Ventilator za TA peć

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Ventilator za TA peć​



Sa jedne strane ventilatora se nalazi guma koja se lako skida


01-VentilatorTA.jpg





Kada je skinete videćete da se na njoj nalazi biksna u kojoj se rotira osovina turbine.

02-VentilatorTA.jpg





Sama biksna nije izmenjiva i nemojte ni da je pokušavate izvaditi iz gume. U prodavnicama će te naći biksnu i gumu u kompletu.

03-VentilatorTA.jpg




Pri radu u biksnu dolazi prašina i ona utiče tako da ležaj zaribava. Turbina se neravnomerno okreće a ponekada se skroz ukoči. U tom slučaju potrebno je biksnu dobro očistiti i podmazati finim mašinskim uljem. Ovo rešenje ne mora da bude dugog veka ukoliko je biksna mnogo potrošena ali ukoliko nije, rešili ste problem.


04-VentilatorTA.jpg





Da bi ste očistili turbinu od prašine, a i pogledali da li je možda problem u motoru, on mora da se demontira. Pre toga mora da se ispravi osigurač koji ne dozvoljava skidanje motora.

05-VentilatorTA.jpg





Koristeći klešta ili šrafciger ispravite parče lima koje ne dozvoljava demontiranje motora.

06-VentilatorTA.jpg





Posle toga motor zarotirajte u smeru kretanja kazaljki na satu i skinite sa kućišta turbine.


07-VentilatorTA.jpg





Sada možete da izvadite turbinu iz svog ležišta i da je očistite. Vremenom se ovde nahvata velika količina prašine koja se tokom rada izbacuje u prostoriju. Da bi ovo sprečili koristite usisivač da uklonite naslage prašine.

08-VentilatorTA.jpg





Da se vratimo na proveru ispravnosti motora. Za ovo vam je potreban probni kabl. Pri ovom ispitivanju treba naročito biti oprezan. Ne dodirivati motor kada je uključen u struju.


09-VentilatorTA.jpg





Povežite ga na kontakte motora i uključite u struju. Ukoliko se motor lagano okreće problem je bio u biksni koju ste podmazali. Ukoliko to nije slučaj onda je problem u ležajevima motora ili u samim namotajima. Pregorevanje namotaja jednofaznog asinhronog motora je ipak retkost. Proverava se tako što se unimerom meri otpornost koja mora biti konačne vrednosti. Ukoliko ste konstatovali da je i to u redu potrebno je podmazati ležajeve motora.

10-VentilatorTA.jpg





Da bi im lakše prišli potrebno je odšrafiti dva šrafa sa prednje strane.


11-VentilatorTA.jpg






Potom se skida jedan nosač rotora sa biksnom


12-VentilatorTA.jpg





I drugi nosač sa zadnje strane takođe sa biksnom.


13-VentilatorTA.jpg






Ležajevi motora se ne menjaju. Obično se kupuje novi motor. Ipak i ovde prašina zna da napravi problem pa predlažem da se pre kupovine pokuša sa čišćenjem i podmazivanjem ležaja.

14-VentilatorTA.jpg






Na kraju sklopite sve obrnutim redom i priključite na probni kabl. Turbina se mogra lagano okretati bez zapinjanja.

15-VentilatorTA.jpg




Izvor:
Kod:
 mojaradionica.com
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.12.2010
Poruka
1
Ja sam na mojoj TA podmazao biksne i ocistio prasinu ali cini mi se da ventilatori nemaju veliku brzinu kao na novim pecima. Interesuje me, da li je moguce da je motor "polu" pregoreo, pa nema obrtaje kao sto ima nov?
 
Član
Učlanjen(a)
14.03.2010
Poruka
7
Odlicno uputstvo, ja upravo treba da rasturim TA pecku pa ce ovo dobro posluziti
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2009
Poruka
5
to oslabio grejac oslabio motor su ti majstorski fazoni.ovo ti kazem posto imam servis bele tehnike i ovlasceni sam serviser za mnoge marke a od ta za elind magnohrom i igoterm.ako ti je pec imala 2 brzine crkao ti je otpornik a ako ne moguce da ti je otpala vuna unutar peci i zapusila neki kanal a protok vazduha mada bi ti vise mogao reci ako bi znao o kojo je peci rec ali ne 3 ili 4 kw nwgo proizvodjaca a motor ako radi radi to ti je to nema tun sta da oslabi kao naprimer kod ves masine ali i onda ne oslabi nego izgori namotaj neke brzine ili kod ringle kad izgori neko grejac.nadam se da sam ti pomogao
 
Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Obnavljam temu na kojoj dugo niko ništa nije napisao.

Bavio sam se ovih dana popravkom ventilatora ta peći. Moja TA peć je proizvedena 1982. god. i ima dva L ventilatora. Oba su bila bučna tokom rada i činilo mi se da su neupotrebljivi. Posle procedure opisane u prethodnom postovima i na web adresama
Kod:
[url=http://www.mojaradionica.com/Ventilator-TA.htm]Popravka ventilatora za TA pe[/url]
i
Kod:
[url=http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/ku%C4%87na-tehnika/ta-pe%C4%87i-naj%C4%8De%C5%A1%C4%87-pitanja]TA peći - najčešća pitanja | www.samsvojmajstor.com[/url]
oba ventilatora rade i tiši su od klima uređaja.

I zato, pre kupovine novog ventilatora ili bilo kog dela za TA peć, proverite ispravnost starog. Živimo u teškim vremenima. Treba se snaći kad god je to moguće.
 
Natrag
Top