Vakcine na crno

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Pošto Vlada još nije uvezla vakcine protiv novog gripa, šverceri ih ispod ruke prodaju za sto evra

Thumb_MS-10545571.jpg


BEOGRAD - Vakcine protiv svinjskog gripa nema u bolnicama, ali se pojavila na crnom tržištu i može da se kupi za 100 evra, saznaje Kurir. Po svemu sudeći, reč je o pojedinačnim dozama koje su prošvercovane iz zemalja EU u kojima je vakcinacija već u toku. Pored toga, ispod ruke se prodaje i lažni antivirusni lek „tamiflu“.
S druge strane, reporteri Kurira obišli su apoteke u centru prestonice i ustanovili da više nema prirodnih sredstava za podizanje imuniteta kao što su propolis, matični mleč, ali i dezinfekcionih sredstava za ruke. Kako su nam rekli, narod masovno kupuje sve što može da pomogne u borbi protiv virusa.
Farmaceutkinja Devora Sunčica Veličković upozorila je građane Srbije da nikako ne kupuju vakcinu protiv gripa H1N1 ni od koga, kao ni lek „tamiflu“, koji se trenutno daje bolesnima isključivo u zdravstvenim ustanovama.
- Već godinama borimo se za uvođenje reda na tržište lekova. Da bi se stopirao šverc lekova, neophodno je da se izmeni zakon i da se uvede praksa registracije izvora svakog leka. Za svaki lek bi morala da postoji informacija o tome odakle potiče, gde je izdat građanima i kome je izdat. Međutim, lekova na crnom tržištu i dalje ima, i to u velikim količinama. Normalno je da će u jeku pandemije svinjskog gripa biti i švercovanog „tamiflua“ - istakla je ona.
Prema njenim rečima, opasnost kod švercovanih lekova za zdravlje ljudi je višestruka.
- U takvom leku može da bude šećera ili nekih mnogo opasnijih supstanci umesto hemijskog jedinjenja koje treba da leči bolest. Ako je samo šećer, onda je pacijent samo u zabludi da pije lek koji će mu pomoći. A, ako je u leku neka opasnija supstanca, ona može na razne načine štetno da deluje na organizam. Zato, nikako ne kupujte lekove preko interneta ili na drugim mestima koje nisu zdravstvene ustanove - apelovala je Veličkovićeva.
Da se nešto stvarno dešava u vezi sa „tamifluom“, govori i podatak da je u Južnoj Koreji pokrenuta istraga zbog sumnje da su švajcarska farmaceutska grupa „Roš„ i britanska banka HSBC, ali i druge inostrane kompanije, umešane u ilegalnu prodaju „tamiflua“. Kako su juče saopštile južnokorejske vlasti, u sredu su pretresene kancelarije kompanije „Roš„ u Seulu i zaplenjena je informatička dokumentacija. Južnokorejske sanitarne vlasti sumnjaju da je „Roš„ pomogao korejskoj filijali banke HSBC i švajcarskoj farmaceutskoj grupi „Novartis“ da kupe velike količine „tamiflua“.
Predstavnici „Roša“, proizvođača leka „tamiflu“, potvrdili su da je izvršen pretres njihovih prostorija i da su u potpunosti sarađivali s lokalnim vlastima. Prema svetskim predviđanjima, lažni lekovi dostići će svetsku prodaju od 75 milijardi dolara u 2010. godini.


OTROV ZA PACOVE U KAPSULAMA
Kako je Kurir već pisao, na ilegalnom tržištu Srbije lažni „tamiflu“ pojavio se još krajem avgusta ove godine. Istovremeno, Britansko kraljevsko farmaceutsko društvo saopštilo je da lažni „tamiflu“, pored toga što može da bude neefikasan u borbi protiv infekcije, može da sadrži i otrov za pacove! Obično se građanima nudi preko sajtova na internetu, a masovno ga kupuju građani Bosne i Hercegovine. Kuriru su, takođe, građani javili da su ga nabavljali van apoteka.

Kurir
 
Član
Učlanjen(a)
09.09.2009
Poruka
2
Upravo sam procesljao po netu trazeci nesto o ,,Novartisu'' i bas sam neleteo na vest o racijama u Koreji.

Sta li se tek ovde radi...

Daleko im lepa kuca. Ja sam uvek za majku prirodu.

Ne verujem u citavu pricu o virusu, a ako gresim, bolje da umrem od virusa, nego da se oduzmem od vakcine i da se kajem celog zivota sto sam je primio.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Nije da ne verujem u postojanje virusa,ali u validnost nama dolazeće vakcine sam u velikoj nedoumici,i mogu se složiti sa tobom.
 
Natrag
Top