Šta je novo?

Veći PDV snizio bi već loš standard

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Veći PDV snizio bi već loš standard


IZVOR: BLIC

Beograd -- Ako privreda bude stagnirala 2012. plate i penzije mogu biti zamrznute, a PDV povećan sa 18 na 20 odsto, kaže Pavle Petrović predsednik Fiskalnog saveta.

13920413124ef7314c3387d068744774_orig.jpg


Privrednici i ekonomisti, ukazuju da ima i drugih rešenja - od smanjenja administracije i sive ekonomije do reforme javnih preduzeća. Rast PDV loše bi uticao na ionako nizak standard građana, ali je to, kako priznaju ekonomisti, najlakše rešenje za vlast.Međutim veći PDV, kako upozorava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Savić, neće reštiti problem boljeg punjenja budžeta.
[TABLE="class: antrfile right, width: 0, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]"PDV neće biti povećan u vreme trajanja ovog mandata Vlade. Plate i penzije će rasti ispod nivoa inflacije. Pomno ćemo pratiti situaciju i mislim da je sada preuranjeno za takve mere. Sa MMF smo napravili jednu realnu projekciju rasta za 2012. od 1,5 odsto, očekujemo da priliv stranih direktnih investicija bude i dalje jak, da će izvoz nastaviti da raste” , kaže Ćirić.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

On smatra da će se time samo povećati cena proizvoda, ljudi će manje kupovati, što će naterati i veliki broj proizvođača u sivu zonu.

Kakve god da su predložene mere Fiskalnog saveta Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, smatra da ih ova Vlada neće sporovoditi.

"Mera koju izbegavaju i najrazvijenije zemlje jeste povećanje PDV-a. Mađari su povećali PDV na 27 odsto, Hrvati imaju 23 odsto PDV-a, a razmišljaju da ga povećaju na 25 odsto. To su mere koje se u praksi uopšte nisu pokazale jer su im budžeti, uprkos tome, ostali isti" ,naglašava Ivan Nikolić.

U godini kada se PDV poveća, kako kaže, naizgled se čini da imate bolju situaciju, onda dolazi do pada prometa jer sve poskupljuje, a privreda se dovodi zbog manje tražnje u lošu situaciju. Jedina prava mera, po mišljenju Nikolića, jeste ona koja doprinosi povećanju privredne aktivnosti.
 
Top