Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.558
Veljko Mandic


Novine-Veljko-Mandic.jpg

Laki, Bili, Đenka, Mirko - nezaboravni su filmski likovi iz Šijanovih "Maratonaca". Ova britka, urnebesna komedija neotuđivi je deo kinematografskog nasleđa bivše Jugoslavije, a pomenuti protagonisti postali su, takoreći, predmet obožavanja. Publika iz svih krajeva bivše zajedničke države, i stara, i ona mlađa, i danas sa radošću citira bezbrojne replike, ne samo Bilijeve, Đenkine ili Lakijeve već i ostalih živopisnih likova iz Kovačevićeve priče - svi pamtimo Aksentija i Milutina Topalovića, Bilijevu kćer Kristinu, legendarnog starca očajnog što svi bacaju svoje žrtve baš u njegov bunar, pa čak i jednog od tih pokojnika, gospodina Rajkovića...

I tu nije kraj - to naše kolektivno pamćenje dopire sve do ožalošćenog brata pokojnog Rajkovića, odnosno scene u kojoj Laki i Aksentije stoje na usluzi klijentu koji je došao da se raspita u vezi sa pogrebnom opremom za svog, ispostaviće se, ubijenog brata. U sjajnoj interpretaciji čoveka željnog osvete, naoružanog bizarno velikim nožem, ostao nam je zauvek u sećanju - Veljko Mandić.

Nesvakidašnje ekspresivno Veljkovo lice, koščato i rastočenog tena, prekriveno borama (ili, bolje reći, brazgotinama) davalo je naročitu dozu karikaturalnog svim filmskim likovima koje je tumačio. Slobodan Šijan u njemu je video autentičnog balkanskog "brđanina" - impulsivnog, ponositog i ruke lake na oružju, a upravo je takvog kalibra ta malena uloga koju je ovaj nenametljivi glumac nezaboravno dočarao.Veljko Mandić rođen je u Nikšiću pre 90 godina. Još nije postao punoletan kada su Musolinijeve trupe okupirale Crnu Goru, u proleće 1941. godine. Nedugo zatim, mladić se priključio partizanskom pokretu; bio je borac Pete proleterske brigade sa kojom je dočekao i kraj rata. Imao je želju da postane lekar. Godinu dana posle oslobođenja, Veljko se demobilisao i upisao studije medicine u Sarajevu.

Mladi Nikšićanin bio je vedrog duha, pokazujući interesovanje za kulturna dešavanja i akcije na tom polju. Tako se i priključio timu entuzijasta koji su osnovali KUD "Zahumlje", krajem 40-tih godina. Medicina je ostala po strani, fascinacija pozorišnom scenom je preovladala. 1949. u Nikšiću je osnovano Narodno pozorište, a jedan od osnivača bio je upravo Veljko Mandić. Već sledeće godine, ovaj mladi provincijalni teatar trijumfuje na nacionalnoj pozorišnoj smotri u Beogradu, sa predstavom "Vatra i pepeo" u kojoj je Veljko igrao jednu od nosećih uloga! Tog trenutka bilo je jasno da će Mandićev životni put ostati trajno vezan za dramsku umetnost.

Sada već profesionalni angažman u pomenutom nikšićkom pozorištu nije se, međutim, ograničio samo na glumu - Veljko Mandić je tokom 50-tih godina samostalno režirao nekolicinu komada na velikoj sceni. U to vreme, smatrali su ga jednim od najtalentovanijih dramskih umetnika u Crnoj Gori. Početkom 60-tih godina, prihvata stalni angažman u Crnogorskom narodnom pozorištu u tadašnjem Titogradu (današnja Podgorica), gde je ostao aktivan do penzionisanja.Karijeru na velikom platnu Mandić je započeo ulogom žandara u drami koja je bila svojevrsni izlet Bojana Stupice u filmsku režiju - reč je o filmu "U mreži" iz 1956. godine. Mnogo kasnije, tek 1968. vratiće se filmskoj glumi, u filmu "Lelejska gora" Zdravka Velimirovića koji će u svojim potonjim filmovima redovno angažovati Mandića, bez izuzetka. Ova ratna drama označila je pravi početak jedne veoma plodne filmske karijere - u narednih 20 godina Veljko će igrati u više od 30 igranih filmova.

