Šta je novo?

Veće kazne za pretnje novinarima

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Veće kazne za pretnje novinarima[/h]
Medijska koalicija podnela je amandman na Krivični zakonik kojim je predviđeno da za pretnje novinarima bude zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Koalicija je izrazila duboko nezadovoljstvo jer predloženim izmenama predloženo brisanje odredbe o pretnjama koja se odnosi i na novinare.
Ako bi ta odredba izostala, minimalna zaprećena kazna za pretnje novinarima bi bila četvorostruko ublažena, što bi moglo stimulativno delovati na izvršioce i dodatno ugroziti bezbednost i položaj novinara, upozorila je Medijska koalicija u saopštenju.

"Medijska koalicija smatra da se mora uvažiti specifičnost poziva i opasnosti koje za sobom nosi novinarska profesija i da ne postoje opravdani razlozi za brisanje stava kojim se novinaru, zbog značaja profesije koju obavlja, garantuje veća zaštita u odnosu na lica koja ne obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja", piše u saopštenju Medijske koalicije.

Medijska koalicija, koju čine Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, podnela je danas amandman Ministarstvu pravde i državne uprave i Skupštini.

Koalicija je istakla da su novinari često meta napada i pretnji i da često izostaje odgovarajuća reakcija povodom tih pretnji, a da učinioci retko bivaju pronađeni ili osuđeni, a i kada se procesuiraju, izriču im se kazne na granici zakonskog minimuma ili čak i ispod njega.

Zato je neophodno da se kroz zadržavanje te odredbe u zakonu obezbedi veća sigurnost i zaštita novinara, a posebno imajući u vidu značaj njihove profesije za ostvarivanje prava na obaveštenost i slobodu izražavanja, navela je Medijska koalicija.

Medijska koalicija je izrazila očekivanje da će nadležno ministarstvo i poslanici uvažiti te argumente i usvojiti njen predloženi amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.Izvor:
B92.net
 
Top