Vantelesna: Uključeni i privatnici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Vantelesna: Uključeni i privatnici[/h]




Osam privatnih klinika do kraja nedelje uključuju se u postupak vantelesne oplodnje o trošku države.Privatne klinike konačno su prošle na tenderu za uključivanje u postupak vantelesne oplodnje o trošku države. Do kraja nedelje Republički fond za zdravstveno osiguranje potpisaće ugovor o saradnji sa osam klinika koje su u konzorcijumu.


54846647550cfaea912b8c276496753_368x247.jpg



"Tender je raspisan za 450 parova, a za postupak vantelesne oplodnje Fond je izdvojio 111,6 miliona dinara," rekla je "Novostima" Sanja Mirosavljević, portparol Fonda. Prethodna tri tendera nisu uspela zbog nepotpune dokumentacije koje su podnosile klinike.

Saradnja sa privatnim klinikama obnovljena je zbog prebukiranosti kapaciteta u četiri državne bolnice, u kojima se radi vantelesna oplodnja o trošku države. U konzorcijum, koji je jedini podneo dopunjenu dokumentaciju, ušla je i privatna klinika ”Perinatal” iz Novog Sada, koja je ranije konkurisala sama.

Kapaciteti državnih ustanova GAK ”Narodni front” i ”Višegradska”, uprkos najavama, nisu prošireni. Kako su nam rekli, u dve vodeće klinike u Srbiji za sada neće biti ništa od povećanja kapaciteta.

"Koliko maksimalno možemo godišnje da uradimo VTO definisali smo još prošle godine," kaže prof. dr Elijana Garalejić, načelnik Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije GAK ”Narodni front”. "Sledeće godine planirano je da u postupak VTO uđe 266 parova. Prošle godine uradili smo 241 par i rodilo nam se 90 beba. To je izuzetan uspeh."

Ni Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS nije povećavala kapacitete, ali kako nam je rekao prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor ove zdravstvene ustanove, to je u planu sledeće godine, ako bude mogućnosti.

"Kroz program VTO godišnje kod nas prođe od 266 do 300 parova koje finansira država," priča prof. dr Stefanović. "Uradimo tridesetak žena mesečno, a nadamo se da će uskoro biti i više."

Jedan pokušaj vantelesne oplodnje košta od 270.000 do 290.000 dinara. Na spisku za VTO ima više od 600 parova. Svi oni nadu sada polažu u privatni sektor, jer su u državnim klinikama čekanja bila višemesečna.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top