Velika uloga malih trombocita

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.562
Velika uloga malih trombocita

Proizvodnju krvnih pločica reguliše hormon trombopoetin, koji se stvara uglavnom u jetri, manje u bubrezima. Normalan broj je 150.000 do 450.000 trombocita, dve trećine je u krvi, a trećina u slezini

kkOcdAN.jpg


Koliko svako od nas razmišlja o trombocitima kada se poseče, prokrvari na nos ili na nekom drugom mestu? Trombociti ili krvne pločice su ključne za zaustavljanje krvarenja. Ukoliko ne funkcionišu kako treba ili ih nema dovoljno u krvi, razvija se sklonost ka krvarenju, koje može ozbiljno da ugrozi život, a u takvoj situaciji neophodna je transfuzija.

Šta su trombociti i koliko su važni za organizam, objašnjava hematolog profesor dr Ljiljana Tukić, koja je donedavno bila načelnik Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije:

- Trombociti su male diskoidne ćelije krvi koje stvaraju megakariociti, ćelije kostne srži. Proizvodnja je regulisana hormonom trombopoetinom koji se uglavnom stvara u jetri i manje u bubrezima. Normalan broj trombocita u krvi je od 150.000 do 450.000, pri čemu dve trećine cirkuliše krvlju, dok se jedna trećina nalazi u slezini. Žive od sedam do deset dana. Ostarele trombocite razgrađuje slezina, a zamenjuju ih novoproizvedeni. Ovi procesi se odvijaju kontinuirano.

* Koja je njihova uloga?

- Njihova glavna uloga je učestvovanje u procesu zgrušavanja krvi. To su najznačajnije ćelije u sistemu hemostaze, odnosno zaustavljanja krvarenja. Funkcija im je da se zalepe na zid povređenog krvnog suda i omoguće stvaranje takozvanog primarnog ugruška, odnosno tromba. Na taj način obezbeđuju mehaničku zaštitu povređenom krvnom sudu i zaustavljaju krvarenje na mestu povrede. U toku ovog primarnog procesa hemostaze, menja se struktura, sadržaj i oblik trombocita. Istovremeno dolazi do aktiviranja faktora koagulacije, aktivira se takozvana "koagulaciona kaskada", što za posledicu ima stvaranje fibrina i formiranje stabilnog ugruška u fibrinskoj mrežici. Ovaj proces je sekundarna hemostaza i obezbeđuje definitivno zaustavljanje krvarenja. Istovremeno, aktivira se fibrinolitički sistem, koji najpre ograničava rast tromba, a potom dolazi do postupne razgradnje, čime se omogućava normalan protok krvi, ali i obnavljanje povređenog zida krvnog suda i okolnih tkiva. Zapravo, sistem hemostaze je izuzetno složen. Istovremeno obezbeđuje održavanje krvi u tečnom stanju u krvnim sudovima, a ugrušak na mestu oštećenja zida krvnog suda. Uloga hemostatskog sistema je od vitalnog značaja za organizam.

NEDOSTATAK VITAMINA

Uravnoteženom ishranom namirnica biljnog i životinjskog porekla, obezbeđuju se potrebni sastojci za stvaranje krvnih ćelija, pa i trombocita.

Deficit vitamina, minerala i oligoelemenata može da se javi kod osoba u siromašnim zemljama, koje ne unose dovoljno hrane, kao i kod onih koje drže rigirizne dijete, zatim kod vegana, vegetarijanaca. Na primer, deficit folata i drugih vitamina B grupe karakterističan je za alkoholizam - naglašava sagovornica "Života plus".

* Šta se dešava ako broj trombocita nije idealan?

- Oscilacije u broju mogu da se jave u različitim fiziološkim stanjima. Manji pad za vreme menstrualnog ciklusa ili trudnoće, a porast kod upala, kao odgovor na inflamatorne citokine, međućelijske posrednike u zapaljenskoj bolesti. Međutim, abnormalan broj trombocita susreće se najčešće kod obolenja trombocitne loze. Zavisno od vrste bolesti, može da se javi trombocitemija ili trombocitoza. Ukoliko nema dovoljno trombocita javlja se trombocitopenija.

* Šta je trombocitopenija?

- Smanjenje broja trombocita u perifernoj krvi ispod normalnih vrednosti. To remeti njihovu ulogu u hemostazi i ispoljava sklonost ka krvarenju. Obično se težina trombocitopenije određuje prema stepenu smanjenja trombocita. Lečenje je neophodno kod teških oblika, kada trombociti padnu ispod 30.000. Transfuzija trombocita se primenjuje kada padnu ispod 20.000, a nekada i preventivno.

* Kako se manifestuje?

- Trombocitopenija se manifestuje kožno-sluzničnim krvarenjem, spontanim, umnoženim, tačkastim, poznatim kao petehije. Na koži se javljaju i modrice, odnosno hematomi različite veličine. Kod sluznica je krvarenje obično iz nosa ili desni, ređe iz mokraćnih puteva i creva. Ponekad može da se javi obilno, dugotrajno krvarenje posle traume, kao što su hirurške intervencije. U svakom slučaju, što je broj trombocita niži, krvarenje je jače, a može da se javi iz želuca ili u mozgu. Život bolesnika u ovakvom stanju je ugrožen, zbog čega je obavezna transfuzija trombocita.

* Koji je uzrok nastanka trombocitopenije?

- Uzroci su brojni, jedan od najčešćih je smanjeno stvaranje trombocita zbog oštećenja kostne srži lekovima, hemikalijama, virusima, citostaticima. Kostna srž može da bude onesposobljena za proizvodnju krvnih pločica i zbog malignih tumora, leukemije, limfoma.

LEKOVI UZROK BOLESTI

U pojedinim okolnostima, trombocitopenija nije dijagnoza, već simptom, jer nastaje pod negativnim uticajem određenih faktora. MOže da se javi zbog određenih lekova, hemikalija, virusa koji selektivno uništavaju megakariocite i druge ćelije kostne srži. Trombocitopeniju, a češće disfunkciju trombocita, mogu da izazovu antizapaljenski lekovi i antireumatici, među kojima su aspirin, paracetamol, aminopirin, diklofenak... Citostatici i radioterapija deluju razarajuće na ćelije organizma, pa i na trombocitnu lozu. Analgetici, antibiotici, sedativi, antiepileptici, lekovi diuretici kao što je "lasiks", antidijabetici, kao i antihipertenzivi, mogu da oštete ćelije koje stvaraju trombocite i uzrokuju trombocitopeniju ili disfunkciju trombocita. Virusi takođe dovode do poremećaja proizvodnje trombocita, ali i nedostatak nekih vitamina kao što je B12 - upozorava dr Tukić.

(Novosti)
 
Top