Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Vertikalni vrt

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
U 7 koraka do vertikalnog vrtaVertikalno vrtlarstvo je neobičan način vrtlarenja jer, kao što sama riječ označava, biljke rastu vertikalno bez ili na jako malo zemlje.
No, riječ je o prirodnom procesu jer u prirodi postoje biljke koje rastu na staništima bez zemlje.

Utemeljiteljem ove metode smatra se francuski botaničar Patric Blanc koji je inspiraciju dobio na putovanju u Tajlandu vidjevši biljke kako rastu na svakojakim površinama.

Vertikalno vrtlarstvo je idealno za manje prostore, koje će ekološki i estetski osvježiti.

Doprinosi i energetskoj efikasnosti jer djeluje rashlađujuće ljeti i poboljšava kvalitetu zraka.

Visina vertikalnog vrta može varirati od ogromne (zidovi nebodera) do vrlo male (unutrašnjost stana).

Ako želite, čitav zid svoje kuće možete pretvoriti u vertikalni vrt.

Kako zasaditi vertikalni vrt

Ako ne posjedujete velike horizontalne površine, a želite svoj prostor učiniti zdravijim, bližim prirodi, a ujedno i modernijim, vertikalni vrt je pravo rješenje.

Ipak razumijevanje potrebnih uvjeta za ovakvo vrtlarenje esencijalno je za njegov uspjeh.

1. korak: Odaberite površinu

Za početak odaberite vertikalnu površinu gdje želite zasaditi vaš vrt - naprimjer, vanjski zid kuće.

Odabir biljaka ovisit će o poziciji zida i količini svjetlosti koju prima.

Ako želite uzgajati određene vrste biljaka, odaberite mjesto koje će njima najbolje odgovarati.

2. korak: Izradite okvirZa vaše biljke trebate izraditi okvir koji po izgledu nalikuje uredskim policama.
Najlakši materijal za održavanje je plastika.

Međutim, to može biti i metal koji je skuplji i teži, ili drvo kojemu je potrebna dodatna zaštita od vlage i plijesni.

U okvir stavite kvalitetnu zemlju, a zatim ga prekrijte čvrstom tkaninom koja će zadržavati biljke i zemlju unutra.

Trebat će vam najmanje dva sloja tkanine, spojite ih pocinčanim vijcima i nehrđajućim spojnicama, dobro je zategnite da ne bude naborana.

3. korak: Pripremite sustav za navodnjavanje

Da bi biljke uspješno rasle na vertikalnoj površini potreban im je sustav za navodnjavanje koji ih može ravnomjerno opskrbljivati vlagom.

Za to možete kupiti sustave za navodnjavanje osmišljene baš za vertikalne vrtove, ili ako se smatrate sposobnima, izraditi ih sami od cjevčica za navodnjavanje "kap po kap".

Sustav mora raditi automatski jer se vertikalni vrtovi brzo suše, pa je potrebno navodnjavati biljke nekoliko puta dnevno.

Utvrdite optimalnu količinu vode za vaše biljke tako da ne curi sa zida, a da zemlja bude dovoljno vlažna.

4. korak: Odaberite sustav za gnojidbu

Da biste ravnomjerno gnojili zelenu površinu, potreban je injektor gnojiva koji možete spojiti na sustav za navodnjavanje.

Nakon što završite s gnojenjem, sustav za navodnjavanje spojite natrag na izvor vode.

Imajte na umu da će vam možda voda ponekad procuriti iz vertikalnog vrta, tako da bi bilo dobro ispod posaditi gredicu s cvijećem.

5. korak: Odaberite biljke

Kod odabira biljaka vodite računa o suncu, sjeni, vlažnosti, vjetru i hladnoći po zimi.

Planirate li vrt ostaviti vani tijekom zime, najbolje je da sadite biljke koje rastu u hladnijim podnebljima od onog u kojem živite.

Ako je vaš zid seljiv, tijekom zime ga možete čuvati na suhom i hladnom mjestu, dok biljke miruju.

Sadite domaće sorte. To mogu biti grmolike biljke, cvijeće, povrće, voće...

Tu je Patrick Blanc primijenio svoja znanja iz botanike, pa naprimjer za vertikalne vrtove u Srednjoj Europi kombinira mješavinu zimzelene paprati, mahovine, trave i niske grmolike vrste.

6. korak: Posadite biljke

Da biste posadili biljke, u tkanini napravite rupice kroz koje ćete posaditi biljke.

Pokušajte biljke zataknuti s čim više zemlje oko korijena i umetnite ih u rez.

Kako izgleda priprema okvira i sadnja vertikalnog vrta uživo, pogledajte ovdje:


7. korak: Dizajnirajte!

Najzabavniji dio vertikalnog vrtlarstva je kreiranje zelenih kompozicija.

Pravilan odabir ključan je za estetski izgled i za životni ciklus biljaka, njihov razvoj i održavanje.

