Vatra na Pelješcu još gori, ali je situacija povoljnija

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Vatra na Pelješcu još gori, ali je situacija povoljnija
Beta
Na poluostrvu Pelješcu i ostrvu Korčuli u Dalmaciji aktivno je još nekoliko požara, ali je situacija povoljnija i uglavnom je vatra pod kontrolom vatrogasaca.



644689_tan201572293938255_f.jpg

Požar na Pelješcu
Slaba kiša pala je prošle noći na Pelješcu što je delimično pomoglo vatrogascima u kontrolisanju požara, ali ipak nedovoljna, tako da vatra još gori.

Vatrogasni zapovednik Stjepan Simović izjavio je za Hrvatsku televiziju da je na Pelješcu ukupno izgorelo više od 1.800 hektara borove šume, maslinjaka i vinograda. Prema njegovim rečima, kanaderi će i dalje pomagati u gašenju i saniranju požarišta.

Na Korčuli je, kako su preneli lokalni mediji, požar pod kontrolom vatrogasaca.

Zbog udara groma sinoć je iznad Slanoga u Dubrovačkom primorju izbio požar, ali je brzo lokalizovan.

Veliki požar na Pelješcu buknuo je u ponedeljak, a vatra se približila kućama u Trsteniku zbog čega je evakuisano oko 50 meštana i turista.

Pričinjena je velika šteta - izgoreli su maslinjaci, vinogradi, borova šuma, automobili i jedna vinarija.

Na Korčuli se vatrogasci bore s požarima od prošlog vikenda, a već je jednom bio privremeno lokalizovan pa je izmakao kontroli vatrogasaca.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Dalmacija: Požari na Pelješcu i Korčuli ponovo aktivni, noćašnja kiša nije pomogla
Tanjug
Sva tri požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - dva na Pelješcu i jedan na Korčuli, i dalje su aktivni, izjavio je danas portparol Štaba za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

642700_kalifornija-pozar-02reutersfoto-reuters_f.jpg


Na Pelješcu na predelu Ponikve požar gase tri aviona kanader, a gori i prema Janjini, te dalje na području Smokvice na Korčuli, rekao je Cvjetinović

"Kiša koja je noćas pala nije puno pomogla, a nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predelu Dančanje i Brijesta", naveo je on, dodajući da se vatrogasci nadaju da danas bar neće biti vetra.

Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici i kod mesta Brna je vatra bila došla na stotinak metara od kuća.Stambeni objekti zasada na sreću nisu nigde u neposrednoj opasnosti iako vatra na pojedinim delovima ide prema naseljima.

Zbog požara koji ne jenjavaju u Hrvatskoj nema povlačenja vatrogasaca, a u pomoć će im doći kolege iz drugih krajeva zemlje kako bi pokušali da zaustave širenje vatrene stihije.

Požari u Hercegovini, posebno oko Trebinja i Bileće, sada su pod kontrolom i ne prete ljudima i naseljenim mestima.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
"ODMOR NA KORČULI" Slika premorenih vatrogasaca pokazuje razmere požara u Hrvatskoj
24sata.hr
U gašenju velikog požara koji danima hara na jadranskom ostrvu Korčula i poluostrvu Pelješac pomažu i vatrogasci iz Zagreba koji su objavili fotografiju koja, kako navodi portal 24 sata.hr, govori više od hiljadu reči.

11755830_10153476953809844_8775695309066548835_n.jpg


Vatrogasci se već danima bespoštedno bore sa požarima koji haraju Pelješcem i Korčulom. Na njihovoj hrabrosti i požrtvovnosti mnogi im se dive i zahvaljuju. Malo je onih koji bi mogli da se bave njihovim poslom.

Kod ovako velikih požara, trenutaka za odmor je veoma malo, a jedan takav su zabeležili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i objavili je na svojoj Facebook stranici.

Fotografiju nazvanu 'Odmor na Korčuli' u svega dva sata od objave lajkovalo je više od 1.800 ljudi.
 
Natrag
Top