Šta je novo?

Većina invalida siromašno

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
U Srbiji 800.000 invalida, 70 odsto siromašno
Tanjug | 02. 12. 2010. - 16:27h


U Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, više od 70 odsto njih je siromašno, a polovina materijalnih sredstava kojima raspolažu predstavljaju primanja različitih oblika socijalne pomoći, rekao je danas pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić.
Pešić je, u izjavi Tanjugu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, rekao da to ministarstvo pridaje veliku pažnju razvoju servisa na lokalnom nivou, kao obilika zaštite invalidnih lica.

On je kazao da, u cilju unapredjena položaja invalida, to ministarstvo pruža podršku realizaciji i razvoju programa više od 500 organizacija osoba sa invaliditetom u Srbiji."Tokom 2010. godine pružena je podrška radu organizacija osoba sa invaliditetom prvenstveno u razvoju lokalnih servisa i inovativnih usluga, od kojih su najznačajniji dnevni boravci, servisi tumača znakovnog jezika...", dodao je on.

Pešić je ukazao da je to ministarstvo u 2010. godini za uklanjanje barijera širom Srbije izdvojilo oko 40 miliona dinara.

Invalidi u Srbiji, kako je naveo, pored arhitektonskih prepreka i barijera zbog nedostupnosti mnogih objekata, suočavaju se i s komunikacionim barijerama, ali i s teškoćama usled predrasuda i stereotipa opšte populacije u odnosu na njihove mogućnosti.
 
P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
Većina invalida siromašno
3. decembar 2010. | 14:00 | Izvor: Beta

Beograd -- Više od 70 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji živi na granici siromaštva, oko 50 odsto je isključeno iz društvenih aktivnosti, a 87 odsto je nezaposleno.


Beta

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je na otvaranju Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom istakao da su to prioriteti za naredne godine.

"Imamo odličan zakonski okvir za unapređenje položaja invalida, a ove godine je ukupno uloženo 307 miliona dinara za radne aktivnosti i projekte organizacija osoba sa invaliditetom", kazao je Ljajić.

Kako je naveo, od donošenja zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, od maja prošle godine do ovog okotobra, zaposleno je oko 5.000 osoba sa invaliditetom što je mnogo više od godišnjeg proseka pre donošenja zakona.

Ljajić je rekao da se na birou Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi 21.000 osoba sa invaliditetom koje čekaju posao kao i da će sledeće godine biti izdvojeno oko 800 miliona dinara za aktivne mere njihovog zapošljavanja.

"Više od polovine osoba sa nekom vrstom invaliditeta živi od socijalne pomoći i 40 odsto je onih koji traže posao, a imaju samo završeno osnovno obrazovanje, i to je jedan od ključnih problema zašto proces zapošljavanja ne ide onako kako mi očekujemo", kazao je ministar.

U Srbiji trenutno živi između 600.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, čiji su osnovni problemi loš materijalni status, isključenost iz društvenih aktivnosti i nezaposlenost.
 
Top