V.B: Banke da obezbede nov kapital

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]V.B: Banke da obezbede nov kapital
[/h] Izvor: Tanjug


London -- Banke u Velikoj Britaniji treba da što pre da obezbede novi kapital jer je globalni finansijski sektor osetljiv

13763081284f6da2743f8d3094241931_orig.jpg


Ovo je potvrđeno u Odboru za finansijsku politiku Banke Engleske.
FPC je naveo da su banke već učinile sve što je u njihovoj moći da povećaju kapital kroz smanjenje plata i dividendi i pozvao vladu u Londonu da mu dodeli ovlašćenja da primora banke da obezbede novi kapital ukoliko one to odbiju, prenela je novinska agencija Rojters.
Odbor se, međutim, uzdržao od zahteva da mu bude dodeljeno pravo direktne intervencije po pitanju kredita na tržištu nekretnina, strahujući da će u slučaju otežane kupovine stanova uslediti političke tenzije.
FPC će od 2013. postati glavni britanski nadzorni organ za sektor finansija, kao deo obimnih reformi bankarskih propisa koje je vlada u Londonu sprovela posle izbijanja globalne finansijske krize.

Odbor je poručio da su tenzije na finansijskom tržištu popustile pošto je ECB upumpala bilion evra u evropske banke.

To je pomoglo i britanskim bankama pri obezbeđivanju sredstava za dugoročno kreditiranje, a podstaklo je takodje rast njihovih akcija za trećinu.

"Odbor se, međutim, složio da su uslovi i dalje loši. Ostaju pitanja zaduženosti i konkurentnosti nekih evropskih zemalja. Banke koje su značajno izložene tim zemljama... posebno treba da obrate pažnju na prikupljanje kapitala", navela je BoE.

FPC je prethodno savetovao bankama da povećaju kapital kako bi se zaštitile od budućih šokova, delom kroz smanjenje plata i dividendi.

To je urađeno, a banke sada moraju još odlučnije da reaguju u što kraćem roku, naveo je Odbor.

FPC trenutno ima ovlašćenja samo da preporučuje bankama da preduzimaju akcije, ali će od sledeće godine biti u mogućnosti da im izdaje naredbe.

 
Natrag
Top