Vakcina protiv meningitisa stiže početkom marta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Vakcina protiv meningitisa stiže početkom marta


Tanjug |



Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" saopštio je danas da će početkom marta Act HiB vakcina koja štiti od bakterije koja je najčešći uzročnik meningitisa kod dece, uzrasta do pet godina, biti obezbedjena i raspodeljena domovima zdravlja.

Povodom informacija o nestašici te vakcine na tržištu, Institut "Torlak" je saopštio da, iako nije proizvođač te vakcine, jeste njen uvoznik i distibuter i da je tu vakcinu poručio u novembru prošle godine.

Vakcina je namenjena za bakteriju "hemofilus influenca tipa B" koja može izazvati i upalu pluća ili otok grla.

U saopštenju se podseća da se nabavka mora uskladiti sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, koji nalaže da svi lekovi moraju biti u srpskom pakovanju, a potrebno je više vremena za uvoz budući da je proizvodnja i logistička služba inostranog proizvođača produžena na pet do šest meseci.

"Institut Torlak, Ministarstvo zdravlja i ostale relevantne institucije intenzivno rade na prevazilaženju nastale situacije. Zajedničkim naporima proizvođača i pomenutih ustanova, vakcine će se u domovima zdravlja naći u prvim danima marta", navodi se u saopštenju.

 
Natrag
Top