Velika potražnja za Lexusom LFA!

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Velika potražnja za Lexusom LFA!



20100121071648_photo_0.jpg


Potražnja za LFA na globalnom nivou jaka je od njegove svetske premijere pre 3 meseca na salonu automobila u Tokiju, Tokyo Motor Show, a nivo potražnje je veći od najavljene proizvodnje 500 vozila. Međutim, potencijalni klijenti koji još uvek nisu prijavili interesovanje ne treba da se obeshrabre...


Kako je ranije saopšteno, Lexus ne potvrđuje automatski svako izraženo interesovanje koje primi. Krajnji rok za prijem početnog pokazivanjaa interesovanja određen je za sredinu marta, kada se završava salon automobila u Ženevi, Geneva Motor Show; posle toga će početi proces distribucije 500 vozila u 56 zemalja gde je LFA u ponudi.

Konačna distribucija biće utvrđena u aprilu i pojedinačne porudžbine biće potvrđene sa kupcima do kraja maja.


O LFA

LFA je jedan od revolucionarnih automobila. To je prvi super-auto koji je Lexus razvio kako bi ispunio i prevazišao zahtevne standarde kompanije, a i prvi koji je toliko dinamičan i atraktivan na stazi Nürburgring Nordschleife koliko i spreman za izazove omiljenih planinskih maršuta. Poseduje naprednu tehnologiju ugljenikovih vlakana, motor sa velikim brojem obrtaja 412kW/560DIN hp od 4.8-litara sa prirodnom ventilacijom V10 i sekvencijalni menjač sa šest brzina. Sa motorom u sredini prednjeg dela LFA kombinuje konstrukciju male težine i idealnu ravnotežu šasije, te pruža uzbudljive performanse postižući svih 325km/h.

“LFA je čistokrvni super-auto, male težine, snažne i uravnotežene mašine stvorene za postizanje jednog jedinog cilja – da pruži vrhunski doživljaj u vožnji,” objašnjava Haruhiko Tanahashi, glavni inžinjer programa razvoja LFA. “U protekloj deceniji pomerili smo sve granice – uključujući razvoj naše sopstvene najmodernije šasije i karoserije izjedna rađene od ugljenikovih vlakana – da bismo postigli ovaj cilj. Verujem,” rekao je Tanahashi-san “da smo stvorili automobil koji je po meri vozača koliko je god to moguće.”

LFA je pažljivo razvijan od samog početka od strane malog i predanog tima biranih inžinjera koji su pomerili sve moguće granice dinamičnosti. Lexus F brend dopunjuje sržni Lexus DNK naglašavanjem ozbiljnih performansi i smanjenjem naglaska na Lexusove tradicionalne atribute komfornog NVH. Stoga LFA ne samo da daje novu definiciju japanskog super-automobila za 21.vek, već pojačava novi plan rada za Lexus i njegov napredni pristup razvoju automobila. “Otkad je LFA projekat započet 2000.godine, moj tim i mene vodio je entuzijazam da stvorimo prvoklasni super-auto, automobil zbog kojeg će Lexus biti ponosan,” rekao je Tanahashi-san. “Za Lexus, brend koji teži da kupcima pruži trenutke prosvetljenja i iskustvo za pamćenje, razvoj super-auta svetskog glasa sa pravim vizuelnim performansama bio je neizbežan sledeći korak.”

2000.godine, Tanahashi-san i njegov tim podrške prihvatili su jedan od najvećih izazova sa kojim se Lexus ikada suočio. Projekat je njihov um usredsredio na nove tehnologije, nove materijale i nove procese dok su nastojali da stvore novi automobil koji su zamislili, bez obzira na teškoće na koje su nailazili u tom procesu. Takvim radom stvorili bi dinamičnu novu tačku pristupa za Lexus, koja bi preispitala pristup kompanije dizajnu svih njenih modela. Mere uštede na težini preduzete su na svakom mogućem koraku razvoja LFA. Uključuju inovativne izjedna rađene šasije i karoserije od ojačane plastike ugljenikovih vlakana - Carbon Fibre Reinforced Plastic (CRFP) – prvi put u svetu za Lexus – kao i disk kočnice od materijala na bazi ugljenikove keramike, prošireno korišćenje aluminijuma, titanijuma i magnezijuma u pogonskom sklopu i menjačima. Čak i volan je pravljen od elemenata ugljenikovih vlakana da bi bio lakši i pokazivao prirodniju reakciju – tipičan detalj LFA sa vozačem u centru pažnje. Sa malom težinom praznog vozila 1480kg, LFA sigurno ulazi u arenu super-automobila sa efektivnim odnosom snage i težine od 378DIN hp/278 kW po toni. “LFA je automobil sa upornim davanjem snage i pratećim izduvom da se naježite,” sa entuzijazmom govori Tanahashi-san. “Uspešno spaja performanse pokreta, merene grafikonima i vremenom, i osetljivu snagu – te neizrecive performanse koje se mogu osetiti samo srcem i dušom. Dok se klasični automobili fokusiraju na destinaciju, LFA daje sve na samo putovanje.”

Samo 500 LFA vozila planirano je za proizvodnju, sva ručno sklapana od strane iskusnih tehničara i to ne više od 20 mesečno. “Iako će ove inspirativne, neverovatne trenutke doživeti tek nekolicina srećnika,” rekao je Tanahashi-san, “zaista verujem da će duh LFA biti ponos svakog poštovaoca Lexusa.”


Izvor: B&L
 
Natrag
Top