Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vaya Con Dios


3-album_vaya_con_dios2.jpg


Vaya Con Dios je belgijski muzički sastav koji su 1986. osnovali Dani Klein, Dirk Schoufs, i Willy Lambregt (kojeg je kasnije zamijenio Jean-Michel Gielen). Na španskom znači "Idi s Bogom".

Fantastični muzičari i izuzetni istrumentalisti. Njihovi koncerti su događaji za pamćenje.

Imali su međunarodni uspjeh s pjesmom "Just a Friend of Mine" (hit u Francuskoj), "What's a Woman?" (Broj 1 na radijskim top listama u Holandiji 1990-e), "Nah Neh Nah" (1990.), "Don't Cry for Louie", "Puerto Rico", "Heading for a Fall", "Johnny" i "Don't Break My Heart".

Ukupno, Vaya Con Dios su prodali više od 7 miliona albuma i više od 3 miliona singlica.

Albumi

* Oktobar 1988. - Vaya Con Dios
* April 1990. - Night Owls
* Septembar 1992. - Time Flies
* Septembar 1995. - Roots and Wings
* Oktobar 1995. - Best of Vaya Con Dios
* Novembar 1998. - What's a Woman: The Blue Sides of Vaya Con Dios
* Oktobar 2004. - The Promise
* Novembar 2006. - The Ultimate Collection

Singlovi

* 1986. "Just a Friend of Mine"
* 1987. "Puerto Rico"
* 1988. "Don't Cry for Louie"
* 1989. "Johnny" Only released in France
* 1990. "Nah neh nah"
* 1990. "What's a Woman?"
* 1990. "Night Owls"
* 1992. "Heading for a Fall"
* 1993. "So Long Ago"
* 1995. "Don't Break My Heart"
* 1996. "Stay with Me"
* 1996. "Lonely Feeling"
* 2004. "No One Can Make You Stay"
* 2005. "La Vida Es Como Una Rosa/Take Heed"
* 2006. "Pauvre Diable"
* 2006. "What's a Woman" ft. Aaron Neville

3-vaya_con_dios2.jpg


Izvor: Gitare.info







 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Još jedan album i povlačim se

Intervju: Dani Klajn, pevačica

Još jedan album i povlačim se

U mojim pesmama ima mnogo ljubavnih razočarenja, koja su nažalost uglavnom lična iskustva, ne krije vokal grupe „Vaja kon dios”

Dani-Klajn.jpg
Pevam na francuskom da ugodim sebi: Dani Klajn (Foto D. Vilems)

Još dok sam bila beba stalno sam pevušila i kada bi me roditelji stavili u krevet da spavam, uspavljivala sam se pevajući na svoj način, seća se u intervjuu za naš list Dani Klajn, pevačica grupe „Vaja kon dios”.
Trenutno pišem autobiografiju, uz pomoć jedne novinarke. Imam u planu još jedan album i turneju, a posle toga se povlačim sa muzičke scene, jer smatram da treba prekinuti na vreme, uverena je Dani Klajn, zaštitni znak hitova: „Nah Neh Nah”, „Just A Friend Of Mine”, „Johnny”, „Don’t Cry For Louie”, „What’s a Woman”, „Puerto Rico”.

Kao mladi, da li ste verovali da će muzika biti deo Vašeg života?

Nisam. Školu sam napustila rano, radila sam sitne poslove uglavnom u modi i tako preživljavala. Usput sam pisala reči za pesme koje bih pevušila ili pokušavala da komponujem sa najviše šest akorda koje sam znala. Otišla sam u Ameriku i Meksiko, gde sam upoznala mnogo muzičara, a po povratku u Belgiju rešila sam da počnem karijeru pevačice, jer su mi svi govorili da imam vrlo specifičan glas.

Kako je nastala grupa „Vaja kon dios”?

