Šta je novo?

VAC prodao svoj udeo u Politici za 4,7 miliona evra

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
VAC prodao svoj udeo u Politici za 4,7 miliona evraIzvor:
Blic.rs


Kompanija "Ist medija grup" kupila je 50 odsto udela u preduzeću "Politika novine i magazini" za ukupno 4,7 miliona evra, saznaje danas Beta. Prema ugovoru, u koji je Beta imala uvid, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, već je isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.


260491_politika-foto02-blic-_f.jpgU ugovoru je konstatovano da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politika PNM nije iskoristila svoje pravo preče kupovine. "Politika a.d." je direktno ili indirektno u većinskom državnom vlasništvu.

Direktor te kompanije Zeferino Grasi potvrdio je u današnjem izdanju "Politike" da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

- Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani - kazao je Grasi.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u "Politici novine i magazini" sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor "Ist medija grupe" u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc.

Predviđeno je i da svi eventualni sporovi budu rešavani po pravilima arbitražnog suda Međunarodne privredne komore sa sedištem u Esenu u Nemačkoj.Ist medija grupa nije tražila odobrenje Komisije


- Moskovska "Ist medija grupa" nije tražila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje akcija preduzeća "Politika novine i magazini" - kažu u Komisiji.

Odobrenje Komisije neophodno je ako kupac akcija stiče većinsko vlasništvo, odnosno kontrolni paket.


229329_shutterstock60998620_f.jpgU slučaju "Politike", kako tumače u Komisiji za zaštitu konkurencije, "Ist medija grupa" može da kontrolni paket stekne ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije.

Sa preuzimanjem kontrolnog pakata "Ist medija grupa" je dužna da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.
 
Top