Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
VM5SM.jpg


Vanessa-Mae Nicholson Vanakorn rođena je u Singapuru 27. oktobra 1978 - točno 196 godina posle legendarnog violiniste Niccolò Paganini-a ...
U dobi od samo 4 godine, inspirisana od svoje majke koja je bila polu-profesionalni pijanista, Vanessa-Mae je počela svirati klavir. Izabrana je da bude " najperspektivniji mladi talenat" na takmičenju . Bez obzira na dobre izglede da postane vješt pijanista, ali pod jakim uticajem svog oca Graham-a koji je htio duet s njom na violini i violi, Vanessa-Mae se odlučuje prebaciti na violinu kada je imala 5 ili 6 godina. Svirajući violinu, Vanessa-Mae-in izuzetan talenat je postao očigledan.
Kada je imala 8 godina, napredak i želja da se razvije dalje, podstaklo je Vanessu-Mae, da u pratnji svoje majke, ode u Peking, Kina, kako bi tamo učila violinu, muziku i mandarin. Na Central Conservatoire, Vanessa-Mae prolazi intenzivnu obuku u tehnici po Yankelovich-evom načinu i pod nadzorom prof Lin Yao-Ji. Osim tehnike violine, muzike u cjelini, kulture i mandarinski jezik bio je dio programa. U tom razdoblju od 9 mjeseci, Vanessa-Mae je savladala tehnike koje joj omogućuju sviranje u opuštenom stilu koji ona izražava danas.
Nakon povratka u London, Vanessa-Mae pohađa Royal College of Music gdje je diplomirala u klasi kod prof Felix Andrievsky-og, kao najmlađi student ikada. Godine 1988, Vanessa-Mae dobija Guadagnini violinu izgrađenu 1761 godine kao poseban poklon za njen 10. rođendan od roditelja.
U dobi od 10 godina, imala je svoj prvi javni nastup kao solo violinist s Londonskom filharmonijom kao najmlađi solist u istoriji i svira Bachove, Mozartove i Kabalevsky koncerte.
1991 godine cijeli svijet slavi 200. godišnjicu Mozartove smrti, a 12 godišnja Vanessa je zajedno s London Mozart Players okestrom, na svojoj ​​prvoj internacionalnoj turneji s koncertima na Dalekom istoku.Svirala je s najboljim orkestrima, uključujući nastupe u Londonu s Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalni simfonijski orkestar, ili (kao što je već spomenuto), London Mozart Players.
Vanessa-Mae izdaje neke svoje melodije. U dobi od devet godina je počela pisati vlastite kadence na Mozartove koncerte, i u dvanaestoj godini imala je 3 albuma u svojoj diskografiji: dvije od njih sadrže klasični repertoar,a treći je u rasponu od Bacha, Tchaykovsky, Gershwina, The Beatlesa ili tema iz Red Panther. Mej je ušla u knjigu Ginisovog rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerte i Betovena i Čajkovskog. Često izjavljuje da svira što god joj se sviđa, bez obzira da li je to Beethoven, Beatlesi, Mozart, Michael Jackson, Prince, Paganini ili Elvis Presley - voli ih sve. Vanessa je ubrzo postala izuzetno popularna. Nastupa zajedno sa zvezdama kao što su Jose Carreras ili Soul II Soul. Dobija izuzetno pozitivne kritike ... "fenomen 90-ih" ... "svira kao da je rođena s violinom" ... "wunderkind" ... Uporedjuju je s takvim muzičarima kao što su Yehudi Menuhin, ili Heifetz Kreisleru.

1993-1994, Vanessa-Mae upoznaje Mel Bush-a, koji će postati njezin menadžer. Mel Bush se udružio s poznatim pop bendovima kao što su Queen, Wham i mnogi drugi. Mel Bush je najzaslužniji za njenu karijeru, ne samo kao klasičnog umjetnika, već i kao pop violiniste. Mel Bush je upoznao Vanessu i njenu majku, koja je u to vreme bila njen menadzer sa Mike Batt-om. Mike Batt je komponovao muziku za Vanessa-Mae koja je ona kompletirala sa pravljenjem violinskih delova. Zajedno sa Mike Batt i Mel Bush, Vanessa-Mae odlučuje nabaviti električnu Zeta Jazz violinu i uz njezinu akustičnu Guadagnini violinu, stvara svoj sopstveni stil i zvuk. Sljedeći korak bio je pronaći izdavačku kuću i EMI Records je ponudio Vanessa-Mae bez presedana sporazum, koji će joj omogućiti da snimi pop i klasičnu kombinaciju. Rezultat toga je bilo izdavanje svog debi pop albuma, "The Violin Player" početkom 1995, koji je katapultirao Vanessa-Mae u međunarodnu slavu, čineći je bogatom i nezavisnom u vrlo mladoj dobi. Do danas, vjerojatno je od 6 do 8 milijuna primjeraka albuma "violinist" prodano širom svijeta.

