Većina niških odbornika odlučila da aerodrom pokloni državi

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.907


Odbornici vladajuće većine glasali "za"; foto: Vanja Keser

Sa 44 glasova “za” i 5 “protiv” na glasanju koje je ponovljeno i uz odbijanje zahteva opozicionih odbornika za glasanje prozivkom, vladajuća većina u niškom parlamentu izglasala je predlog Gradskog veća kojim se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” ustupa Republici na upravljanje bez naknade.

Tromesečna agonija koja je umalo Grad Niš uvea u parlamentarnu krizu završena je sednicom niške Skupštine na kojoj su odbornici SNS, SPS, JS, PUPS, SRS, Pokreta socijalista i Ruske stranke odlučili da nišku vazdušnu luku poklone državi.

Glasanje je ponovljeno, a i pored zahteva opozicije u skladu sa poslovnikom za glasanje prozivkom, jer su izrazili sumnju u glasanje, predsedavajući Rade Rajković je bez obrazloženja odlučio da to ne učini

Odluku vladajuće koalicije obrazložio je Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS, koji je napomenuo da očekuju da se nastavi razvoj niške vazdušne luke i da će država ispuniti to obećanje.

Doneli smo ovu odluku u interesu Grada Niša, građana Niša i aerodroma. Imali smo raspravu, koja je po meni bila dobra i sveobuhvatna. Mislim da smo zaista pokazali šta je to što će Grad Niš i aerodrom dobiti ovakvom odlukom – rekao je Perišić.

320x0_odbornici-darodavci-foto-Vanja-Keser.jpg
Vladajuća većina pojašnjava svoju odluku; foto: Vanja KeserSmatraju, kaže Perišić, da je aerodrom dostigao svoj limit i “da Grad ne može da više da nosi teret niškog aerodroma”.

Ono što je do sada postignuto na aerodromu je rezultat jednog dobrog i jakog rada koji trajao nekoliko godina, ali da sada treba nastaviti sa daljim razvojem, a takav razvoj se može postići samo uz pomoć i podršku Republike -objasnio je Perišić.

Poklanjanje aerodroma i pred Ustavnim i Upravnim sudom
Šef odborničke grupe Niške inicijative Srđan Nonić najavio je dalju pravnu borbu za ostanak niškog aerodroma u vlasništvu Nišlija. Ova politička grupacija kaže da je zahtev za ocenu ustavnosti današnje odluke odbornika o poklanjanju aerodroma pripremljen.

Ustav Republike Srbije, nekoliko zakona kao što su zakon o javnoj svojini i Statut Grada predviđa da ne može da se dobije na poklon nešto između 2 pravna lica. Ima dosta i propusta u samom rešenju koje je Skupština grada dobila i Gradsko veće koje je uputilo Skupštini grada tako da ćemo mi zbog svih tih propusta u papirologiji i u zakonskim propisima pokrenuti zahtev za ocenu ustavnosti koji je već spreman - rekao je Nonić.

Ovaj šef opozicione odborničke grupe prezentovao je javnosti još jedan “pravni put” za ostanak aerodroma. Naime, Nonić tvrdi da je i sama današnja sednica nelegalna.

Ova sednica je odložena i pauza je bila 3 meseca od poslednje Skupštine, ne 2 nedelje kao što predviđa poslovnik. To je takođe pogrešno po Statutu Niša, po Poslovniku, tako da ćemo pred Upravnim sudom da pokrenemo postupak da vidimo da li može da bude pravno ništavan bilo koji akt koji se donose na Skupštini koja nije pravno-formalno ispravno zakazana - kaže Nonić.

Čestitala i ministarka: Pobeda Niša i građana Niša
Niškim odbornicima stižu i prve čestitke. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela je da su odbornici doneli jedinu moguću odluku koja će omogućiti ulaganja i razvoj, ali i kritikuje što ovakva odluka nije doneta i ranije.

Zahvaljujući neodgovornim pojedincima iz Niša, izgubili smo vreme, država i Niš su izgubili veliki novac, a Aerodrom „Konstantin Veliki“ pretrpeo je štetu. Zato je pred novim rukovodstvom aerodroma veliki posao da povrati sve ovo - saopštava Mihajlović.

Ministarka nije precizirala koje je to novo rukovodstvo, ali je dodala da je važno da je odluka o budućnosti aerodroma doneta u institucijama, a ne na ulici, što je po njoj bila želja opozicije.

Današnjom odlukom pobedio je Niš, pobedio je razum nad namerama Zorana Živkovića i grupe željnih samopromocije i ličnih interesa da dalje iscrpljuju grad i obmanjuju građane Niša - navodi Mihajlović.

Inače, Skupština grada Niša posle glasanja o aerodroma i pauze nastavila je rad, a na dnevnom redu su statuti i pravilnici ustanova, kao i izveštaj o radu pravobranilaštva.

Izvor:Južne vesti
 
Natrag
Top