Van Rompej: EU kasno reagovala na dužničku krizu, ali evro nije ugr

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Van Rompej: EU kasno reagovala na dužničku krizu, ali evro nije ugrožen


FoNet |



Evropska unija je na dužničku krizu koja opterećuje zajedničku valutu često reagovala prekasno i nedovoljno oštro, ali evro nikada nije bio ugrožen, rekao je za belgijsku televiziju predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

15981_van-rompuj-afp_f.jpg


"Suočavamo se sa dužničkom krizom u nekim državama evrozone. Tačno je da smo se nadali da ćemo rešenje za to pronaći mnogo brže, ali smo isuviše često delovali nedovoljno oštro i sporo i otvoreno mogu da kažem da su naše odluke zbog toga bile preslabe", rekao je Van Rompej.


On je, međutim, dodao da je Evropska unija u većini slučajeva delovala u pravom smeru, zbog čega će korak po korak ipak stići daleko.

"Potpuno sam siguran da ćemo na kraju prebroditi ovu krizu, ali je tačno da će nam za to biti potrebno više vremena nego što smo se nadali. Prošla godina bila je veoma teška, ali je važno da smo u njoj uspeli da usaglasimo oštre ali prave
mere", rekao je predsednik Evropskog saveta.


Van Rompej he demantovao sve češće tvrdnje da sve odluke u EU donose Nemačka i Francuska, a da ostali nemaju drugog izbora osim da ih prihvate.

"Da je tako, zašto bi smo do zore usaglašavali stavove. Nije istina da je u Evropskoj uniji odnos snaga 2+25, odnosno u evrozoni 2+15. Radimo zajedno i za svaku odluku neophodan je konsenzus", rekao je Van Rompej, prenosi DPA.
 
Natrag
Top