Večeras se nastavlja bitka u prestonici: "Teško ćemo se izboriti s njima"

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.280

Večeras se nastavlja bitka u prestonici: "Teško ćemo se izboriti s njima"​

Iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP Gradska čistoća izjavili su da se ove godine očekuje veći broj komaraca i da će biti teško izboriti se sa njima.

202397555646b2c527cedd700982394_640.jpg
Ovome je pre svega doprinela topla zima, ali i trenutni vremenski uslovi gde zbog učestalih kiša ne može da se obavlja suzbijanje komaraca, a sa skokom temperature očekuje se velika brojnost ovih insekata.

Najavljuje se da će zato akcije suzbijanja biti svakodnevne i intenzivne, kad god se stvore uslovi za njih. Podseća se da je preparat koji se koristi za tretman sa zemlje registrovan od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Apeluje se na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad.

U Beogradu će danas od 18 časova do ponoći ekipe JKP "Gradska čistoća" Sektora za ekologiju i unapređenja životne sredine sprovoditi intenzivnu akciju suzbijanja odraslih formi komaraca.


Radiće se uređajima sa zemlje, ali i sa vode.

Dubravka Planinac iz Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine JKP "Gradska čistoća" izjavila je za Tanjug da večeras počinje suzbijanje odraslih oblika komaraca i da je to prva velika akcija.

"Imali smo jednu u petak, radili smo uglavnom samo obalni deo Save i Dunava. Večeras će naše ekipe biti viđene na teritoriji većine gradskih opština, bazirali smo se na priobalja, bićemo na Ostružnici, Umci, Adi Ciganliji, Makišu, levoj obali Dunava, radićemo nasipe, kao i blokove uz Savu, Ušće i oko ratnog ostrva”, rekla je Planinac.

Navela je da će biti ekipa i sa vode, sa čamaca oko priobalja Ade i Ratnog ostrva, a da će se raditi i uređajima sa zemlje.

"Biće ekipa sa gustim dimom na nasipima. To su preparati koji su registrovani od strane nadležnog Ministarstva i upisani u listu biocidnih proizvoda”, dodala je Planinac.

Prema njenim rečima, monitoring odralih komaraca je pokazao da su se sada aktivirali komarci iz roda edes.

"Nadzorom i monitoringom kontrolišemo i pojavu novih vrsta u našem gradu, a u našoj laboratoriji se kontroliše prisustvo virusa. U Beogradu imamo virus groznice Zapadnog nila”, rekla je Planinac.Izvor: B92
 
Top