[h=2]Oduševljena sam Srbijom[/h] novosti
Bivša Ruskinja najavila da će pojačati našu FED kup reprezentaciju. Dopada mi se kako se država odnosi prema svojim vrhunskim sportistima – ističe Vesna
Vesna Dolonc
PRVI put u istoriji belog sporta Srbija bi mogla da ima četiri teniserke među stotinu najboljih igračica sveta.
Ani Ivanović, Jeleni Janković i Bojani Jovanovskoj u elitnom društvu pridružiće se i Moskovljanka Vesna Dolonc, trenutno 127. na VTA listi, koja igra u sve boljoj formi i samo je pitanje dana kad će se vratiti na pozicije koje je držala 2011.
Rekord joj je 86. mesto, ali je naša novopečena državljanka spremna i za daleko veća dostignuća, u čemu bi trebalo da joj pomognu i nastupi za reprezentaciju Srbije u FED kupu, rame uz rame sa ostalim našim vedetama.
Međutim, Vesna Dolonc najverovatnije neće biti u našem sastavu za predstojeći finalni duel sa Čehinjama, što je nagovestio i selektor Dejan Vraneš. Nije u pitanju pravilo po kom teniserka treba da pauzira dve godine kako bi zaigrala za novu nacionalnu selekciju, već papirologija i nešto sporija administracija.
- To pravilo ne važi za mene. Mogu odmah da zaigram za Srbiju, jer nisam do sada u karijeri nastupala za Rusiju u FED kupu. Čak nisam bila ni na spisku igračica za ovo takmičenje. Samim tim, nema prepreka da već sad obučem novi dres. Međutim, kako stvari stoje, najverovatnije ću debitovati za Srbiju tek sledeće sezone - rekla je Vesna u razgovoru za ruski list “Šampionat”.
Ljubiteljima tenisa iz Rusije nije najjasnije zašto se ova teniserka odlučila baš za Srbiju, ali im je to naša igračica ekspresno objasnila.
- Često sam putovala u Srbiju, otac mi je iz te zemlje, i svidelo mi se tamo. U međuvremenu sam shvatila da mi se jako dopada kako se ta država odnosi prema svojim poznatim sportistima. Teniski savez Srbije je bio zainteresovan za mene, i kako sam dobila zvaničnu ponudu, odlučila sam da uzmem novi pasoš i promenim boje. U isto vreme, nisam imala nikakve obaveze prema Ruskom teniskom savezu, u finansijskom smislu. Nisam dobijala nikakvu pomoć u Moskvi kad je reč o trenažnom procesu, tako da sam mirne savesti promenila državljanstvo iz ruskog u srpsko. Uostalom, Srbija je moja druga kuća.
Mnogi igrači iz Rusije se odlučuju na slične korake u poslednje vreme.
- Da, tako ispada. Ali, šta da se radi.
U pripremnom periodu Vesna neće trenirati u našoj zemlji, već u Holandiji.
- Tamo mi je trener, baza, i mesto gde radim poslednjih nekoliko godina. Neću ništa da menjam u ovom periodu, držaću se oprobanog recepta - zaključuje nova srpska teniserka.
LIČNA KARTA
Rođena: 21. 6. 1989.
Mesto: Moskva
Prebivalište: Moskva
Državljanstvo: Srbija
Visina: 170 cm
Težina: 62 kg
Igra: desnom rukom
Profi od: 2006.
Rang: 127.
Najbolji plasman: 86.
Zarada: 514.358$