Vakcina stiže u subotu

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Vakcina stiže u subotu

Prvi kontigent od 140.000 doza “Novartisovih” vakcina protiv novog gripa biće isporučen u Srbiju 28. novembra, dok će ostalih 500.000 doza biti dostavljeno do 8. decembra saznaje “Blic”. Doze, inače, stižu ranije da bi na vreme bile urađene analize u Nacionalnoj laboratoriji u Agenciji za lekove i da bi vakcinacija počela do polovine decembra.



U “Jugohemiji” kažu da će danas preuzeti prvih 140.000 doza “Novartisovih” vakcina iz njihove fabrike u Sijeni u Italiji. Vakcine će specijalnim kamionima hladnjačama biti transportovane do Instituta za imunologiju i virusologiju “Torlak”. Tokom transporta, biće preduzete sve mere rigorozne kontrole u cilju održavanja temperaturnog hladnog lanca. Elektronskim monitoringom pratiće se kretanje vakcine od momenta pakovanja u fabrici preko transporta do “Torlaka”.

Dalja isporuka vakcina biće, kako navode u “Jugohemiji”, nastavljena prema planiranoj dinamici i u koordinaciji sa “Novartisom”.

Proizvodnja je intenzivna i postoji veliki problem sa isporukama kod svih proizvođača, jer države povećavaju naručene količine, što pravi problem sa obećanim terminima isporuke. I pored toga u “Jugohemiji” kažu da će zajedno sa proizvođačem učiniti sve da se rokovi isporuke skrate i da se maksimalno poveća količina isporuke doza po tranšama, kako bi dogovoreni kontingent bio dopremljen u što kraćem vremenu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je juče na konferenciji za novinare da ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije, da Srbija ne kasni sa nabavkom vakcine protiv novog gripa i da je vakcina jeftinija u Srbiji nego u Hrvatskoj.

- Vakcinacija će početi polovinom decembra, a po dolasku prve ture cepivo će biti ispitano u Nacionalnoj agenciji za lekove. Kogod išta zna o epidemijama ne može biti protiv vakcinacije – objasnio je ministar Milosavljević.
On je istakao da radnu grupu Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije čine eminentni stručnjaci i da nema razloga da ne veruje preporukama referentnih svetskih institucija, kao i da je u medicini najmanje vredan dokaz pojedinačno mišljenje medicinskog eksperta. On je najavio izmene zakona o lekovima u cilju omogućavanja upotrebe lekova i vakcina u Srbiji bez provere nacionalne agencije, a koji su ispitani u referentnoj laboratoriji EU.

- Po važećem propisu vakcina se mora ispitati kad stigne u Srbiju i tako će biti, ali će izmenom zakona to da se menja – objasnio je Milosavljević.
On je ponovio da početkom decembra po ugovoru stiže 500.000 vakcina, sredinom januara 850.000 i sredinom februara i marta 800.000.
Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije dr Predrag Kon je kazao da se sa početkom vakcinisanja očekuju gužve, ali da će vakcina biti dovoljno za sve.

- Preporuka je da se svi vakcinišu jer će svako ko to uradi zauvek biti zaštićen od virusa – objasnio je dr Kon.
Kon je kazao da će 72 odsto doza biti odvojeno za hronične bolesnike, zdravstvene radnike, javne službe, komunalna preduzeća i decu od šest meseci do dve godine, kao i trudnice. O načinima imunizacije odlučivaće Zavodi i Instituti za javno zdravlje i okruzi. Za Beograd će biti izdvojeno 108.000 doza i 7.020 za javna preduzeća. Jedan vakcinalni punkt biće raspoređen na 15.000 stanovnika, uz veliki broj mobilnih punktova tamo gde to bude neophodno.

U Srbiji je, po izveštaju Instituta za javno zdravlje “Batut”, do juče potvrđeno 356 slučajeva obolevanja od novog gripa. Registrovano je 17 smrtnih ishoda. Na bolničkom lečenju nalazi se 477 osoba sa oboljenjima sličnim gripu od kojih je 20 na respiratoru. Najveći broj obolelih registrovan je u 45. nedelji, da bi u 46. nedelji došlo do blagog pada. U 47. nedelji nastavlja se trend opadanja oboljenja sličnih gripu. Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina.

Novinari optužili lekare za korupciju

Danski novinari tvrde da su eksperti Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dobijali novac od farmaceutskih kompanija, istih onih koji su zbog panike u svetu od širenja novog gripa ostvarile basnoslovne prihode od najmanje sedam milijardi dolara od prodaje antivirusnih lekova. Grupu ekspertata SZO predvodi holandski doktor Albert Osterhaus, prozvan „dr Grip“, čije su aktivnosti sada predmet istrage specijalne komisije holandske vlade.

Epidemija jenjava

Epidemija novog virusa u Srbiji je u opadanju u poslednje dve nedelje. Tokom jučerašnje konferencije ministra zdravlja novinari su upitani da li će se vakcinisati i mišljenja su bila podeljena. Predstavnici ministarstva su taj rezultat prokomentarisali ocenom da je veoma teško ubediti sve građane da se vakcinišu, kad postoji nepoverenje i u neposrednoj komunikaciji.


Izvor: Blic
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Sto ranije to pogubnije! :D Kad ljudi koji su je stvorili kazu da nije dovoljno ispitana i jos nisu utvrdjena sva nezeljena dejstva te se mora biti pazljivo sa decom odredjenog uzrasta.....sta vise reci.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ne uzimajte djubre, i ovako jedemo, pijemo i udisemo smece, ovo ce nas dokusuriti...
 
Natrag
Top