Večeras otvaranje izložbe o stilu oblačenja Tita i Jovanke

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
U Muzeju "25. maj"

Večeras otvaranje izložbe o stilu oblačenja Tita i Jovanke




Beta | 02. 07. 2011. - 17:59h | Foto: Ilustracija

U Muzeju "25. maj" večeras u 21 sat će biti otvorena izložba fotografija posvećena bivšem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i njegovoj suprugi Jovanki.

99479_ku7velicanstvenih_f.jpg


Izložba pod nazivom ""Zlatni album - Modne slike predsedničkog para Jugoslavije od 1952. do 1968. godine", prati stil odevanja bračnog para Broz tokom najglamuroznijeg perioda njihovog života.


Prikazane će biti, između ostalog, fotografije Tita i Jovanke u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanke sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima - od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi.

Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz.

Odabrani period su '50. i '60. godine prošlog veka koje u socijalističkoj Jugoslaviji, kako je navedeno, odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata.

Tih godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta - Naseru, Nehruu, Hajlu Selasiju, Hruščovu, Indiri Gandi...

Autori izložbe su Dušica Knežević i Momo Cvijović koji su gotovo deset godina istraživali fototeke Muzeja istorije Jugoslavije sa oko 150.000 fotografija o Titovim javnim pojavljivanjima u zemlji i u svetu od 1948. do 1980. godine.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra.
 
Natrag
Top