Vantelesna oplodnja o trošku države za žene do 40 godina

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Druga šansa za potomstvo

Tokom protekla dva meseca za drugi pokušaj vantelesne oplodnje o trošku države u deset ustanova u Srbiji prijavilo se 500 žena starosti do 40 godina. Kroz ovaj program vantelesne oplodnje do 2006. prošlo je 3.000 parova, a oni kojima je prvi pokušaj bio bezuspešan imaju priliku da probaju ponovo na teret zdravstvenog osiguranja.

69046_0815-bebe-foto-shutterstock_f.jpg


Od pre dva meseca vantelesna oplodnja omogućena je i ženama do 40 godina starosti, a do ovog perioda starosna granica bila je do 38 godina i važila je samo za prvi pokušaj.
- Najvažnije je da nema liste čekanja i da zainteresovane žene odmah ulaze u program vantelesne oplodnje. Kroz program je prošlo 3.000 parova, a oni koji nisu imali uspeha prvi put pokušali su ponovo. Tokom protekla dva meseca prijavilo se 500 žena, a program se obavlja o trošku zdravstvenog osiguranja - kaže za „Blic“ Vladan Ignjatović, pomoćnik direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Svi parovi koji su zainteresovani za VTO mogu da se obrate Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, GAK „Narodni front“, privatnim specijalnim bolnicama „Beograd“, „Ivanović“, „Jevremova“, „Intermedikus bis“, „Medikal centar“, ginekološko-akušerskim klinikama u Novom Sadu i Nišu i novosadskoj Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Genesis“.

- Do sada je putem programa VTO rođeno 756 beba - kaže Vladan Ignjatović.
Stopa uspešnosti oplodnje u Institutu za ginekologiju i akušerstvo KCS u protekloj godini bila je 43,15 odsto.

Bračni parovi u domovima zdravlja mogu da dobiju sve informacije o spisku analiza koje treba da urade. Sledeći korak je odlazak u Zavod za zdravstveno osiguranje, gde se zakazuje razgovor sa komisijom i bira se ustanova u kojoj će se obaviti vantelesna oplodnja. Ko prođe komisiju, izabere ustanovu, odlazi u nju i tamo se nastavlja procedura, a sve traje najviše šest meseci. Kako kažu u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, pre primene uputstva za vantelesnu oplodnju u RZZO je 8.500 osiguranika bilo na listi čekanja, a svoj red čekali su u proseku dve godine.

Upravnica Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu dr Vesna Kopitović kaže da je tokom protekle četiri godine u nacionalnom programu vantelesne oplodnje u ovoj ustanovi rođeno šesnaest trojki, 98 blizanaca i još 172 bebe.

-Trudnoća je potvrđena kod još 394 žena koje tek treba da se porode, a prvorođene bebe ovih dana su napunile tri godine.

U Klinici radimo dve metode vantelesne oplodnje - ističe dr Kopitović.

Ona navodi da je svake godine u programu 330 parova, a dijagnozu bračnog steriliteta ima svaki peti par u našoj zemlji.

Novosadska klinika ima najbolje rezultate u Srbiji u programu VTO. Od 1.207 parova, kod 156 je prekinut ciklus, a program je završen kod 1.038 žena.

Dijagnostika za dan
U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu kompletna dijagnostika uradi se u jednom danu.
- Svi zainteresovani prvo pozovu govornu poštu, gde dobiju informacije, onda stižu na prvi razgovor, pa ih upućujemo na preglede. Kada je gotova dijagnostika, u narednih mesec ili dva spremni su za vantelesnu oplodnju - navodi dr Kopitović i dodaje da parovi i do 13 godina nemaju dijagnozu steriliteta, a prosek dijagnostifikovanja bračne neplodnosti pre dolaska u ustanovu je pet i po godina.



Ana Vušović - Ljubica Petrović | 28. 08. 2010.
 
Natrag
Top