Vaspitanje od pelena

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Vaspitanje od pelena

Šta da radite sa jednogodišnjakom koji "kmeči" jer hoće bombonu ili u prodavnici baca hranu iz korpe?!

1_zps4362848f.jpg


Ako pokušate da ga opravdate tako što ćete reći da je previše malo da biste ga naučili disciplini, znajte da grešite. Ovo je zapravo pravo vreme da ga upoznate sa konceptom dobro-pogrešno.


Skrenite im pažnju


U ovakvim situacijama izbegavajte da povisite ton, jer će to mališana uznemiriti ili ga zaintrigirati. Umesto toga ga brzo i smireno zainteresujte za nešto drugo. Ako dete počne da se penje po naslonu fotelje, polako ga spustite na pod i uzmite knjigu da mu pročitate priču. Usmeravanjem pažnje na druge stvari ne samo da sprečava neželjeno ponašanje, već i uči da neke stvari nisu dozvoljene.


Budite uporni


Iako mislite da je bezopasno ako samo jednom dozvolite detetu da pojede kolačić pre večere, ali znajte da ispunjavanjem ovog zahteva dajete jasan signal da će "upaliti" i sledećeg puta. Važno je da postavite granice i da ih se pridržavate. Bitno je da oba roditelja budu složni u tome, kako ne bi zbunjivali dete.


Izbegavajte "ne"


Ako vašem mališanu sve vreme govorite "ne", ono će početi da ga koristi kada ne želi nešto da uradi. Negativnu rečcu sačuvajte samo za situacije kada je bebina bezbednost ugrožena, na primer ako želi da otvori vrata rerne. U ostalim prilikama malo povisite ton i jasno recite šta bi trebalo da uradi. Umesto da kažete: "Ne! Ne diraj to, ne skidaj cipele na ulici", efektnije je: "Sačekaj da dođemo kući pa ćeš da izuješ cipele".


Na kraju, ne zaboravite da deca više uče dok gledaju nego dok slušaju, pa im pokažite kako da nešto urade. I, obavezno ih pohvalite kada su dobro i poslušni!

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top