Šta je novo?

Vamen: Od dijaloga zavisi put ka EU

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vamen: Od dijaloga zavisi put ka EUIzvor:
B92.net
Predsedavajući Saveta ministara EU kaže da bi napretkom dijaloga Beograd-Priština bio otvoren put da pregovori o članstvu Srbije u EU počnu krajem 2012.4692996864fa4d7c087371380787276_orig.jpg
Nikolaj Vamen je napomenuo da će na jesen Evropska komisija predstaviti svoj izveštaj o napretku Srbije."Ako napredak bude nastavljen u dijalogu između Beograda i Prištine, trebalo bi da postoje dobri izgledi da Komisija preporuči Savetu otvaranje pregovora o pristupanju", rekao je on za Novosti.Vamen, koji je i danski ministar evropskih poslova, ocenio je da je u procesu dijaloga Beograda i Prištine postizanje sporazuma o regionalnoj saradnji bilo veliko dostignuće, ali i dodao da postoji razočaranje jer sada ima problema s primenom sporazuma.

"Dogovor je postignut kroz proces dijaloga pa, samim tim, i rešenje za to kako treba da se sprovodi takođe treba da bude pronađeno u dijalogu između Beograda i Prištine. Urgiram kod obe strane da pokažu umerenost i duh kompromisa", izjavio je Vamen.

On je istakao da postoje brojna pitanja koja tek treba da se reše dijalogom, počevši od onih koja se tiču telekomunikacija i snabdevanja električnom energijom.

"To su pitanja za koja je važno da se pronađe rešenje, ako ni zbog čega drugog, bar za dobrobit stanovnika na severu Kosova", rekao je Vamen.

A na pitanje da li će zahtev da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova biti jedan od stepenika na evropskom putu, Vamen je rekao da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali da, s druge strane, Srbija i srpski narod treba da shvate da niko ne želi da uvozi zaleđeni konflikt u EU.

"Na kraju će, dakle, morati da se nađe rešenje koje će omogućiti Srbiji da postane članica EU i, u isto vreme, omogućiti EU da ima normalne odnose s Kosovom. Što Beograd više bude mogao da doprinese tome, put ka punopravnom članstvu Srbije u EU biće lakši", zaključio je Vamen.
 
Top