Važni saveti za pripemu zimnice

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.566
Važni saveti za pripemu zimnice

Da vam se zimnica ne bi pokvarila pre nego što padne prvi sneg važno je da prilikom pripreme pratite nekoliko osnovnih pravila.

news_5932.jpg

* Kada kupujete voće i povrće birajte samo najkvalitetnije. Nezreli plodovi će ostati takvi, a prezreli mogu da pokvare ukus posle konzervisanja.

* Zimnicu pripremajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu, a za mešanje koristite isključivo drvene varjače.

* Dan pre nego što ćete kupiti voće i povrće za pripremu zimnice, dezinfikujte posuđe i pribor koji ćete koristiti za seckanje i kuvanje namirnica.

* Tegle i flaše bi trebalo da budu besprekorno čiste i neoštećene. Dan pre nego što ćete pripremati zimnicu, operite tegle i flaše u mašini za pranje sudova i neka tamo i ostanu sve dok ne dođe trenutak da zimnicu skladištite iz šerpi i lonaca u staklene posude. Ukoliko nemate mašinu za pranje, flaše i tegle dobro operite rastvorom vode i deterdženta, detaljno isperite i sterilišite u rerni dvadeset minuta na temperaturi od 50 stepeni Celzijusa.

* Da biste sprečili pucanje flaša i tegli, pre nego što počnete da ih punite toplom zimnicom, stavite ih na vlažnu krpu.

* Ukoliko vam džem nije dovoljno gust, dodajte mu mešavinu šećera i limunovog soka. Ukoliko smatrate da je previše gust, dodajte mu malo obične vode.

* Da biste pečene paprike za ajvar ili ljutenicu lakše oljuštili, odmah posle pečenja stavite ih u plastičnu posudu i prekrijte običnom kesom. Pola sata kasnije kožicu sa paprika moći ćete da skinete jednim potezom.

* Poklopce i čepove za tegle i flaše pre punjenja obavezno prebrišite krpicom koju ste prethodno potopili u alkohol.

* Na svaku teglu i flašu zalepite nalepnicu i na njoj napišite sadržaj i datum pripreme zimnice.

* Tegle i flaše sa zimnicom čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Izvor: S media
 
Top