"Toccata & Fuga" je bila izdana kao singl s albuma. I album i singl su se našli na vrhu ljestvice u mnogim zemljama. Mnogi kritičari su je kritikovali zbog videa koji je napravljen za 'Toccata & Fuga ", jer je pokazao Vanessa-Mae na tropskom otoku gde svira električnu violinu, dok stoji na površini okeana u mokroj haljini. Osim toga, klasični puritanci su izrazili svoje negodovanje njenom stilu miješanja popa i klasike, rekavši da se ona odrekla njezine klasične pozadine i talenta za novac, i nazivaju je "T-shirt violinistom". Uprkos omalovažavanju i negodovanju od purista i moralnih cenzora, obožavaoci i ljubitelji muzike u cijelom svijetu hvale Vanessa-Mae i njene nastupe.
Godine 1995 Vanessa nastupa na Sopot festivalu u Poljskoj. Dobija potpuno novi publicitet i 'violinist' se prodaje u gotovo 300.000 primjeraka u to vrijeme. Sve važni časopisi pišu o Vanessa-Mae. Od onih posvećenih klasičnoj muzici (kao što je "Gramophone") do onih koji pišu o svim ostalim žanrovima (kao što je "Billboard"). Njezina karijeru je uočio "Times", "The Guardian", i većina ostalih novina u svijetu.

Tokom 1995 i 1996, Vanessa-Mae se pojavljuje u mnogim televizijskim emisijama i u nekoliko letnjih rock festivala u Europi, gdje je dobila ovacije publike i pohvale. Magazin People je izglasao Vanessa-Mae kao jednu od 50 najljepših ljudi na svijetu.
U leto 1996, Vanessa-Mae svira na Summitu G7 u Lyonu.
Godine 1996, Vanessa-Mae je bio nominovana za najboljeg ženskog izvodjača na godišnjoj Brit Awards, kao prvi i jedini instrumentalista ikada.
U razdoblju 1996-1999, Vanessa-Mae izdaje 4 albuma: "The Classical Album 1", "Storm", "China Girl-classical album 2 i "The Original Four Seasons" - The classical Album 3. Uz repertoar koji varira od ravno klasične muzike, moderne interpretacije do pop-a, Vanessa-Mae pokazuje da je ona odlučna nastaviti dual karijeru. Tokom tog razdoblja, Vanessa-Mae, u pratnji majke, ličnog pomoćnika i šminkera, održavajući savršen make up, neumorno putuje širom svijeta i promoviše albume medijima i fanovima, radi televizijske nastupe i daje mnoge koncerte u zahtjevnom rasporedu turneja.
"The Classical Album 1" se prodao u gotovo 500.000 primjeraka u Velikoj Britaniji, u prvim nedeljama koji su uslijedili izdanju, a album se pojavio na Billboard Top album za nekoliko nedelja i bio je to prvi klasični album koji se tu našao ikada. Ovaj veliki uspjeh donio je Vanessa-Mae nagradu za Best Selling Classical Artist " na 1997 World Music Awards održanoj u Monacu i nagradu za Top International Artist" na Silver Clef Awards održanom u Londonu 22. juna. Takođe u 1997, Vanessa-Mae je bila počašćena pozivom kao jedini zapadni umjetnik koji će svirati u Hong Kongu kako bi proslavili ponovnom ujedinjenju s Kinom. Dana 30. juna, Vanessa-Mae je postala posljednji ne-kineski umjetnik koji je svirao u Hong Kongu pod britanskom pravilima i prvi ne-kineski umjetnik koji je svirao u Hong Kongu nakon ponovnog ujedinjenja sa Kinom, izvodeći svoju kompoziciju "Happy Valley - The Re-Unification Overture".

vanessa-mae.jpg


Na vrhu ovog perioda uspjeha i priznanja došla je još jedna velika čast za Vanessa-Mae. Dana 3. aprila 1998, Vanessa-Mae je napravila pauzu na svojoj "Storm On World Tour" turneji da bi izvela posebni koncert u Buckinghamskoj palati tokom završne svečanosti za konferencije ASEM II. U prisustvu 26 šefova država i članova kraljevske porodice, uključujući HM Kraljicu Elizabetu II, Vanessa-Mae je izvela svoj "Original Four Seasons " i delove iz svog albuma "China Girl". EMI dodaje sjaj na ovaj poziv s izdanjem posebnog 2cd izdanja koji sadrže album "Storm" i "China Girl" sa ličnom porukom od Vanessa-Mae koji je uručen svim delegatima i članovima konferencije.

Nije Vanessa-Mae samo zbog muzike u pažnji javnosti. Zablistala je u nekoliko događaja koji su jasno stavili do znanja da je multi-talentovana. Nastupila je na pisti pokazujući modele Jean Paul Gaultier-a, uključujući posebnu vjenčanicu u decembru 1998 u Parizu, napravila je svoj nemi film nazvan "The Violin Fantasy", debitovala je kao glumica, igrajući ulogu princeze Zobeide u televizijskom filmu "Arabian Nights" 1999, nastupa na gala večeri otvoranja sezone Formule 1 u Melbourneu, bila je u poseti Africi u nekoliko navrata u ulozi ambasadora dobre volje za Međunarodni Crveni krst i nastupa na raznim obrotvornim koncertima kako bi skupili novac za Međunarodni Crveni krst i druge, uključujući i spektakularan koncert s vatrometom u Val D'Isereu povodom novog milenijuma.

