Vesić: Cvetni trg za nedelju dana, biće najlepši u Beogradu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Vesić: Cvetni trg za nedelju dana, biće najlepši u Beogradu
Kurir
BEOGRAD - Poslednji radovi na obnovi Cvetnog trga privode se kraju i biće završeni, kako je najavljeno, 15. decembra, i to će biti najlepši trg u Beogradu, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić, i najavio da će spomenik piscu Borislavu Pekiću biti postavljen 4. februara.

Kako je saopštila Gradska uprava, Vesić je dodao da se završava obnova donjeg dela trga, gde će tokom sledeće godine biti postavljene statue naših poznatih glumaca i reditelja u scenama iz pozorišnih predstava. "Već su urađene četiri prodavnice, od kojih su dve cvećare, jedna turistička organizacija i jedna gde će se prodavati antikvarne knjige, a urađen je i potpuno nov plato i zaista mislim da će ovaj trg postati atrakcija za Beograđane i goste našeg grada", rekao je Vesić.

On je dodao da će biti sačuvan i hrast star više od 200 godina, koji je ujedno i najstarije drvo u gradu, a izneo je i podatak da se na tom prostoru nekada nalazila hrastova šuma. Rekonstrukcija Cvetnog trga je, istakao je, samo početak rekonstrukcije cele Njegoševe ulice, a tokom sledeće godine završava se projekat rekonstrukcije Kalenić pijace.

Onda će deo Njegoševe, od Kursuline do Direkcije za građevinsko zemljište, biti pretvoren u neku vrstu trga, odnosno pešačke ulice. "Ideja nam je da celu Njegoševu pretvorimo u pešačku zonu i da svaka opština ima po jednu pešačku ulicu koja bi bila mesto okupljanja građana", naveo je Vesić. Kako je istakao, privode se kraju i radovi na obnovi Ulice Vuka Karadžića, što je takođe deo pretvaranja centra grada u pešačku zonu. Prema tom projektu centar grada između Zelenog venca, ulica Braće Jugovića, Tadeuša Košćuška, Pariske i Trga Republike treba da bude pretvoren u pešačku zonu. Taj posao će, naveo je, trajati pet godina - ove godine se radi Ulica Vuka Karadžića, a sledeće će to biti deo Obilićevog venca, zatim Ulica cara Lazara, drugi deo Zmaj Jovine, Vasina...

Na taj način, rekao je gradski menadžer, centar grada će oživeti i Beograd će postati nalik na druge velike evropske gradove koji imaju pešačke zone u centru. Aktuelna gradska vlast će, najavio je, svake godine urediti po jedan trg, a 2016. kreće obnova fasada. "Zaista verujem da će Beograd polako početi da opravdava naziv 'beo grad' jer danas nije beo, već siv", zaključio je Vesić.
 
Natrag
Top