Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Van Halen

Van Halen Američki je hard rock sastav osnovan u Pasadeni, Kalifornija 1972.g. Grupu su osnovali braća Eddie Van Halen i Alex Van Halen. Popularnost stječu izlaskom njihovog prvog albuma 1978.g. imena istog kao i sastav Van Halen. 1985.g. grupu napušta pjevač David Lee Roth a mijenja ga Sammy Hagar. Prvo ime sastava bilo je "Mammoth" ali pošto je već postojala grupa s tim imenom, mijenjaju ga u Van Halen.

3-van_halen_01.jpg


Biografija

Sastav osnivaju braća Alex i Eddie Van Halen 1972.g. u Pasadeni, Kalifornija. Oba su u početku učili svirati klavir, međutim kasnije se orijentiraju, Alex na bubnjeve a Eddie na gitaru.
1974.g. osnivaju sastav koji se zove "Mammoth" i sa njim sviraju po kućnim zabavama i organiziranim plesnjacima. Razglas iznajmljuju od David Lee Rotha (koji tada pjeva u grupi "Redball Jetsi") za 50$. Iako u početku nije ispunjavao uvjete koje je Eddie postavio, Roth kasnije postaje članom sastava. Pridružuje im se i basista Michael Anthonyo, koji ujedno izvodi i prateće glasove. Pošto je već postojao sastav koji se zvao "Mammoth" i ime je bilo zaštićeno, mijenjaju naziv sastava u "Van Halen".
Sastav tada čine: Eddie Van Halen na gitari, Alex Van Halen na bubnjevima, David Lee Roth vokal i Michael Anthony na bas gitari.
1997.g. na jednom nastupi primjećuje ih basista grupe KISS, Gene Simons i predlaže im da ih u svom trošku odvede u New York gdje će snimiti demo. Suradnja nije dugo trajala ali Simons ih spaja sa Tedom Templemanom koji kasnije postaje njihov producent. Kad ih je Templeman čuo, oduševio se i ponudio im ugovor i snimanje albuma.
Već izlaskom prvog albuma Van Halen postaju jako popularni i postavljaju nove standarde na tadašnjoj hard rock sceni. Status super zvijezda dobivaju 1984.g. izlaskom albuma istog imena kao i godina 1984. Album bilježi najveći komercijalni uspjeh do tada i streloviti rast na top listama.
Između Eddija i Rotha cijelo vrijeme postoje nesuglasice i nakon njihovog najvećeg uspjeha dolazi do razlaza. 1985.g. David Lee Roth napušta sastav a umjesto njega dolazi Sammy Hagara iz grupe "Montrose". Ova promjena nije najbolje prihvaćena od fanova i šire publike ali grupa do 1998.g. snima niz albuma koji više manje zauzimaju solidno mjesto na top listam ali ne uspijevaju postići prijašnju popularnost. Zbog prepirki sa Eddiem, Hagar 1998.g. odlazi iz sastava. Tada angažiraju bivšeg člana grupe "Extreme", Gary Cheronea sa kojim snimaju album Van Halen III koji je bio totalni promašaj.
2004.g. Hagar se vraća u sastav i izdaju dvostruki album iz perioda 1997-1998 sa tri nove pjesme koje pjeva Hagar. Ovaj album im djelomično vraća staru slavu i zauzimaju odlična mjesta na top listama.
Najveća senzacija dogodila se 2007.g. kada je najavljen povratak David Lee Rotha i okupljanje sastava za Američku turneju. Turneja se prvo dogovara za ljeto 2007.g. ali zbog nepoznatih razloga se odgađa i dogovara se novi datum od 27. rujna do 11. prosinca 2007.g.

