Verovali ili ne: Srbin iz Bijeljine prešao u islam i postao terorista

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BANJALUKA / BEOGRAD 12. 05. 2010
PRESS

Verovali ili ne:

Srbin iz Bijeljine prešao u islam i postao terorista


Srbin iz Bijeljine Maksim Božić (20) uhapšen u Tuzli kao član ekstremne islamske grupe vehabija zbog sumnje da je pripremao teroristički napad, mnogi iznenađeni otkud Srbin u vehabijama! Božić u Beču prešao u islam.

vehabija.jpg

Bosna baza... Hapšenje vehabija u Zenici

Maksim Božić (20), Srbin iz Bijeljine, uhapšen je prošle nedelje kao član ekstremne islamske grupe vehabija zbog pripreme terorističkog napada na Srbe u Tuzli!?! Zajedno sa Božićem, uhapšen je još jedan vehabija Enes Sejarnić (23). Ovo je redak slučaj da je jedan Srbin postao pripadnik ekstremno radikalnog islamskog pokreta!
Prema navodima medija u BiH, Božić je posle pristupanja vehabijama koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i izvesnu količinu naoružanja i eksploziva. Sumnja se da je ovaj vehabijski dvojac planirao da 15. maja postavi eksploziv na Brčanskoj malti, na dan obeležavanja „oslobođenja" Tuzle od JNA.

Vehabija postao u Beču

U policiji Bijeljine i RS nemaju podatke o kriminalnim aktivnostima Maksima Božića, niti da je neko pod tim imenom pripadnik vehabija, ali u izvorima bliskim obaveštajnim službama BiH saznajemo da se Božić kao dete iz Bijeljine preselio u Beč, gde je primio islam.
- Njegovi roditelji su razvedeni, a jedan od njih ga je odveo u glavni grad Austrije, gde se družio sa decom muslimanskih emigranata. Beč je evropski centar vehabizma i u tom gradu službuje njihov duhovni vođa, imam Muhamed Porča. Zato nije čudno da je Božić upravo u Beču upleten u vehabijsku mrežu. Za vehabije je veliki uspeh da privuku nekog hrišćanina... - kaže sagovornik Pressa.

Fakti
- Vehabije su pristalice radikalnog islamskog pokreta vehabizma, koji je nastao krajem 18. veka
- Vehabizam je dobio ime po osnivaču Muhamedu ibn Abdul al Vehabu (1703-1792)
- Najviše ih ima u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Siriji i Jordanu, odakle komanduju svojim ekspoziturama u ostatku sveta, ima ih i u Bosni i na jugu Srbije
- Teže da ostalim muslimanima nametnu svoje viđenje islama, svoj način klanjanja, lako se prepoznaju po pantalonama koje ne prelaze članke i dugim bradama
- U Srbiji su 2007. godine uhapšene dve grupe vehabija u Sandžaku zbog sumnje da spremaju terorističke napade
- Procenjuje se da ih u Srbiji ima više od hiljadu

Sagovornik Pressa ističe i da je Božić, pod imenom Mirza Gradaščević, otvorio profil na „Fejsbuku" preko koga je kontaktirao veliki broj verskih istomišljenika. Po povratku iz Beča u Bosnu, Božić se upoznao sa Enesom Sejarnićem, ali se pretpostavlja da njih dvojica nisu deo neke organizovane terorističke mreže, već radikalni islamisti koji deluju samostalno.
- Božić i Sejarnić su „slobodni strelci" zadojeni ekstremizmom koji predstavljaju pretnju za bezbednost, ali nisu deo neke sistemski organizovane terorističke mreže. Zato se njihovim hapšenjem neće razotkriti neka teroristička organizacija - kaže izvor Pressa.
Niko od Srba iz Bijeljine koji se prezivaju Božić nema informacije o svom prezimenjaku koji je prešao u islam i postao vehabija.
Profesori u čudu
Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić, koji važi za dobrog poznavaoca islama, kaže za Press da do sada nije čuo za slučaj da hrišćanin pređe u islam, pa još postane i vehabija.

Ima Srba vehabija u Sandžaku i na jugu
MUP Srbije i bezbednosne službe nemaju nikakve podatke o Maksimu Božiću, niti se njegovo ime u policijskim spisima bilo gde pominje. Međutim, srpske službe imaju podatke da na području Sandžaka i na jugu zemlje ima Srba koji su promenili veru i još pristupili nekom ekstremističkom pokretu.
- U Srbiji postoje registrovane vehabije i salafije koje su bili Srbi, promenili veru, pa postali ekstremni islamski fanatici. U operativnom radu oni su registrovani kao konvertiti. Ipak, njih nije bilo među onima koji su spremali terorističke napade - navode bezbednosni izvori Pressa.

- Ima dosta primera prelaska pravoslavaca i katolika u islam, ali zaista nisam čuo da je neko postao vehabija, niti da je neko sa imenom i prezimenom Maksim Božić član ovog pokreta - kaže Jevtić.
I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić iznenađen je činjenicom da je neko ko se zove Maksim Božić vehabija.
- Nikada nisam čuo za sličan primer. Verujem da je ovo pitanje za sociologe i psihologe da utvrde šta je nateralo mladog čoveka na taj potez. Mislim da to nema mnogo veze sa pitanjima bezbednosti i terorizma, čak ne mislim ni da je vrbovan - kaže Dragišić.

Ekipa Pressa





 
Natrag
Top