Velika i Mala matura 2014/15

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Aktuelne vesti u vezi polaganja velike i male mature,sve može da se kači,osim testova..........za to sledi "kazna"........
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
MALA MATURA: Proba krajem aprila, promenjen način bodovanja
17/01/2015 - 13:15
Izvor vesti:
Blic
Za đake osmog razreda ove godine će na završnom ispitu biti promenjen sistem bodovanja, jer će sva tri testa nositi 30 poena umesto 40, a za sada se ne zna da li će testovi, radi veće bezbednosti, nositi oznaku interno.

Konačan kalendar polaganja male mature još nije usvojen, ali će kao i do sada biti u junu i đaci će izaći na test iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i na kombinovani test od pet predmeta.

Pre toga imaće „generalnu probu” male mature, koja je zakazana za 24. i 25. april.

Termini održavanja probnog ispita usklađeni su sa kalendarom takmičenja, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević i istakao da će o celom procesu brinuti novoformirana Jedinica za sprovođenje završnog ispita.

Nov način bodovanja, po 10 poena za svaki test, znači da će uspeh na mature nositi najviše 30 poena, a uspeh tokom školovanja maksimalnih 70 poena, i ovo rešenje je, kako kaže Antonijević, najpravednije za učenike.

Prošle godine su test iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike nosili po 16 bodova, a kombinovani test osam poena. Za uspeh u školi moglo se dobiti najviše 60 bodova.

Novi koncept bodovanja, međutim, naišao je na kritike dela javnosti jer, kako je obrazloženo, manje uvažava znanje na ispitu nego ocene iz škole gde su kriterijumi takvi da svake godine raste broj vukovaca.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin ranije je objasnila da novim sistemom bodovanja nisu želeli da povećaju učešće završnog ispita da se ne bi dogodilo da učenici zanemare gradivo i počnu da se spremaju samo za test.

- Takođe, nismo želeli da na taj način omalovažimo ocenu nastavnika, iako smo svesni da su kriterijumi u školama blagi i da se svake godine povećava broj vukovaca - rekla je ranije Lužanin.

Ona je navela da će Ministarstvo raditi na podizanju objektivnosti ocenjivanja i učiniti sve da zaštiti nastavnike od roditelja koji bi želeli da utiču na ocenu.

Govoreći o bezbednosnim procedurama za završni ispit, Antonijević procenjuje da će ove godine mala matura proteći u boljim okolnostima, sa manje tenzija.

Test treba da postane jedna normalna aktivnost bez pritisaka, rekao je on i istakao da još nije doneta odluka hoće li i ove godine pitanja na maloj maturi nositi oznaku "interno".

- Mi nikad ne možemo da isključimo neodgovorne pojedince u sistemu koji mogu zloupotrebiti proceduru, ali se nadamo da do toga neće doći. Učinićemo sve da kao i prošle godine sve protekne u redu - rekao je Antonijević.

Sve poslove u vezi sa organizacijom, pripremom i tehničkim detaljima obavljaće Jedinica za sprovođenje završnog ispita.

Na testu se osim znanja iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike proveravaju postignuća učenika još iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Svi zadaci su nepoznati, a đaci već od ponedeljka mogu da kupe zbirke za pripremu male mature, po ceni od 600 dinara.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Nova matura u srednje škole stiže školske 2014/15. godine

Na kraju četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih škola polagaće se stručna matura, posle koje će postojati direktna prohodnost na srodne fakultete, dok će se na kraju trogodišnjih smerova ovih škola polagati završni ispit koji će biti ulaznica samo za svet rada, a ne i za dalje školovanje.

8536-Nova-matura-u-srednje-skole-stize-skolske-201415-godine.jpg


U okviru projekta “Podrška osiguranju kvaliteta sistema završnih ispita na nacionalnom nivou u osnovnom i srednjem obrazovanju” koji sa četiri miliona evra finansiraju Evropska unija i Republika Srbija, oformljene su radne grupe zadužene da razviju koncepte sve tri vrste maturskog ispita opšte, umetničke i stručne mature kao i završnog ispita u srednjem stručnom obrazovanju.