Povijest sastava

3-van_halen_3.jpg


David Lee Roth (1972-1985)

1972.g. tadašnji sastav Van Halen čine članovi: Eddie i Alex Van Halen, David Lee Roth i Mark Stone, kojeg kasnije mijenja Michael Anthony. Jako puno sviraju po raznim okolnim mjestima i već tada postaju popularni. 1977.g. odlaze u New York, gdje upoznaju svog budućeg producenta Ted Templemana.
1978.g. izdaju svoj prvi album naziva Van Halen. On im donosi veliku popularnost, odvodi ih na vrh top lista i postavlja nove standarde na hard rock sceni. Virtuoznost Eddevog sviranja gitare i velike glasovne mogućnosti David Lee Rotha dolaze do potpunog izražaja, pa se tako skladba Eruption i danas smatra jednom od najvećih solo izvedbi na gitari.
1979.g. u mjesecu travnju izdaju svoj drugi album koji se zove Van Halen II. On prolazi nešto slabije od prvoga sa kojim su postavili previsoke standarde pa je i logično da bude nešto slabiji.
1980.g. izlazi Women and Children First. Album je zanimljiv po tome što se po prvi puta na njihovom materijalu može čuti sintisajzer, kojeg svira Eddie. Roth se tome žestoko protivio i već tada među njima dvojicom dolazi do nesuglasica. Iako je Roth mislio da će sa elektronskom glazbom doživjeti promašaj, album je solidno prihvaćen od publike i glazbenih kritičara.
Tenzije između Rotha i Eddia rastu i uglavnom se vode oko toga tko će biti glavni i u kojem će smjeru sastav ići. Usprkos tome 1981.g. izdaju album Fair Warning s koji se do tada uspijevaju najviše približiti slavi prvoga albuma Van Halen. Skladbe Mean Street i Unchained zauzimaju visoko mjesto na top listama, a čitav album govori o mračnoj strani slave i života u velikom gradu. Međutim, tržište nije zadovoljeno pa na nagovor David Lee Rotha snimaju komercijalni album Diver Down koji izlazi u travnju 1982.g. Album obiluje obradama ali ima i nekoliko autorskih naslova.
1984.g. vraća im stari uspjeh prvog albuma i donosi planetarnu slavu. Izlazak novog albuma 1984 9. siječnja odmah iz Nove Godine donosi nagli uspon na top listama i čini ga njihovim najboljim komercijalnim albumom do tada. Za to je zaslužno nekoliko hitova, Jump, Panama, Hot For Teacher i drugi, ali isto tako Eddievo virtuozno sviranje gitare i sintisajzera kao i fantastično Rothovo pjevanje.
Na žalost fanova i šire publike, netrpeljivost između Eddia i Rotha sve više dolazi do izražaja i 1985.g. David Lee Roth napušta sastav i posvećuje se solo karijeri. Umjesto njega Eddie angažira Sammy Hagara pjevača grupe "Montrose".

Sammy Hagar (1985–1996)

Dolaskom Hagara u sastav nastupile su mnoge promjene a jedna od njih je i promjena zvuka što nikako nije bilo dobro prihvaćeno od publike. Hagar je provocirao svojim ponašanjem s kojim je uveliko imitirao Rotha. Nedostatkom karizme i duhovitošću za razliku od Rotha, Hagaru nije preostalo drugo nego da publiku vrijeđa na račun njihove inteligencije i ukusa za glazbu. Slijedili su albumi koji nisu zabilježili veliki uspjeh.
1986.g. izlazi album 5150.
1988 OU812
1991 F.U.C.K.
1993 Live: Right Here, Right Now
1995 Balance
Bilo je logično da nakon vrlo lošeg desetljeća treba nešto mijenjati, pa tako 1996 nakon svađe sa Eddiem, Sammy Hagar napušta sastav. U to vrijeme na kratko se u sastav vraća David Lee Roth koji snima dvije nove pjesme za album Best of Volume I, a u javnosti je njegov povratak primljen vrlo pozitivno. Međutim od sastavljanja stare ekipe nije bilo ništa. Eddie je tvrdio da je angažirao Rotha samo za te dvije pjesme a Roth je tvrdio da je prevaren i da ga je Eddie nagovarao na povratak.