Krenulo je sa filmovima "Nizvodno od sunca", "Horoskop" i famozni "Most" (svi snimljeni 1969. godine); sedamdesetih su usledile uloge mitraljesca u "Bombašima", dervišovog prijatelja Kara-Zaima u Velimirovićevoj drami "Derviš i smrt" (1974), četničkog majora u "Svadbi", gastarbajtera Rake u "Tamo i natrag"; upečatljiva je bila i njegova pojava u sjajnim filmovima "Hajka", "Kvar", "Ljubav i bijes"...

Mandić je 1979. godine na Festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu, u morbidnoj ratnoj drami "Vrhovi Zelengore" (u rediteljskoj stolici opet Zdravko Velimirović). U ovom neobičnom filmu (sa žanrovskim primesama zombi horor priče) Mandić je svojom interpretacijom zasenio Sergeja Bondarčuka i Batu Živojinovića, glavne zvezde filma.
Brilijantne minijature u filmovima kao što su Karanovićev "Petrijin venac", Bulajićev "Čovjek koga treba ubiti", zatim "Hajduk" i "Dvoboj za južnu prugu" i (opet Velimirovićev) "Dorotej" samo su potvrdile Mandićev glumački kvalitet. I kao što je bio izvrstan u ulozi meropaha u pomenutom "Doroteju", na jednako ubedljiv način dočarao je npr. ciganskog tamburaša u drami "Progon".

Veljko je u svim tim filmovima igrao veoma različite karaktere ali nije se oprobao u komičnim rolama. Možda je razlog tome bila njegova fizička spoljašnjost, njegovo lice za koje zaista nije bilo jednostavno zamisliti da bi moglo da nas nasmeje. A onda se pojavio Šijan i njegovi "Maratonci". Istini za volju, i u ulozi Rajkovićevog brata Veljko nije imao zadatak da nasmeje publiku svojim replikama ili gegom, već je Kovačevićev scenario, situacija ta koja je urnebesna. Pojaviće se Mandić i u Šijanovom narednom filmu, u ulozi recepcionera u satiričnoj priči "Kako sam sistematski uništen od idiota" (1983), i ovoga puta deleći veliki ekran sa Batom Stojkovićem...

Naravno, ni veliki Živko Nikolić nije mogao a da ne angažuje Mandića za svoje izvanredne filmove - prvo "Čudo neviđeno", a zatim "U ime naroda" i "Lepota poroka", u sva tri filma Veljko je ostavio neizbrisiv trag svojom prirodnošću i ležernim glumačkim stilom.


Na zalasku karijere pojavio se u dve značajne TV serije, prva je "Vuk Karadžić", a potonja je mnogima ostala u lepom sećanju - "Đekna još nije umrla, a ka’će ne znamo" (1988).

Veljko je važio za vedrog, uvek nasmejanog i opuštenog; bio je neumoran kada je reč o teatru, njegovoj velikoj strasti. A opet, teško da je moguće zamisliti bez njegove pojave sve filmove u kojima je glumio onako "osušen" kao neki isposnik, sa licem koje gotovo da podseća na smežurane egipatske mumije.U crnogorskim kulturnim krugovima Mandića su doživljavali kao autentičnog barda tamošnjeg glumišta, bio je izuzetno cenjen prvenstveno kao pozorišni stvaralac, i svakako ne samo kao (filmski) glumac, tj. na način na koji ga publika sa ovih prostora najbolje i pamti. Naime, Veljko je za života napisao i desetinu dramskih komada, i gotovo svi su - komedije, postavljane na pozorišnim scenama širom bivše Jugoslavije. Bio je predan dramskoj umetnosti, stvaranju i na posletku, publici.

Preminuo je u 65. godini, u svom rodnom gradu.

Izvor: Mondo
 
Top