U ovim radnim grupama su predstavnici svih ključnih učesnika, odnosno partnera u procesu uvođenja maturskog i završnog ispita u opštem srednjem i u srednjem stručnom obrazovanju kaže Danijela Radovanović iz projekta “Podrška osiguranju kvaliteta sistema završnih ispita na nacionalnom nivou u osnovnom i srednjem obrazovanju”. U njima su predstavnici univerziteta, Nacionalnog prosvetnog saveta i Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, zajednica gimnazija, stručnih i umetničkih srednjih škola, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije i Ministarstva prosvete i nauke.

Formirane su Radna grupa za razvoj koncepta maturskog i završnog ispita, Podgrupa za razvoj koncepta opšte mature, Podgrupa za razvoj koncepta stručne mature i završnog ispita i Podgrupa za razvoj koncepta umetničke mature.

Koncepti koji se pripremaju uključiće zakonsku osnovu, opšte principe i ključna pitanja, kao i nacrt svakog ispita, njegovu sadržinu, vrstu, trajanje i mesto održavanja, broj predmeta i testova - kaže Danijela Radovanović. Predlog koncepata trebalo bi da bude gotov do juna sledeće godine, a posle toga će biti organizovana javna rasprava o njemu.

Novi maturski i završni ispiti će biti uvedeni u praksu u školskoj 2014/2015. godini, to jest prvi će ih polagati sadašnji prvaci u srednjim školama, koji su inače svojevremeno bili i prva generacija koja se u osnovnim školama od prvog razreda školovala po reformisanim planovima i programima.

Predviđeno je da će opštom maturom, koju će polagati gimnazijalci, ali će moći da na nju izađu i maturanti srednjih stručnih škola ukoliko su završili četvorogodišnje smerove i maturanti umetničkih škola, biti proveravano u kojoj meri su učenici dostigli obrazovne standarde za opšteobrazovne predmete u srednjem obrazovanju. Nivo postignuća obrazovnih standarda na kraju srednjeg školovanja proveravaće se za biologiju, fiziku, geografiju, hemiju, istoriju, matematiku, srpski jezik i književnost i strane jezike. Standardi za ove predmete trenutno se razvijaju i biće utvrđeni, odnosno spremni, u 2013. godini. Učenici koji polože ovu maturu imaće prohodnost na veliku većinu fakulteta.

Na kraju četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih škola polagaće se stručna matura, posle koje će postojati direktna prohodnost na srodne fakultete, dok će se na kraju trogodišnjih smerova ovih škola polagati završni ispit koji će biti ulaznica samo za svet rada, a ne i za dalje školovanje.

Izvor: Dnevnik
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Mala matura nosiće 30, uspeh 70 bodova
Tanjug
Ministarstvo prosvete predložilo je neke novine na završnom ispitu za đake osmog razreda

Između ostalog sva tri testa biti bodovana sa po deset bodova, a uspeh u školovanju nosiće 70 umesto dosadašnjih 60 bodova.

Završni ispit bi u školskoj 2014/15. godini trebalo da nosi maksimalnih 30 umesto sadašnjih 40 bodova, odnosno maternji jezik, matematika i kombinovani test nosiće po deset poena i sva tri testa biće ravnopravna, rekla je pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.

Ovim predlogom Ministarstvo između ostalog želi da smanji pritisak u kojem je mala matura postala "bauk" a sudbina deteta zavisila "od tri dana u koje rade testove" ali i da poveća značaj uspeha u prethodnom školovanju odnosno značaj nastavnika, objasnila je Lužanin.

Ukoliko bi uticaj završnog ispita bio veći, desilo bi se da se omalovažava ocena nastavnika, kojem, kako je rekla, možemo malo više da verujemo ali ne potpuno.

Sa druge strane, predlog će dati dovoljno prostora za korekciju nepravilnosti u ocenjivanju, odnosno omogućiće deci koja su "kiksnula" u bodovima koji se daju za uspeh u školovanju da, ako su dobro spremila završni isit, poprave svoju poziciju.

Lužanin je ukazala i na nameru Ministarstva da u narednoj školskoj godini pojača rad sa nastavnicima na podizanju kvaliteta ocenjivanja učenika, a nastojaće i da spreči roditelje da vrše pritisak kako bi njihovo dete dobilo što bolju ocenu, iako je ne zaslužuje.

"U tom cilju smo spremni da pomognemo i zaštitimo nastavnike od roditelja koji bi želeli da utiču na ocenu. Pozivamo roditelje da se uključe u rad, život škole ali ne na pogrešan način u kome dolaze u školu samo radi ocene", rekla je Lužanin i, iznoseći preliminarne rezultate ovogodišnje male mature, navela da i dalje raste broj "vukovaca" u našim školama.

