Veće učešće podiže ratu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Veće učešće podiže ratu

I pored odluke države da značajno smanji subvencije, građani i dalje zainteresovani za stambene kredite. Prosečna osigurana pozajmica - 36.000 evra

eko-stanovi310x186.jpg


ZA nepunih mesec dana, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je primila oko 60 zahteva za subvencionisane stambene kredite. Interesovanja, kako kažu u ovoj instituciji, ima, a prijem zahteva i njihova obrada odvijaju se normalno. I pored smanjenih subvencija države za ove pozajmice, građani ih, ipak, više uzimaju nego slične pakete koje nude same banke.
Ne slučajno, jer se, realno, ipak dođe do jeftinijih rata, naravno uz ispunjenje mnogih, prilično zahtevnih uslova. Pored poprilične papirologije, najveći problem su ograničena sredstva, pa, zbog velikog interesovanja, kvota iz budžeta za ove namene brzo „plane“. Za ovu godinu je planirano 1,7 milijardi dinara subvencija, što je za oko milijardu manje nego lane i praktično, značajno umanjen broj onih koji će, na ovaj način, uspeti da reše svoje stambene probleme.

Uz to, u 2011. godini i uslovi su pooštreni. Pre svega, podignuto je učešće građana u ukupnom kreditu sa pet na deset odsto, a smanjeno učešće države sa 20 na 15 odsto. Ukinute su i subvencionisane kamate. Prošle nedelje izmenjenom uredbom, iz odobrenih sredstava će se prvo namiriti građani koji su krajem prošle godine konkurisali, a nisu dobili zajmove, jer je predviđena kvota za 2010. godinu bila istrošena.
Banke nude dodatne pogodnosti za građane kao, na primer, grejs period u prvoj godini otplate kredita, kada se ne zaračunava ni rata, niti kamata. Uz to klijent može da koristi gotovinski kredit za troškove učešća ili opreme stana.
Prosečan stambeni kredit osiguran kod NKSOK iznosi oko 36.000 evra, što znači da najveći broj korisnika stambenih zajmova daje veliko učešće, a da vrlo mali procenat u ovaj kredit ulazi minimalnim ulogom.


KAŠNJENJE


GRAĐANI su, do sada, uzeli oko 75.000 stambenih kredita vrednih više od 286 milijardi dinara. U kašnjenju je ispod jednog procenta korisnika ovih zajmova.
- Može se reći da su korisnici bili prilično uredni pri izmirenju svojih mesečnih obaveza - kažu u NKSOK.


Novosti

 
Natrag
Top