Šta je novo?

Vazektomija: Mnogo prednosti - bez rizika!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.129
Vazektomija: Mnogo prednosti - bez rizika!

1_zpse06f1a44.jpg


Planiranje porodice, kontracepcija, željena ili neželjena trudnoća u Srbiji je, čini se, već tradicionalno "ženska stvar" i - ženska odgovornost. Ako žena treba da produži lozu, njena plodnost se podrazumeva, a opet je u mnogim slučajevima ili u zrelim godinama - nepoželjna. Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu govore da samo u prestonici 17 žena dnevno namerno prekine trudnoću, dok se godišnje u beogradskim bolnicama uradi oko 6.000 abortusa. Prema rečima dr Jasne Ristić, specijaliste socijalne medicine i rukovodioca Centra za statistiku u ovoj ustanovi, broj abortusa je daleko veći, jer se mnogi, koji se urade u privatnim klinikama, ne prijavljuju.
- Prosek starosti žena koje prekidaju trudnoću je 32 godine, ali su najviše u problemu one koje su završile reprodukciju i imaju željeni broj dece. Takvih, a najčešće su to žene u braku, je čak 70 odsto. Zabeležen je slučaj majke četvoro mališana koja je abortirala 18 puta - kaže dr Ristić.

UŽIVANJE BEZ GRANICA
Iako je u mnogim evropskim zemljama trajna kontracepcija i žena i muškaraca vrlo aktuelna, kod nas još nije zaživela u pravoj meri, a, stručnjaci kažu da uz "tvrdi" srpski mentalitet i - neće! Dr Saša Tomović, urolog KBC "Zvezdara" za "Bilje i zdravlje" otkriva da je u svetu poslednjih godina veoma popularna vazektomija - trajna sterilizacija muškaraca, koja je u Srbiji praktično nepoznata.
- Vazektomija predstavlja operativni zahvat pri kome se "podvezuju" duktusi tj. cevasti organi koji sprovode spermatozoide od testisa do prostate.U tom smislu vazektomija je trajna kontracepcija fertilnog muškarca. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji uz obavezan preoperativni razgovor u kojem se muškarcu predočavaju sve posledice traženog zahvata - kaže dr Tomović.
U našoj zemlji broj muškaraca koji se podvrgavaju ovakvom vidu kontracepcije je izuzetno mali i pored popularnosti u svetu. Jedan od razloga, navodi naš sagovornik, je strah od gubitka "muškosti" nakon operacije.
- To je jedna od najvećih zabluda vezanih za vazektomiju, jer se posle intervencije ne menja nivo testosterona u krvi, seksualna želja ili potencija muškarca, a samim tim ni kvalitet seksualnog života. Količina sperme se intervencijom ne menja s obzirom da se najveći deo sperme proizvodi u prostati. Menja se samo sastav ejakulata - kaže dr Tomović.
Prema njegovim rečima, rezultat vazektomije proverava se u proseku dva do četiri meseca nakon intervencije analizom sperme. Uspešnim rezultatom tumači se odsustvo spermatozoida u analiziranoj spermi.

AMERIČKA STATISTIKA
Samo u SAD godišnje se uradi gotovo pola miliona vazektomija, a većina pacijenata zadovoljna je zahvatom. Cela intervencija traje oko pet minuta i bezbolna je. Pacijent se obavezama vraća 72 sata posle zahvata, a za nedelju dana i fizičkim aktivnostima i redovnom seksualnom životu.
JEDNOSTAVNIJA
1.Za razliku od ženske permanentne - trajne kontracepcije, vazektomija je jednostavnija. Podvezivanje jajovoda kod žena (sterilizacija) se izvodi pod opštom anestezijom, može imati ozbiljnije posledice, a i oporavak je znatno duži
2.Sperma se nalazi u testisima, pa je, ako se partneri predomisle, moguća vantelesna oplodnja
3.Posle vazektomije seksualni život može postati bolji, partneri više uživaju, jer nema bojazni od neželjene trudnoće

ISPLAČU SE, PA OGUGLAJU
Dr Milica Kostić - Anđelić, ginekolog - akušer u KBC "Zvezdara" kaže da je planiranje porodice stvar dvoje ljudi i da je i problem neželjenih trudnoća pre svega sociološki.
- Nažalost, abortus je postao najčešći metod planiranja porodice i ne može se osporiti da u većini slučajeva s tim detetom ode i deo duše žene. Mnogo puta se desilo da se, čim se probude iz anestezije, žene isplaču, ali vremenom prebole, pa za nekoliko meseci ili za koju godinu ponovo dođu na intervenciju. Ukoliko se prekid trudnoće desi sa čovekom sa kojim se planira porodica, a smatra se da "nije vreme", to često bude razlog prekida veze. Zato roditelji decu, još u fazi razvoja treba da edukuju i usmeravaju na pravi način.

Danijela Kljajić
Izvor: Biljeizdravlje.rs
 
Top