Slučajno smo se okupili. Družila sam se sa gitaristom Vilijem Lambregtom i basistom Dirkom Šufsom, a moja prijateljica kreatorka zamolila nas je da sviramo na otvaranju njenog butika u Gentu, jer je grupa koja je trebalo da svira otkazala nastup. Prihvatili smo predlog i te večeri smo imali neverovatan uspeh. Svi su nam prilazili, raspitivali se da li imamo snimljene ploče i gde sviramo.

Bez obzira na uspeh, pre 15 godina, odlučili ste da napustite muzičku scenu, ali ste se ipak predomislili...

Bila je to kratka pauza, a onda su novine počele da pišu o mom velikom povratku. Taj izraz mi se ne dopada, jer imam utisak da nisam nikuda odlazila, da sam uvek bila prisutna na muzičkoj sceni, ali mediji više vole da pišu o velikom povratku, nego o novoj ploči.

Koliko su tekstovi koje pišete deo Vaših ličnih iskustava?

To je neizbežno. Svaki umetnik kroz svoja dela ispoljava ono što je duboko u njemu i ono što preživljava. U mojim pesmama ima mnogo ljubavnih razočarenja, koja su nažalost uglavnom lična iskustva, ali to ima veze sa ženskim senzibilitetom. Ranije generacije nisu očekivale od ljubavi ono što žene danas neprekidno traže.

U Beogradu ste čest gost. Kakve utiske nosite sa tih koncerata?

Kada pomislim na koncerte u Beogradu setim se fantastične publike i nezaboravne atmosfere. Svi uvek igraju, pevaju i znaju napamet reči pesama, što je za muzičare fantastičan podstrek. Međutim, Beograda se sećam i odranije, nevezano za turneje. Moj poznanik Žan-Žak Roskan neko vreme je svirao u grupi „Galija”, tako da sam u Beogradu bila na jednom od njihovih koncerata. Bila je to odlična svirka. Dopada mi se temperament ljudi u Srbiji, imate mnogo emocija, i život vam je vrlo intenzivan.

Odlično govorite francuski, flamanski i engleski. Koliko je u pesmama važan izbor jezika?

Osamdesetih godina, a i ranije, uticaj anglosaksonske muzike je bio veliki. Pevati na engleskom je bilo skoro obavezno, inače ste bili potpuno demodirani. Pošto sam živela u Americi i Engleskoj, nije mi bio problem da reči pesama pišem na engleskom. Međutim, to ne znači da ne volim da pevam i na francuskom.

Poslednji album „Comme on est venu”je upravo na francuskom...

Ta ideja je došla iz želje da ugodim sebi. Poželela sam da album bude potpuno na francuskom. Dve pesme na albumu su dela Lea Ferea koga cenim. Znate, umetnici su vrlo sebični. Kada stvaraju oni ne misle na druge, već na ono što je duboko u njima i što žele da ispolje u tom trenutku.

Vaš sin je producent albuma, a čuveni belgijski džez muzičari Tuts Tilmans i Filip Katrin sviraju sa Vama. Šta su vam podarili?

U početku sam želela da napravimo klasični džez album, međutim projekat je propao i onda smo promenili plan. Predložila sam mom sinu da bude producent albuma, a kada je Tuts Tilmans prihvatio da radi sa nama, bila sam oduševljena, jer je on star, možda neće moći još dugo da svira, a i obožavao ga je moj otac. A Filip Katrin, pa on je jedan od vodećih džez gitarista današnjice…
----------------------------------------------------------------------
Muzikom smo se borili za ideale

Koji muzičari su uticali na Vas i šta zamerate današnjoj muzici?

Slušala sam klasičnu muziku, džez, soul, naročito Aretu Frenklin, francuske šansone, kasnije Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Boba Dilana, a u jednom periodu života mnogo sam slušala fado. Nekada je bilo vrlo dubokih ideja koje su se prenosile kroz muziku. Bilo je važno boriti se za ideale! Danas je sve tako osrednje i površno, a muzika je odraz slike današnjeg društva.

Mina Aksentijević
Objavljeno: 06.06.2011.
Izvor: Politika

Pevačica to nije pomenula, ali ne samo da je bila na koncertu "Galije", nego je i napisala jedan od tekstova sa albuma "Digni ruku" iz 1986. godine, "Winter's coming".



