Vatra izazvala toksična isparenja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Ne jenjava požar na divljoj deponiji otpadne plastike u Jagodini


Vatra izazvala toksična isparenja





Izvor: Blic Anita Đukić | 14. 04. 2011. - 00:02h

Jagodina -- Požar na divljoj deponiji otpadne plastike u Industrijskoj zoni u Jagodini juče se ponovo rasplamsao u poslepodnevnim satima. Na deponiji je izmerena povećana koncentracija sumpornih i azotnih oksida i ugljen-monoksida, dok u ostalim delovima grada nije, saopštilo je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

133863_1001-jagodina-foto-a-djukic_f.jpg

Povećana koncentracija sumpornih i azotnih oksida i ugljen-monoksida

I pored kiše koja od jutros neprestano pada, nad gradom se još uvek vije oblak dima. Komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Boban Stevanović ističe da se vatra na deponiji, i pored kiše koja pada već 12 sati u Jagodini, ponovo rasplamsava i mestimično je probila sloj zemlje, kamena i peska koji je bačen preksinoć.

- Kiša je raskvasila zemljani put i onemogućila da teški kamioni nastave da zasipaju užarenu deponiju čvrstim materijalom. U toku je ojačavanje zemljanog puta, koji vodi ka deponiji, u dužini od 200 metara, kako bi kamioni nastavili sa nasipanjem čvrstog materijala. Sigurno je da će posao oko gašenja požara na deponiji trajati i u četvrtak - kaže komandant vatrogasno-spasilačke brigade Boban Stevanović.

133864_1002-jagodina-foto-a-djukic_f.jpg

On dodaje da je potrebno je da se deponija na površini od tri hektara zatrpa slojem zemlje od metra kako bi bio sprečen dotok vazduha i ponovno paljenje vatre.

Trenutno sedam kipera, tri buldožera, četiri vatrogasna vozila rade na ovoj deponiji. - Kiša nam otežava posao. Nasipamo zemlju, pesak, šut, ali je blato i voda svuda, a mi moramo da dođemo do sredine požara jer je tu glavno žarište. Dim stalno menja pravac. Stalno pravimo nove grupe, nikad isti ljudi nisu dugo na žarištu požara. I privatne firme su se uključile i pomažu svojim kamionimaŠtab za krizne situacije najavio je angažovanje dodatne mehanizacije kao i otvaranje još jednog prilaznog puta mestu požara. Vatrogasci se pribojavaju da će borba sa vatrom trajati ipak još nekoliko dana, a kiša se najavljuje i za četvrtak i petak - zaključuje Stevanović.

Načelnik PU Jagodina Dragan Obradović je izjavio da je istraga o požaru trenutno prioritet nad prioritetima te policijske uprave.

Kako je rekla republički inspektor za zaštitu životne sredine Gordana Simić, ovaj otpad je trebalo da bude uklonjen do 2012. godine i za taj posao gradska uprava angažovala je novosadsku firmu „Eko risajkling“.
 
Natrag
Top