VEČERAS POČINJE 51. FEST: Uručenje "Beogradskog pobednika" Zafranoviću i Den Tani na otvaranju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979

VEČERAS POČINJE 51. FEST: Uručenje "Beogradskog pobednika" Zafranoviću i Den Tani na otvaranju

URUČENjEM nagrada "Beogradski pobednik" za životno delo Lordanu Zafranoviću i Den Tani, a potom svetskom premijerom filma Fransoa Ozona "Zločin je moj", večeras u 19.30, u MTS dvorani, svečano će biti otvoren 51. Fest.

323060_dalilend-01_f.jpg

Barbara Sukova u filmu "Dalilend" / Foto Fes

Ugledni festival, koji je prevalio pola veka trajanja, pod sloganom "Strast života", publici tokom deset dana nudi priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, među kojima su dobitnici nagrada u Kanu, Veneciji, kandidati za Oskar...

A kako i priliči festivalu takve tradicije i renomea, publici će se pokloniti i slavni gosti, poput čuvene glumice Nastasje Kinski, njene zemljakinje Nemice Barabare Sukove, muze Rajnera Vernera Fasbindera, i zemljaka Uda Kira. Sukova i Kir su i dobitnici međunarodnog "Beogradskog pobednika", a na Festu će se predstaviti svojim novim filmovima. Sukova u "Dalilendu" igra Galu, suprugu i muzu slavnog slikara Salvadroa Dalija, dok je Kir "potencijalni Hitler" u filmu "Moj komšija Adolf".

U programima Gala i Fest masters nalaze se poznata rediteljska imena i njihova nova ostvarenja, poput Toda Filda ("Tar"), Dejvida Kronenberga ("Zločini budućnosti"), braće Darden ("Tori i Lokita"), Sare Poli ("Razgovori žena"), Paula Đenovezea ("Prvi dan života"), Hirokazua Koreede ("Broker")...

- "Kosti i sve" Luke Gvadanjina imaće regionalnu premijeru na Festu i koliko znam tu će jedino i moći da se vidi jer nije otkupljen za distribuciju. Preporučujem i "Osam planina", to je onaj film po kom se pamte festivali, a na tom nivou su i "EO" Jeržija Skolimovskog, "Dvostruka prevara" Park Čan-Vuka. Izuzetno se radujem što na ovogodišnjem Festu imamo Voltera Hila i njegov film "Ubiće te za siću" - kazao je nedavno za naš list Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa.

323062_8579827_iff.jpg

Nastasja Kinski / Foto EPA

Na zatvaranju, 5. marta u 19.30 u MTS dvorani, nakon dodele nagrada, biće prikazan poslednji film Puriše Đorđevića, "Usta puna zemlje". Snimljen prema istoimenom čuvenom romanu njegovog prijatelja Vladislava Šćepanovića, ovaj film je bio Purišina višedecenijska želja, a snimanje je završio tek nekoliko nedelja pre smrti.

Za glavnu nagradu Festa, "Beogradski pobednik" za najbolji film nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja. Takmičarski program otvara marokansko ostvarenje "Prokleti ne plaču" Fajzala Bulifa, koji je, po mišljenju Pantelića, "skriveni biser svetske produkcije". U ovom programu nalazi se i film "Zveri" Rodriga Sorogojena koji je nedavno osvojio devet nagrada "Goja". Direktno sa Berlinala na Fest stižu "Opstanak dobrote" Rolfa de Hera i "Totem" Lile Aviles. U trci za "Pobednika" su i "Dalilend" Meri Haron, "Kajmak" Milka Mančevskog "Prašinari" Matjea Vapjea, "Luksemburg, Luksemburg" Antonija Lukiča, "III svetski rat" Humana Sejedija... Boje Srbije braniće mlada Nina Ognjanović i njen debitantski film "Ovuda će proći put" koji je svetsku premijeru imao na 29. Slemdens festivalu u Park Sitiju, gde je osvojio nagradu publike i specijalno priznanje žirija.

MOĆ ŽENA

O NAGRADAMA "Beogradski pobednik" za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debi, odlučivaće međunarodni žiri kojim predsedava producentkinja Jelena Mitrović. Osim dame na čelu žirija "moć žena" na ovogodišnjem Festu vidi se i u selekciji, jer trećinu programa čine ostvarenja koje su režirale žene.

A. Popadić

(Novosti.rs)
 
Natrag
Top