Šta je novo?

Vakcinu protiv gripa niko neće

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Vakcinu protiv gripa niko nećeIzvor: Novosti B. Ca. | 14. novembar 2010. 21:25


Slabo interesovanje hroničnih bolesnika i sugrađana starijih od 65 godina za vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Najviše cepiva do sada dato u Domu zdravlja Novi Beograd, 2.770ZA poslednjih dvadesetak dana, koliko traje vakcinacija protiv sezonskog gripa, u Beogradu je cepivo dobilo tek nešto više od 22.500 žitelja glavnog grada. Osim toga, 1.400 zdravstvenih radnika dobilo je vakcinu koja štiti, kako od sezonskog, tako i od virusa H1N1. Međutim, ove godine odziv hroničnih bolesnika i ostalih na listi za koje je vakcina besplatna, veoma je mali.

NEŠKODLJIVO

VAKCINA protiv sezonskog gripa posebno se preporučuje trudnicama i maloj deci - kaže dr Radosavljević. - Nema nikakve šanse da dođe do komplikacija, jer je cepivo potpuno neškodljivo.
- Verovatno je negativna prošlogodišnja kampanja destimulisala Beograđane da prime zaštitu, čak i tamo gde je neophodna - kaže dr Milena Radosavljević, načelnica opšte prakse DZ "Novi Beograd". - Oko 10 odsto stanovnika Novog Beograda su stariji od 65 godina i imaju pravo na vakcinu protiv sezonskog gripa. Osim njih, o trošku Fonda, za zaštitu od sezonskog gripa imaju i hronični bolesnici.


U Domu zdravlja sa najviše kartona - "Novi Beograd", do sada je vakcinu primilo 2.770 pacijenata, što je mnogo manji broj nego prošle godine u isto vreme, ali za sada najveći u Beogradu.

U novobeogradskom Domu zdravlja je u prvoj etapi stiglo 5.000 vakcina, a planirano je da do kraja sezone ukupno cepivo dobije 10.000 ljudi. Dnevno, vakcinu dobije od 80 do 100 Novobeograđana.

Epidemiolozi kažu da je vakcina preporučljiva i za trudnice i malu decu. Cena vakcine za one koji spadaju u radno aktivno stanovništvo i nemaju pravo na besplatnu vakcinu, košta oko 800 dinara.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, prošle godine su vakcine bile besplatne za sve, zbog pandemije, ali su, inače o trošku Fonda samo za hronične bolesnike i starije sugrađane.
 
Top