Sa izdavanjem različitih verzija 'The Best Vanessa-Mae kolekcije CD-a u 2002 je došao kraj suradnje između Vanessa-Mae i EMI. Vanessa-Mae tada potpisuje ugovor sa Sony Classics i izdaje svoj prvi album "Choreogaphy" u jesen 2004 koja je bio nomininovan za album godine na 2005 Classical Brit Awards.
Krajem 2004 i 2005, Vanessa-Mae je na turneji širom svijeta, ponovo promoviše album i pravi koncerte, ali opet u vrlo opuštenom rasporedu. Vanessa-Mae-in drugi album sa Sony oznakom izvorno je bio zakazan za puštanje 2007 ili 2008 godine. Čekajući izdanje, Vanessa-Mae je nastavila svoju turneju sa "Choreography", prvenstveno u Europi, ali u 2007 je bila u prvoj posjeti Indiji gdje je imala 3 veoma uspješna koncerta. Izdavanje novog albuma se očekuje 2009 i može se podudariti s njenom predstojećom autobiografijom.

Tokom svoje karijere, Vanessa-Mae je sarađivala s raznim poznatim muzičarima. Svirala je na jednoj pjesmi na albumu Janet Jackson "The Velvet Rope" 1997, radila je sa George Martin za jednu pjesmu na CD-u "In My Life" s posebnim aranžmanima starih pjesama Beatlesa, pridružila se na pozornici grupama kao što su The Scorpionsi i Back Street Boys, i učestvovala je zajedno sa mnogim drugim muzičarima u eksperimentalnoj jazz sesiji s Prince-om kao producent za album pod nazivom 'Xpectations' u 2002 - ovaj cd nikad nije bio objavljen, ali je bio dostupan za kratko vrijeme kao mp3 datoteka putem NPG Music Club-a, i takodje je producirala i svirala na albumu "Flow of Soul", zajedno s japanskim rock muzičarem Takuro-om. Isto tako, Vanessa-Mae se pridružila i sudjelovala u nekoliko promotivnih kampanja za robu kao što su Siemens mobilni telefoni, Mercedes C, Rover vozila, mandarinski Orijental Hotel Group i satova Rado.

Do sada, Vanessa-Mae je dobila više od 40 platinastih nagrada tokom svoje karijere.


Diskografija

Albumi

* Violin (1990)
* Kids' Classics (1991)
* Tchaikovsky & Beethoven Violin Concertos (1991/1992)
* The Violin Player (13 February 1995) UK chart Peak Position - 11 (21 Weeks)
* The Alternative Record from Vanessa-Mae (1996)
* The Classical Album 1 (21 October 1996) - UK Chart Peak Position - 47 (1 Week)
* China Girl: The Classical Album 2 (August 1997) - UK Chart Peak Position - 56 (3 Weeks)
* Storm (UK: 27 October 1997; USA: 14 July 1998) UK Chart Peak Position - 27 (5 Weeks)
* The Original Four Seasons and the Devil's Trill Sonata: The Classical Album 3 (UK: 9 November 1998; USA: 9 March 1999)
* The Classical Collection: Part 1 (25 September 2000)
* Subject to Change (14 May 2001) UK Chart Peak Position - 58 (2 Weeks)
* Xpectation (Jazz collaboration with Prince) (2003)
* Choreography (18 October 2004) UK Chart Peak Position - 66 (1 Week)

Compilacije

* The Best of Vanessa-Mae (2002)
* The Ultimate Vanessa-Mae (23 December 2003)
* Platinum Collection (19 February 2007)

Special edition albums

* The Violin Player: Japanese Release (1995)
* The Classical Album 1: Silver Limited Edition (1 January 1997)
* Storm: Asian Special Edition (1 January 1997)
* The Original Four Seasons and the Devil's Trill Sonata: Asian Special Edition (1 February 1999)
* Subject to Change: Asian Special Edition (1 July 2001)
* The Ultimate: Dutch Limited Edition (January 2004)

Singlovi

* "Toccata & Fugue" (January 1995) UK Chart Peak Position - 16
* "Toccata & Fugue - The Mixes" (1995)
* "Red Hot" (May 1995) UK Chart Peak Position - 37
* "Classical Gas" (November 1995) UK Chart Peak Position - 41
* "I'm a Doun for Lack O' Johnnie (A Little Scottish Fantasy)" (October 1996) UK Chart Peak Position - 28
* "Happy Valley" (1997)
* "Storm" (October 1997) UK Chart Peak Position - 53
* "I Feel Love" (December 1997) UK Chart Peak Position - 41
* "Devil's Trill"/"Reflection" (November 1998)
* "Destiny" (2001)
* "White Bird" (July 2001) UK Chart Peak Position - 66

Filmografija

* Live at the Royal Albert Hall, The Red Hot Tour (1995) (concert documentary)
* The Violin Fantasy (1998)
* Arabian Nights (2000) (actor in the series)
* The Making of Me (2008) (subject of episode 3)



Izvor: vanessa-mae.nu






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top