Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Važni saveti za pripemu zimnice

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Važni saveti za pripemu zimnice

Da vam se zimnica ne bi pokvarila pre nego što padne prvi sneg važno je da prilikom pripreme pratite nekoliko osnovnih pravila.

news_5932.jpg

* Kada kupujete voće i povrće birajte samo najkvalitetnije. Nezreli plodovi će ostati takvi, a prezreli mogu da pokvare ukus posle konzervisanja.

* Zimnicu pripremajte u emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu, a za mešanje koristite isključivo drvene varjače.

* Dan pre nego što ćete kupiti voće i povrće za pripremu zimnice, dezinfikujte posuđe i pribor koji ćete koristiti za seckanje i kuvanje namirnica.

* Tegle i flaše bi trebalo da budu besprekorno čiste i neoštećene. Dan pre nego što ćete pripremati zimnicu, operite tegle i flaše u mašini za pranje sudova i neka tamo i ostanu sve dok ne dođe trenutak da zimnicu skladištite iz šerpi i lonaca u staklene posude. Ukoliko nemate mašinu za pranje, flaše i tegle dobro operite rastvorom vode i deterdženta, detaljno isperite i sterilišite u rerni dvadeset minuta na temperaturi od 50 stepeni Celzijusa.

* Da biste sprečili pucanje flaša i tegli, pre nego što počnete da ih punite toplom zimnicom, stavite ih na vlažnu krpu.

* Ukoliko vam džem nije dovoljno gust, dodajte mu mešavinu šećera i limunovog soka. Ukoliko smatrate da je previše gust, dodajte mu malo obične vode.

* Da biste pečene paprike za ajvar ili ljutenicu lakše oljuštili, odmah posle pečenja stavite ih u plastičnu posudu i prekrijte običnom kesom. Pola sata kasnije kožicu sa paprika moći ćete da skinete jednim potezom.

* Poklopce i čepove za tegle i flaše pre punjenja obavezno prebrišite krpicom koju ste prethodno potopili u alkohol.

* Na svaku teglu i flašu zalepite nalepnicu i na njoj napišite sadržaj i datum pripreme zimnice.

* Tegle i flaše sa zimnicom čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Izvor: S media
 
Top