Veliki snaucer (Riesenschnauzer)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Veliki snaucer (Riesenschnauzer)

riesenschnauzer.jpg

Diva1.jpg


:info:

Ovaj impresivan pas je, po nekim kinolozima nastao ukrstanjem srednjeg snaucera, nemacke doge i flandrijskog govedarskog psa. On je u stvari, preslikana verzija srednjeg snaucera. Veoma starog porekla, on je verovatno nastao u Virtembergu. 1492. Albreht Direr je predstavio velikog snaucera. Taj lovac na pacove, koji je predstavljen takodje i na delima holandskih majstora XVl i XVll veka, bio je pre svega prisutan u stalama gde je lovio glodare. Takodje je pratio konje dilidzanse.

Do pocetka veka, veliki snaucr, bio je prakticno nepoznat van oblasti Baden Virtemberga u Nemackoj. U to doba otkrivene su njegove sposobnosti u okviru obuke i odmah je stavljen u sluzbu policije. Koriscen je u vojsci tokom l i ll svetskog rata i nakon toga, umalo da nestane. Srecom nekoliko odgajivaca uspeli su da spsu rasu, koja je danas dobro rasprostranjena. Sedmdesetih godina snaucer je doveden u SAD, gde je danas veoma popularan.

Lep i impresivan, ovaj pas je danas istovremeno trazen i kao kucni ljubimac i kao pas cuvar. Sobzirom da mu je potrebno da se puno krece, bilo bi pozeljno da mu je gospodar sportski tip. Dominantan karakter ovog psa ne dozvoljava da ovaj pas bude ostavljen u bilo koje ruke. Potreban mu je cvrst i pravedan gospodar, sposoban da mu nametne svoju volju. Hirovit, ovaj pas ima sklonost da postupa na svoju ruku. Ako se dobro ukroti onda on postaje prijatan saputnik, zivahan i inteligentan koji voli igru i decu. Neumeren, sta vise ljubomoran, on obozava svoga gazdu, a njegova vernost je potpuna. Nije posebno drustven i sklon je da se bije protiv drugih pasa. Ovaj pas, koji je doduse jedan od najjacih zaista se niceg ne boji.

Glava mu je izduzena i snazna, zavisno od pola, i uvek prilagodjena tezini tela. Nikakvi jako izrazeni obrazi ne smeju kvariti pravougli oblik glave (sa bradom). Zvakaca muskulatura je dobro izgradjena. Linija nosnika prekinuta je umerenim stopom i paralelana je sa linijom cela. Ulegnuta linija glave i ovnujski nos su mane. Njuska je, s obzirom da se radi o radnom psu, jaka i zavrsava se tupim lkinom, sa punom, crnom i sundjerastom nosnom pecurkom. Usne treba da su dobro priljubljene i crne. Najvecu paznju treba obratiti na veoma snazno, potpuno, makazasto zubalo. Usi su visoko postavljene i vise se ne kupiraju. Oko je ovalno i tamno, napred upravljenog pogleda. Vidljive veznjace predstavljaju manu. Vrat je snazno nasadjen i svojim jako izrazenim potiljkom odaje ogromnu snagu. Kod plemenitih rasa vrat je suv. Veliki snaucer treba da pokaze snagu snaucerske prirode.

Ima snazne grudi, rebra su pljosnata, u poprecnom preseku ovalna i dostizu do preko lakta. Grudna kost dostize do ispred ramenog zgloba i treba da je sto upadljivija. Bacvaste grudi predstavljaju manu. Grudna kost treba da se blago uzdize prema primarnom trbuhu. Slabine su snazne i kratke. Kratka, cvrsta ledja pokazuju lagan, plemenit uspon u gornjoj granicnoj liniji, koju sacinjavaju snazni prvi prsljenovi grebena, snazna ledja i lako zaokruzene sapi do korena repa. Duzina trupa odgovara otprilike visini grebena. Rep je visoko nasadjen, nosen u skladu sa temperamentom psa. Koso postavljene plecke su pljosnate ali snazno misicave, nadlaktica je dobro uglovana. Podlaktice stoje, gledano sa svih strana vertikalno, jake su i nisu izvijen. Uski polozaj prednjih nogu je mana. Zadnje noge moraju biti postavljene pod dobrim uglom. Skocni zglobovi su narocito snazni, a misicave butine su kose. Slabe zadnje noge su mana. Veliki snaucer ima macje sape, sa zilavim i cvrstim tabanima, kratko odlakanim, stisnutim i sa tamnim noktima.

Najvecu paznju treba posvetiti na ostrinu dlake. Cilj odgajivanja je pas sa ostrim dlacnim pokrivacem, koji se satoji od kostrelaste dlake i poddlake, ostre dlake na gornjem delu glave sa snaznom bradom i obrvama. Duga jareca brada nije dozvoljena. Glavna boja je crna bez ikakve belege i srebrnasto siva boja.

Visina grebena muzjaka je od 65-70cm, a zenke od 60-65cm. Tezina je od 30-40kg.
 
Član
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poruka
5
Veliki snauceri su zaista prelepi, izuzetno inteligentni , sto ih mozda jos i vise krasi!!
Zapravo najbolje je da ga imate, a onda shvatite sta ste dobili, nesto sto vam uvek ostaje u secanju , nekako su drugaciji od ostali rasa pasa , ne bih zeleo da me drugi pogresno razumeju, jednostavno oni kapiraju, lepi su , pametnice!!!Sve naj i Serbian Forumu!!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poruka
5
Veliki pozdrav ljubiteljima pasa!!! i naravno volite ih , jer oni jos vise vole vas , pa zato pokupimo kaku kad ih izvedemo van u setnju....:) jer i ja sam to uvek cinim, jer mi je totalno ludo ostavljati.. pa i sami cemo sutra stati u to , ili pak on nas ljubimac pa peri brate , sestro.. il vec ko ga voda . mislim na kuce...puno pozdrava , a ne da nas kasnije komunalna inspekcija vitla,zeza, jer nema potrebe za time..pa mi smo bar kulturni...
 
Natrag
Top