Vatrogasci sprečili da požar zahvati magacin boja i lakova

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Izgorela upravna zgrada kraljevačkog „Jasena“


Vatrogasci sprečili da požar zahvati magacin boja i lakova





Izvor: Blic S. Trifunović | 14. 02. 2011. - 00:04h

KRALJEVO - Upravna zgrada industrije nameštaja akcionarskog društva ,,Jasen”, gde su bile smeštene i prostorije preduzeća MTI, koje se bavi preradom drveta, izgorele su juče ujutro do temelja. U plamenu je nestalo oko 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora s nameštajem i opremom, uključujući i skoro svu dokumentaciju ovih firmi.
116529_1008-kraljevo01-pozar-u-jasenu-foto-srbo-trifunovic_f.jpg
Posledice su mogle biti mnogo ozbiljnije: kraljevački vatrogasci na zgarištu upravne zgrade „Jasena“

Vatra je buknula nešto posle šest sati, a kraljevačkoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici požar je prijavljen u 6,42. Kraljevački vatrogasci su na lice mesta stigli za šest minuta, ali je požar već uzeo toliko maha da su kao prvenstveni cilj imali da spreče širenje vatrene stihije na magacin boja i lakova. Da se vatra proširila na te objekte, posledice bi bile ozbiljnije, pa se može reći da je taj deo grada bio na ivici ekološke katastrofe.

- Zgrada koju je zahvatila vatra napravljena je krajem sedamdesetih. To je montažni objekat izgrađen od drvene građe. Vatra se zaista brzo širila i dobro je da su ljudi iz vatrogasne brigade, potpomognuti ekipama iz “Vodovoda”, koji je ustupio cisternu, i komšijama iz Fabrike vagona, uspeli da spreče širenje vatre iz “Jasena” na okolne objekte u ovom industrijskom kompleksu - kaže Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Istraga još nije dala konačnu reč, a prvi podaci ukazuju na to da je plamen krenuo iz kancelarije gde sede sekretarice i u kojima se, uz ostalu opremu, nalaze i termoakumulacione peći. Veštačenja tek treba da pokažu da li su uzrok termoakumulacione peći ili preopterećena instalacija, koja je sprovedena kroz uglavnom drvene zidove ove zgrade.

Požar u upravnoj zgradi “Jasena” mogao je, međutim, da ima i daleko teže posledice. Vatra je mogla da zahvati i ogromno skladište repromaterijala, potom proizvodni pogon i, što je najgore, skladište boja i lakova.

- Da se požar proširio na ove objekte, suočili bismo se s vatrom koja se ne gasi na konvencionalne načine, a opasnost bi predstavljala i činjenica da bi upaljene hemikalije doslovce izazvale mini ekocid u tom području s proizvodnim pogonima i stambenim naseljem - kaže Milanko Obrenović, komandir kraljevačke Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije.

U gašenju požara je angažovano pet vatrogasnih vozila, a vatrogascima su pomagale kolege iz Fabrike vagona i “Vodovoda”. Vatru su pokušali da ugase i dežurni u fabrici. Na raspolaganju su, međutim, imali samo petnaestak protivpožarnih aparata. Kada su shvatili da je plamen dohvatio i krov zgrade, pozvali su vatrogasce. Tada je već bilo kasno, ali su uspeli da spreče širenje vatre na okolna skladišta.
 
Natrag
Top