LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
VASINA TORTA

:info:


Ovo je jedna od prvih torti koje sam naučila.
Tada mi je izgledala strašno komplikovana ali nije. Evo videćete i sami.
Kora - samo jedna kao podloga.
5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika oraha i 1 kašika brašna .
Manji pleh dobro podmazati i ispeći koru.
Fil: 7 žumanaca umutiti sa 7 kašika šećera i kuvati na pari
( ne sme da se puno zgusne) Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera sa 100 gr. šećera u prahu i poparene orahe.Naime 250 gr. mlevenih oraha popariti sa malom šoljicom vrelog mleka i dodati 1 vanil šećer.Sve to sjediniti i staviti preko kore.
Beli šne: 7 belanaca ulupati čvrsto sa 14 kašika šećera.
Kada se zgusne dodati kap po kap 2 kašike gusto ušpinovanog šećera.
Sa ovim belim šneom prekriti celu tortu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vasina torta

Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa Cokrljan iz Paracina dugo je odolevao uzdasima i ceznjivim pogledima brojnih udavaca, sve do svoje 41. godine. Ali, 1908. je najzad odlucio da prekine sa veselim momackim zivotom. Ozenio se gospodjicom Jelenom i postao, kako je njegova supruga kasnije tvrdila "najbolji i najnezniji muz na svetu".
A njihova starija kci Ruzica godinama je prepricavala dodjadjaje u vezi s njenim rodjenjem, koji su bili neposredni povod da nasa nacionalna kuhinja bude obogacena jednom novom veoma ukusnom tortom.
Gospodin Vasa je bio presrecan kada je saznao da ce uskoro postati otac. Ali, pred kraj trudnoce je porodicni lekar saopstio mladom bracnom paru da je beba isuvise krupna za neznu gradju gospodje Jelene, da uz to ima i nepravilan polozaj, pa je preporucio da se porodjaj obavi u nekoj poznatoj klinici u Beogradu. Veoma zabrinut i uplasen za svoju mladu suprugu, gospodin Vasa je odlucio da ne gleda na trosak, odveo je suprugu u Bec, kod jednog od najcuvenijih ginekologa toga doba. Pokazalo se da je dobro ucinio, jer je samo veoma iskusan i vest lekar mogao da spase i majku i dete koji su bili u zivotnoj opasnosti. Beba je rodjena uz mnogo muka i uz pomoc specijalnih kljesta. Zahvaljujuci dobroj nezi, uskoro su i majka i beba bile spremne da podnesu drug put do kuce.
Vasina tasta, beskrajno zahvalna zetu sto je svojim insistiranjem da se porodjaj obavi u Becu spasao zivot njenoj kceri i unucetu, zelela je da mu se na poseban nacin oduzi: osim bogatog rucka, mladu porodicu je po povratku ocekivala i jedna nova, posebno ukusna torta koje je dobila naziv "Vasina torta", a u mnogim nasim domacinstvima se i danas priprema.


Originalni recept:
Penasto umutiti 5 zumanaca i 5 kasika secera, zatim dodati 6 kasikla mlevenih badema i na kraju i kasiku brasna i cvrsto ulupan sneg od 5 be-
lanaca. Ispeci u dobro podmazanom i brasnom posutom kalupu.

Staviti da provri 1/8l mleka, umesati 200g mlevenih oraha i skinuti s vatre. Kada se orasi prohlade dodati 4 zumanca umucena sa 4 kasike se-
cera, sok i struganu koricu limuna i 3 stangle omeksale cokolade. Na kraju umesati i 150g umucenog butera. Ovaj nadev premazati preko ohladjene podloge za tortu.

Zatim skuvati gust sirup od 250g secera i case vode i lagano ga umesati u cvrsto ulupan sneg od 6 belanaca. Uz mucenje kuvati na pari sve dok se masa ne zgusne. Skinuti s vatre i jos malo mesati da se prohladi.
Zatim ovu masu premazati preko nadeva od oraha i odozgo ukrasiti usecerenim vocem.


 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Vasina torta

Potrebno je:

350 g šećera
200 g oraha
150 g butera
9 jaja
6 kašika mlevenih badema
3 štangle čokolade
1 kašika brašna
1 šolja mleka
1 pomorandža
4 kašike šećera

Priprema:

Ulupati sneg od 5 belanaca, dodati žumanca umućena sa 100 g šećera, mleven badem, kašiku brašna i peći u namazanom kalupu za torte. Pečenu tortu ohladiti, pa stavljati preko nje prvi i drugi nadev.

Prvi nadev: 200 g mlevenih oraha preliti jednom šoljom vrelog mleka, a zatim dodati 4 žumanceta umućena sa 4 kašike šećera, struganu koru i sok od jedne pomorandže i rastopljene 3 štangle čokolade. Posebno umutiti 150 g butera, pa i njega umešati u nadev i premazati tortu.

Drugi nadev: 250 g šećera sa čašom vode skuvati u gušći sirup nego za slatko. Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i polako u sneg dodavati vruć sirup neprestano mešajući. Kratko ga kuvati na pari mešajući, a kad se zgusne, skinuti sa štednjaka, još malo mešati da se prohladi i premazati preko prvog nadeva.

Torta se može ukrasiti sitnim ušećerenim voćem.
 
Natrag
Top