Od oko 66.000 učenika koji su ove godine pristupili završnom ispitu, skoro 14 odsto njih su sa svim peticama, što je za 0,16 odsto više u ovoj generaciji, rekla je Lužanin i istakla da im se taj podatak baš i ne sviđa.

Analiza je pokazala i da su učenicici koji su imali peticu iz matematike u osmom razredu u proseku na maloj maturi imali skoro 16 poena, a oni sa četvorkom nešto više od 12 poena. Trojkaši su osvojili malo ispod deset poena a đaci koji su iz matematike imali dvojku prosečno šest bodova.

Uvod u završni ispit biće već u septembru, kada će đaci čevrtog, šestog i osmog razreda raditi inicijalni test iz matematike, najavila je Lužanin u razgovoru sa novinarima.

Na testu, koji je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, biće proveravano znanje iz prethodnog razreda, što će omogućti nastavnicma i učiteljima da iskoriguju ono što kod učenika nije na zadovoljavajućem nivou.

Inicijalni testovi se ne ocenjuju, nego služe za proveru trenutnog znanja i postignuća učenika.


(tekst već postoji u postu dva.......ali nek stoji i ovde)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Proba male mature 24. i 25. aprila
01/04/2015 - 10:15
Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 24. i 25. aprila, a u svakom od tri testa biće po 20 zadataka. Osmaci će rešavati kombinovani test 24. aprila, sa početkom u 12 sati, dok će sutradan od 9 časova polagati test iz maternjeg jezika, a potom iz matematike u 11 i 30, rečeno je u Ministarstvu prosvete.


Neće biti dodatnih termina za polaganje male mature, jer se ovi datumi ne poklapaju sa takmičenjima i smotrama učenika osnovnih škola. Zvanični termini polaganja završnog ispita i kalendar upisnih aktivnosti biće uskoro utvrđeni, a konkurs za upis u srednje škole Ministarstvo će objaviti početkom maja.

Iz Ministarstva prosvete zasad nema najava da će štrajk dela prosvetnih radnika, koji traje od 17. novembra, na bilo koji način uticati na održavanje završnog ispita.


mala-matura.com
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
BUDUĆI MATURANTI, PAZITE: Ovako će izgledati završni test za osmake!

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 poena. Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa

Mala-matura-3-620x350.jpg



Učenici koji završe osmi razred u školskoj 2014/2015 godini, kao i naredne generacije učenika osmog razreda, polagaće završni ispit u okviru tri testa: iz predmeta Srpski, odnosno maternji jezik, Matematike i kombinovanog testa. Ovo, nije novina u obrazovnom sisitemu, ali ono što jeste je način bodovanja ovih testova.

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 bodova. Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa. Kobinovani test i narednih godina sadržaće pitanja iz Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Uvođenjem novog sistema bodovanja učenici osmog razreda ne bi bili skoncentrisani samo na završni ispit, već bi tokom godine učili redovno gradivo koje moraju da ponesu iz osnovne škole. Takođe, istim metodom bi se ukazalo veće poverenje nastavnicima, i svi predavači bi podjednako učestvovali u pripremi završnog ispita.

Testovi završnog ispita kao i prethodnih godina biće sastavljeni od neobjavljenih zadataka i sadržaće od 20 do 40 zadataka u zavisnosti od težine i tipa zadataka. U slučaju polaznika koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno obrazovanje odraslih ili učenika za koje se testovi prilagođavaju, broj zadataka u testu može biti manji od 20.

Formula po kojoj će se računati bodovi na osnovu uspeha u školi izgleda ovako: 4*uspeh iz VI razreda + 5*uspeh iz VII razreda + 5* uspeh iz VIII razreda.

Primer: Ukoliko je učenik na kraju šestog razreda imao prosek 4,45, na kraju sedmog 4,6, a na karju osmog 4,5 broj bodaova koje učenik nosi iz škole računaće se ovako:

4*4,5+5*4,6+5*4,5 = 63,5 bodova.

Dakle, školarci, ne zanemarujte školske obaveze jer vam od uspeha na kraju godine zavisi i rangiranje za upis u srednje škole.

Izvor: Telegraf
 
Natrag
Top