Šta je novo?

Valerijana

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.129
VALERIJANA

Neprevaziđena lekovita biljka

valerijana149.jpg


Valerijana
se zbog svog lekovitog svojstva i primene koristila u starom Rimu i staroj Grčkoj, a u 18. i 19. veku je bila jedan od najupotrebljavanijih lekova. Ime valerijana potiče od latinske reči koja znači „biti zdrav”, a novija istraživanja potvrdila su njenu efikasnost kao blagog sredstva za smirivanje i spavanje.
Valerijana je vrlo staro, neškodljivo i često upotrebljavano sredstvo za umirenje nervnog sistema. Čaj od njenog korena uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti, a upotrebljava se kod uznemirenosti, nesanice koja je uzrok nervoze, kao i pri nervnim i srčanim tegobama praćenim lupanjem srca i osećajem straha.
Odlične rezultate daje i kod vrtoglavice, povraćanja, astme, bolesti želuca, creva i menstrualnih grčeva.
Pokazalo se da valerijana omogućava lakši san osobama koje pate od nesanice, poboljšava kvalitet sna i smanjuje buđenje tokom noći, ali ne izaziva jutarnju ošamućenost i ne utiče na razdoblje aktivnog sanjanja poznato kao REM spavanje.

  • Nervni sistem
Čaj od valerijane deluje umirujuće na osobe koje su pretrpele emotivni šok, a kapi od ove biljke pomažu u lečenju depresije, histerije i šizofrenije.

  • Srce
Valerijana ublažava bolove u grudnom košu, leči aritmiju i anginu pektoris.

  • Urinarni trakt
Valerijana stimuliše rad bešike i jača zidove mokraćnih kanala, a delotvorna je i u lečenju urinarnih infekcija.

  • Astma
Sirup od valerijane ublažava gušenje, olakšava disanje i obnavlja oštećene bronhije.

  • Dijabetes
Valerijanina svojstva su slična insulinu, te znatno snižava nivo šećera u krvi i urinu.

  • Migrena
Masaža čela uljem valerijane otklanja mučninu, vrtoglavicu i glavobolju.

  • Ženske tegobe
Sedeća kupka od valerijane stimuliše rad reproduktivnih organa i reguliše menstrualni ciklus.

Bolesti zavisnosti

Valerijana istovremeno deluje antidepresivno i stimulativno, pa predstavlja idealnu zamenu za veštačke sedative. Osobe koje pate od bolesti zavisnosti treba tri puta dnevno tokom dve nedelje da uzimaju po 100 mg svežeg korena valerijane, a za to vreme moraju postepeno da smanjuju konzumiranje hemijskih opijata.

Obloge i kupke

Obloge i masaža čajem od valerijane koriste se protiv bolova u leđima, ali i protiv migrene, vrtoglavice, glavobolje i mučnine. Kupka u vodi sa valerijanom povoljno deluje na ženske reproduktivne organe.

Lekovito dejstvo
U lekovite svrhe upotrebljava se koren valerijane, koji se vadi s jeseni kada mu je dejstvo najjače. On obiluje alkaloidima, etarskim uljem i skrobom, a sadrži i soli, smolu, mravlju, valerijansku i izovalerijansku kiselinu, pa je efikasan u lečenju mnogih bolesti.
Preparati na bazi valerijane podstiču detoksikaciju organizma, regenerišu oštećena tkiva i deluju umirujuće, a pogodni su za jačanje imuniteta. Ipak, zbog jakih toksičnih svojstava, ovu biljku ne smeju da koriste trudnice, dojilje i deca mlađa od dve godine, dok se ostalima savetuje da je koriste u kurama. Korisno je četiri puta godišnje sprovoditi kuru valerijanom
.
Kao i kada su u pitanju ostale lekovite biljke, treba biti oprezan prilikom samoinicijativne upotrebe, a najbolje je posavetovati se s lekarima ili farmaceutima. Preporučuje se da se posle tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza kako.


Autor:
Milica Prelević
Stil
 
Top