7sk).


Vladimir Lučić predvodio je crno-bele sa 17 poena (3-12 iz igre, 10-11 penali) i 9 skokova, Leo Vesterman upisao je 14 poena (5-12 iz igre, 5ast), a Davis Bertans 10 (2-7 iz igre).


Obe ekipe bile su dekoncentrisane na početku nastavka, verovatno pod utiskom čudne atmosfere u praznoj hali. Savović je promašio oba bacanja, a Partizan je promašio nekoliko šuteva iako je bio superioran u skoku.


Tek posle dva minuta igre lopta je prošla kroz obruč, i to tako što je Katić pogodio drugo bacanje za 44:43.


Rakočević i Vesterman pogocima sa distance prekinuli su post iz igre, a posle poena Lučića sa penala Partizan je poveo 49:46. Međutim, Nelson je u poslednjoj sekundi pogodio koš uz faul, mada je napravio korake, pa je posle 30 minuta igre bilo 49:49.


Iako je bilo očigledno da oba tima igraju daleko od svog maksimuma, Zvezda je nešto bolje počela poslednji period – Rakočević je dao trojku, a onda je i Nelson pogodio uz faul.


Ni tajm aut Vujoševića nije prekinuo seriju Zvezde – Skot je pogodio trojku, a posle poena Nelsona u kontri crveno-beli su poveli 60:49.


Nelson je novim pogotkom uz faul kompletirao seriju Zvezde 14-0 za 63:49, a onda je Partizan posle četvorominutnog posta pogodio sa penala za 63:50.


Nelson, koji je bio najbolji u nastavku u redovima Zvezde, povredio je skočni zglob i nije mogao da nastavi meč. Zvezdin plej izuo je patiku i stavio led na zglob.


Igrači očigledno nisu imuni na sav pritisak stvoren u prethodna 24 sata, pa su se pokoškali Savović i Bertans. Međutim, sve je brzo rešeno, uz obostranu tehničku grešku, a isključen je pomoćni trener Zvezde Milan Gurović.


Posle zakucavanja Katića Zvezda je prvi put stekla 15 poena prednosti (67:52) i tu prednost čuvala je do nešto više od minut do kraja. Međutim, posle trojke Bogdanovića i izgubljene lopte Radivojevića i polaganja Gordića Partizan prilazi na -6 (73:67) na 40 sekundi do kraja.


Tu se pojavio tračak nade za Partizan, ali Zvezda je sigurno prevela loptu, a kada je Skot oba puta bio precizan sa linije penala, bilo je jasno da će Zvezda osvojiti prvi trofej u sezoni.


Tačku na dvodnevni derbi stavio Simonović sa linije penala, Vujošević je zatražio tajm aut na sekundu do kraja, a onda je usledilo slavlje Zvezdinih igrača i dodela trofeja.


A evo šta se sve dešavalo u prethodna 24 sata, od prekida meča do nastavka:


U nepunih 24 časa bili smo svedoci mnogo čega – neposredno posle prekida svoju ocenu dao je potpredsednik KSS Dejan Tomašević, a sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao je da "ovo nije ništa novo i da je ovo Srbija".


U Kragujevcu žale zbog incidenta, a u Policijskoj upravi tog grada uveravaju da će svi krivci biti identifikovani.


Rat saopštenjima započeo je KK Crvena zvezda optuživši Partizan i KSS za nerede, a nije se dugo čekalo ni na odgovor KK Partizan. Oglasili su se i navijači Partizana "Grobari Jug".


Igoru Rakočević ružno veče popravio je sin, a Vesterman i Gordon takođe su se oglasili na Tviiteru.


Predsednik KSS Dragan Đilas rekao da je sve ono što se desilo na finalu Kupa Radivoja Koraća posledica "jedne priče koja predugo traje". Zatim je Nebojša Čović rekao da Đilas nema hrabrosti da kaže istinu i da tortura Partizana traje već 12 godina.
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
204
[h=1]Đorđe Korać: Neka ostane Kup Koraća![/h]Rođeni brat našeg legendarnog košarkaša demantuje da je zbog incidenata u Kragujevcu zahtevao da se takmičenju promeni ime.
v278398p0.jpg


Đorđe Korać neprijatno je iznenađen pisanjem pojedinih medija, po kojima on traži da se pobedniku nacionalnog Kupa više ne dodeljuje "Žućkova levica" i da to takmičenje ubuduće ne nosi ime Radivoja Koraća.

"Nemam reči koliko sam iznenađen, jer sam kao fudbalski trener dao bar 1.000 intervjua, ali ovako nešto mi se nikad nije desilo. U tekstu koji je objavljen, istina je samo da živim u Francuskoj, u Eks-an-Provansu. Sve ostalo je izmišljeno", rekao je Korać za zvanični sajt KSS.

Potpredsednik Saveza Dejan Tomašević pozvao je Radivojevog brata, kako bi izrazio žaljenje što je događajima vezanim za finale Crvena zvezda - Partizan, možda, ukaljano ime jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Đorđe Korać ističe da nema potrebe da mu se bilo ko izvinjava i da bi voleo da zna "kome je u interesu ova montaža i o čijoj se skrivenoj nameri radi".

"U tekstu piše da sam bio zgrožen događajima iz Kragujevca, dok sam gledao utakmicu. Nisam ni znao da je prošlog vikenda održan finalni turnir, tako da TV prenos nisam gledao. Takođe, velika je neistina da je porodica teško podnela sve što se dešavalo. Jedini član porodice Radivoja Koraća sam ja. Majka je umrla prošlog avgusta, stričevi još ranije".

Korać je dodao da problem huligana postoji širom Evrope, pa i na drugim kontinentima.

"Navijači znaju da naprave izgrede u Parizu, Lionu, Marseju, Lilu... Bio sam trener i u Rijadu, lokalni derbi obezbeđivala je vojska i opet je bilo incidenata. Naravno da bi trebalo učiniti sve da sportski događaj protekne u fer atmosferi, da publika uživa u košarci i da na kraju pobedi najbolji".

Nacionalni Kup nosi ime Radivoja Koraća od sezone 2002/03, a od ove godine se pobedniku dodeljuje replika trofeja nekadašnjeg evropskog takmičenja, koje se takođe zvalo po popularnom Žućku.

Tako će i ostati.

"Ko sam ja da nekom nešto zabranim? Naprotiv, ponosan sam što su ljudi iz našeg Saveza uzeli original iz muzeja FIBA, napravili kopiju i omogućili da Radivojevo ime i dalje živi kroz srpski Kup", završio je Đorđe Korać, po profesiji slikar grafičar.
 
Natrag
Top