Šta je novo?

Veliki unos crvenog mesa povećava rizik od raka bubrega?

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Veliki unos crvenog mesa povećava rizik od raka bubrega?[/h]
Blic

Veliki unos crvenog mesa može da poveća rižik od pojedinih tipova raka bubrega, pokazala je američka studija u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada odraslih Amerikanaca.

14660_hrana-public_hf.jpg


Studija, objavljena u "Američkom žurnalu kliničke ishrane", ukazuje da je 19 procenata veća šansa da odrasla osoba srednjih godina oboli od raka bubrega ako jede više crvenog mesa, prenosi danas Rojters.

Veći unos hemikalija konzumacijom prženog i mesa sa roštilja takodje ima veze sa povećanjem rizika od razvoja ove bolesti.

Danijel Keri, rukovodilac istraživanja, istakao je da se nalazi uklapaju u preporuke Američkog društva za borbu protiva raka da se ograniči unos crvenog i preradjenog mesa i da se meso tretira na zdraviji način, na primer da se peče.

Predhodna istraživanja veze izmedju unosa crvenog mesa i raka bubrega imala su različite rezultate, a Keri je kao proveru svojih rezultata iskoristio podatke ranije studije radjene na oko 500.000 Amerikanaca starijih od 50 godina.

Posmatrane su navike u ishrani ispitanika uključujući i konzumaciju mesa.

Prosečan dnevni unos crvenog mesa ljudi uključenih u studiju bio je izmedju 57-85 grama. Pokazalo se da oni koji crveno mesu jedu u količinama većim od prosečnih, oko 113 grama, imaju 19 procenata veće šanse da obole od raka.

Stručnjaci navode da na razvoj bolesti ipak mogu uticati i drugi faktori kao sto je celokupna ishrana, količina unosa voća i povrća, način života, pušenje, godine, ali i druge bolesti kao što su povišen krvni pritisak ili dijabetes.
 
Top