1998-2004
Nakon ponovnog izbacivanja David Lee Rotha iz sastava, najavljeno je da će novi vodeći vokal biti Gary Cherone, bivši pjevač grupe "Extreme". Dugo očekivani Cheroneov debi album sa sastavom Van Halen izlazi 17. ožujka 1998.g. pod nazivom Van Halen III. Donosi brz rast na top listama do čak trećeg mjesta ali i vrlo brzi pad budući da su ga glazbeni kritičari vrlo loše prihvatili. Van Halen III se pokazao kao najlošije prodavan album do tadašnjoj dugoj karijeri sastava Van Halen, a treba dodati da je i svjetska turneja bila najlošije posjećena do tada, Cherone 1999.g. napušta sastav.

Povratak Hagara

2004.g. Sammy Hagar se vraća u sastav i odlaze u studio radi snimanja novog materijala. 20. srpnja iste godine izdaju dvostruki album koji se zove The Best of Both Worlds. Na njemu se nalaze najbolje pjesme iz perioda 1977-1995 a nije obuhvaćen period iz doba Gary Cheronea. Snimljene su i tri nove skladbe koje pjeva Hagar. Na njemu se nalazi 16 skladbi David Lee Rotha iz perioda 1978-1985, i 17 skladbi Sammy Hagara iz perioda 1986-1995. Jako je dobro prihvaćen od publike i glazbenih kritičara a prema Billboardovim podacima, zaradili oko 40 milijuna dolara.

Povratak Rotha

Poslije odlaska Gary Cheronea iz sastava odmah su se mogle ćuti glasine o Rothovom povratku u grupu. Međutim mada je bilo nekih najava, a i Eddie je 2001. najavio da je bolestan i ima karcinom, okupljanje starog sastava nije se desilo sve do 2007.g. kada se na službenim internet stranicama grupe Van Halen može pročitati informacija da se David Lee Roth vraća u sastav. Kasnije tu vijest potvrđuju i Eddie i Roth na konferenciji za novinare. Nema dogovora oko snimanja novog materijala ali se zato ugovara Američka turneja koja bi trebala početi u ljeto 2007. Iz nekog nepoznatog razloga turneja je odgođena.

3-van_halen_02.jpg


Kratak sadržaj:

Mjesto Pasadena, Kalifornija, SAD
Žanr/ovi Hard rock,Heavy metal
Djelatno razdoblje 1972. - danas
Producentska kuća Warner Bros

Članovi:

Eddie Van Halen
Alex Van Halen
Wolfgang Van Halen
David Lee Roth

Izvor: Gitare.info






 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Preminuo legendarni gitarista Edi Van Halen u 65. godini od raka!

Jedan od najvećih svetskih gitarista izgubio bitku sa opakom bolešću

230337_profimedia0561812722_ls.jpg


Edi Van Halen, jedan od najvećih rok gitarista i jedan od osnivača izuzetno uspešnog rok benda nazvanog po njemu i njegovom bratu bubnjaru, umro je danas od raka, objavio je na Tviteru njegov sin Volfgang.

"Ne mogu da verujem da moram da ovo da napišem, ali moj otac Evard Lodevijk van Halen izgubio je jutros dugu i tešku bitku s rakom", naveo je u tvitu Volfgang van Halen, i sam bas gitarista koji je svirao sa ocem u bendu, javlja Rojters.

Edi i njego brat Alek osnovali su grupu "Van Halen" ranih 70-ih prošlog veka u Los Anđelesu, gde su stekli kultni status i pre nego su 1978. godine objavili svoj prvi album.

Album je bio 19. na Bilbordovoj listi, što predstavlja jedan od najuspešnijih debija u toj deceniji.

(Stil.kurir)
 
Natrag
Top