Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.688
Van Morrison

vm.jpg

George Ivan Morrison, poznatiji kao Van Morrison, je pjevač, tekstopisac, kantautor i pjesnik, porijeklom iz Sjeverne Irske, koji se već punih pedeset godina profesionalno bavi glazbom i koji se u tom razdoblju dokazao jednim od najvećih irskih glazbenika svih vremena. Morrison svira nekoliko instrumenata, uključujući i gitaru, harmoniku, klavijature, bubnjeve i saksofon. Njegova je glazba mix folka, bluesa, irske tradicionalne glazbe te scata, u kojoj se osjeća snažan utjecaj keltske glazbe, koja je uz to obilježena i Morrisonovim karakterističnim vokalom. Takva ga je glazba uvrstila među najposebnije i najutjecajnije glazbenike u povijesti rock and rolla.
Pjesma "Brown Eyed Girl" najbolji je primjer njegovog glazbenog stila. Snimljena je 1967. te je iste godine objavljena na Morrisonovom debut albumu "Blowin' Your Mind". Pjesma se plasirala na 8. mjesto britanske ljestvice "Cashbox" te na 10. mjesto američkog Billboarda.
Pjesma je snimljena nakon što je Morrisonu istekao ugovor s diskografskom kućom Dacca Records i nakon raspada njegovog benda Them. Morrison se u tom razdoblju vratio u Belfast, tražeći novu kompaniju. Ubrzo je prihvatio ponudu Bang Recordsa i odletio u New York, gdje je na brzinu potpisao ugovor.
1967_Blowin_Your_Mind_front.jpg
Tijekom snimanja, koje je trajalo dva dana, snimio je osam pjesama, od kojih je četiri trebalo biti iskorišteno za singlove. "Brown Eyed Girl" je snimljena prvog dana, a uz Morrisona su angažirana još dvojica gitarista, među kojima i Eric Gale (poznati jazz glazbenik koji je surađivao sa Arethom Franklin, Paulom Simonom, Joe Cockerom i drugima), basist Russ Savakus, pijanist Paul Griffin i bubnjar Gary Chester. Pjesma je u originalu nosila naziv "Brown-Skinned Girl", no Morrison je tijekom snimanja promijenio naziv u "Brown Eyed Girl", smatrajući da to bolje zvuči. Nostalgične riječi pjesme, koje govore o bivšoj ljubavi, u to su vrijeme smatrale nepriličnim za puštanje u eteru mnogih radio stanica te je stoga napravljena radio verzija pjesme, koja riječi "making love in the green grass" zamjenjuje riječima ""laughin' and a-runnin' ". Ta se cenzurirana verzija našla i na nekim kopijama kompilacijskog albuma "The Best of Van Morrison".

Tijekom godina, napravljeno je mnoštvo obrada ovih pjesama, a neki od glazbenika/grupa koji su obradili ovu pjesmu su: Bob Dylan, Bruce Springsteen, Billy Ray Cyrus, Everclear, Green Day, Ian Matthews, Jimmy Eat World, Rolling Stones, Ronan Keating, Sex Pistols i Stevie Ray Vaughan.

Izvor: Naopaka-bajka


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.045
Pesma koja pomera sa mesta! I to kako!!!

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.688
A ovo mi svaki put izmami po koju suzicu. Predivno!

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.045
Draga, htela si i mene da rasplačeš!:heart: Ali muzika bez osećanja i nije muzika!
Ako ne osetiš prvi udar, ako te ne pomeri s mesta... ništa... :heart:
... i moja omiljena...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.696
Djevojčice, najbolju njegovu pjesmu vam poklanja Eric. 1970 godina. Mislim da je dosta starija od vas. Od mene nije. Slušajte. U mojih 5 najdražih.

Jeb0te, koja pjesma. Peti put za redom ju slušam.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.688
Uh, kako mi je ovo jutros "leglo"...

 
Poslednja izmena od urednika:
Top