Prednosti vertikalnih vrtova:
  • štede prostor
  • uljepšavaju vaš dom
  • pročišćavaju zrak
  • idealni su za organizirane ljude koji vole minimalizam
Mane vertikalnih vrtova:
  • brzo se isušuju
  • teže je uzgojiti veće biljke
  • zahtijevaju dosta održavanja
  • drenaža može biti problem, ako je vrt unutra
Uz pažljivo planiranje svih detalja, možete izbjeći mane i uživati u pogodnostima koje daju vertikalni vrtovi.

Ako se želite detaljnije informirati o ovoj tehnici vrtlarenja, savjetujem vam da pročitate knjigu samog tvorca ove metode Patricka Blanca „Vertikalni vrtovi“.

Izvor: Alternativa za Vas
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Efektna bašta na zidu

Takozvani vertikalni vrt je jeftin, svima dostupan sistem ozelenjavanja koji može da se montira na bilo koju spoljašnju površinu kuće, ili ogradu balkona. Sastoji se od lako sklopljivih policaAko imate malo dvorište ili terasu, a maštate o raskošnom zelenilu i cvetnom okruženju, vertikalni vrt je idealno rešenje za vas. Uz malo dobre volje i spretne ruke, ove efektne žive "cvetne slike" lako i brzo možete da napravite i sami. Predstavićemo vam dva moguća rešenja.

Takozvani vertikalni vrt je jeftin, svima dostupan sistem ozelenjavanja koji može da se montira na bilo koju spoljašnju površinu kuće, ili ogradu balkona. Sastoji se od lako sklopljivih polica sa originalnim uspravnim saksijama. Sami možete da kombinujete visinu, odnosno "broj spratova" i tako maksimalno iskoristite prostor koji imate na raspolaganju. Zahvaljujući ugrađenom rezervoaru za vodu, ovaj sistem je dobra alternativa i za viseće korpe. Osim toga, prednost ovakvog vrta je i u tome što može da se koristi više sezona. Po potrebi možete da ga skinete, rasklopite, operete i sačuvate za narednu godinu.


Što se izbora biljaka tiče, možete da posadite jednogodišnje cveće, jagode, začinsko bilje, pa čak i povrće sa plićim korenovim sistemom, ili kombinaciju svega toga. Svaki "vertigarden" modul ima dimenzije 50x40 cm, a dubine je oko 10 cm. Sastoji se od: spoljašnjeg pocinkovanog rama kojim se pričvršćuje uz površinu, plastičnog korita u kojem biljke rastu, poklopca i mreže na vrhu. Modul se snabdeva vodom pomoću sistema za navodnjavanje iz posebnog rezervoara koji se postavlja iznad njega. Rezervoar ima tri otvora u poklopcu i može da se maskira biljkama. Plastično korito je podeljeno na četiri dela od kojih je svaki snabdeven sa dve kapaljke i sistemom za odvodnjavanje. U korito može da stane 10 litara zemlje i oko 16 biljaka. Za prihranjivanje koristite spororastvoriva đubriva.
Vertikalni vrt može da se koristi pojedinačno kao viseća korpa, ili sa povezanim modulima kada obrazuje veoma atraktivnu malu viseću baštu.


Originalan vrt možete da napravite i od paleta. Prvo ih dobro očistite, prefarbajte i pronađite idealno mesto za montiranje. Najbolje uz zid ograde, ili kuće. Prvo će vam biti potrebna bušilica i L konzole, koje ćete pričvrstite za površinu na koju ćete kačiti paletu. Zakačite paletu probe radi. Potom je sklonite i postavite na ravnu površinu. Dno ojačajte tankom ivericom da ne bi ispadala zemlja. Za poleđinu i dno pričvrstite ekserima tkaninu od geotekstila, a preko tkanine postavite plastiku. Zatim okrenite paletu i popunite je kvalitetnom zemljom za sadnju cveća, ili miksom treseta i perlita. Posadite biljke, dobro ih pričvrstite dodavanjem supstrata i na kraju, zalijte. Zasađenu paletu postavite na prethodno pripremljeno mesto. Narednih nekoliko nedelja svakodnevno pratite napredovanje bašte i po potrebi dodajte vodu, zemlju i đubrivo za brže ukorenjavanje biljaka.


ZANIMLjIVOST: LEPOTICA VRTA


Nova vrsta hortenzije Hydrangea macrophylla, ili Miss Saori proglašena je za "naj-biljku" i dobitnica je zlatne medalje na upravo završenoj izložbi cveća u Londonu. Bogatog habitusa, duplog cveta oivičenog roze ivicom, ova cvetna lepotica osvojila je nepodeljene simpatije stručnog žirija i posetilaca najveće izložbe cveća kraljevskog hortikulturnog društva.

Izvor: Večernje novosti
 
Top