Vantelesna oplodnja i s doniranim jajnim ćelijama

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Vantelesna oplodnja i s doniranim jajnim ćelijama


Vantelesna oplodnja doniranim polnim ćelijama uskoro će biti moguća i u Srbiji, a da bi se za to stvorili uslovi, neophodno je da se formira Uprava za biomedicinu, koja bi sa radom trebalo da počne najkasnije do kraja juna - najavila je Zorica Pavlović, pomoćnica ministra zdravlja.


27042_0801-bebe-foto-g-srdanov_f.jpg



Osnivanje te uprave u kojoj će postojati svi neophodni podaci i informacije o načinima doniranja predviđeno je Zakonom o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja. Nakon formiranja te ustanove biće moguća i oplodnja doniranim ćelijama.


Kada je reč o tome ko sve može da se podvrgne toj vrsti oplodnje, zakonom je predviđeno da se mogu upotrebiti donirane jajne ćelije žene ili semene ćelije muškarca kada nema izgleda da bi do začeća moglo da dođe uz upotrebu polnih ćelija supružnika ili vanbračnih partnera ukoliko nisu venčani.


Prema zakonu, to se može učiniti i kada su drugi postupci oplodnje bili neuspešni ili da bi se sprečilo prenošenje neke od teških naslednih bolesti s roditelja na dete.

Neophodno je da donori budu punoletne, zdrave i radno sposobne osobe.


Uprava za biomedicinu u izuzetnim slučajevima može dati saglasnost da se reproduktivne ćelije maloletnog lica sačuvaju u banci ćelija i tkiva ukoliko boluje od neke teške bolesti i kada postoji sumnja da bi njegovo lečenje moglo da uništi njegovu ili reproduktivnu funkciju partnerke.
Nadležnosti Uprave za biomedicinu odnosiće se na vođenje jedinstvenog registra doniranih polnih ćelija u kome će postojati podaci o osobama koje su donirale svoje ćelije, o onima koji su se podvrgnuli takvom postupku, kao i podaci o uspešnosti te medicinske procedure i slično...


- U toj upravi nalaziće se i podaci o rođenoj deci i drugi podaci o tome kako bi postojala sigurnost upotrebe doniranih ćelija, bezbednost i zaštita interesa rođenog deteta - kaže Zorica Pavlović.


Prema Zakonu o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, usvojenom prošle godine, donor jajnih ćelija je žena čije se ćelije upotrebljavaju za oplodnju druge žene, dok je donor semenih ćelija muškarac čije se ćelije upotrebljavaju za oplodnju žene koja nije njegova supruga ili vanbračna partnerka. Zdravstvena ustanova, odnosno banka ćelija i tkiva dužna je da pre postupka donora upozna sa pravnim posledicama i odnosom prema začetom, odnosno rođenom detetu.


Evropski prosek
Stopa začeća vantelesnom oplodnjom u Srbiji 2009. iznosila je oko 43 odsto, a porođaja 32 odsto, što je evropski prosek. Donedavno Republički zavod za zdravstveno osiguranje finansirao je samo jedan pokušaj vantelesne oplodnje, a od pre nekoliko meseci Grad Beograd odobrio je finansiranje i drugog pokušaja.



Izvor: Tanjug
 
Natrag
Top