 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oproštajni koncert Vaja kon dios 12. oktobra u Areni

Oproštajni koncert Vaja kon dios 12. oktobra u Areni

Legendarni beligijski sastav Vaya Con Dios, predvođen pevačicom senzibilnog glasa Dani Klajn nastupiće u okviru svoje oproštajne turneje u beogradskoj Kombank Areni 12. oktobra.

1.jpg

Nakon skoro 30 godina karijere, šest studijskih albuma i nebrojeno mnogo hitova Vaya Con Dios su odlučili da se oproste od fanova velikom turnejom tokom koje će ih poslednji put uživo počastiti izvođenjem nezaboravnih pesama poput “Don’t Cry for Lui”, “Johnny”, “Nah Neh Nah”, “What’s a Woman”...

Jedan od razloga zašto će Vaya Con Dios prestati sa radom je i taj što je pevačica Deni Klajn nedavno napunila 60. godina i odlučila da vodi mirniji život, a nedavno je objavila i svoju autbiografiju “Memoirs”.

Deni u knjizi govori o načinu na koji je njen privatni život bio isprepletan sa muzikom, ali i društvenim promenama koje su se događale od kako se rodila pre 60. godina.

[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]2.jpg

Tri decenije na sceni

- Bend je osnovan 1986, a tokom karijere prodali su oko 10 miliona labuma i tri miliona singlova
- Deni Klajn je 1996. napustila grupu, a 2000. osnovala novu “Purple Prose”, da bi se 2004. ponovo vratila u “Vaya Con Dios”
- Sin Deni Klajn, Sajmon poznat je u muzičkom svetu i kao di-džej Le Saint, a radi i kao producent majčinog benda
- Prepevali su čuvenu romsku pesmu “Đelem, đelem” koju često izvode na nastupima
- Poslednji album “Comme on este venue” je jedini na kome su sve pesme na francuskom
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ona je između ostalog opisala i kako je sa 17. godina otišla od kuće i pridružila se hipi pokretu, kako se 1976. zaljubila u dilera droge zbog koga se preselila i u Ameriku, o ranom majčinstvu, sinu Sajmonu i svom putu ka muzičkom uspehu.

Budući da je rano napustila školu, muzičku pauzu koju je napravila sredinom 90-ih iskoristila je kako bi završila srednju školu i fakultet, te stekla diplomu psihoterapeuta.

Deni je sa Vaya Con Dios već nastupala u Srbiji a svoj poslednji koncert održali su u “Sava centru” 2010. kada su promovisali album “Comme on est venue”.

Ulaznice za poslednji nastup čuvenog benda u prodaji su od danas i mogu se nabaviti po cenama od 3.800 i 3.300 dinara za parter (sedenje), 1.700 dinara (stajanje) i 2.400 i 2.600 dinara za tribine, od danas se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, biletarnici Kombank Arene i putem sajtova kombankarena.com i eventim.rs

Izvor: Blic Online


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Poooojmaaaaa nisam imao!
A ja tamo na temi "Stare lepe pesme" ponosno i slavodobitno stavio pesmu: "Gerlo nemoj plakati zbog Luje", misleć kako verovatno ovde niko nikad nije ni čuo ni za Gerlu ni za Lujku a kamo li za babu Deni Klajn. Nije mi ovo prvi puta kako sam bio umislio da sam otkrio "toplu vodu". Ako preživim sutrašnji dan, verovatno ću, onda, poživeti i do oktobra, a tada baba Klajn može biti mirna šta se tiče prodaje karata jer ću ja sigurno da kupim jednu a možda čak i dve karte, i onaj koji bude najjače aplaudirao i fućkao u Areni to ću biti sigurno ja. ... bilo kako bilo ... nikada nebi rekao da joj je toliko godina, ... ima seksi glas, šta jes-jes ...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kažu da "neke žene stare kao katedrale, a neke kao kaljače"... Deni je jedna od "katedrala", definitivno. I ja ću verovatno na koncert...
 
Natrag
Top