Uzmu otpremninu pa se opet vraćaju na posao

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Vlada ne sprečava rasipanje


Uzmu otpremninu pa se opet vraćaju na posao




Izvor: Blic Vladimir Spasić | 26. 06. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Javna preduzeća i ustanove i dalje zapošljavaju činovnike koji su pre nekoliko godina za odlazak iz administracije dobili otpremnine vredne više hiljada evra, a Vlada Srbije sve to nemo posmatra. Novinari su otkrili više ovakvih slučajeva, ali što je najgore broj će se povećavati jer država ne želi da to spreči.

131641_0210-ljajic-foto-masanori-josida_f.jpg
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić: Zasad bez komentara

Državni posao je za najveći broj građana Srbije ostvarenje sna jer su isplate redovne i veće od republičkog proseka od oko 35.000 dinara, ali ujedno i daleko dostižan. Od ovog sna još je bolje kada neko uzme državnu otpremninu ili dve, od nekoliko ili više hiljada evra, a zatim se odmah ili za nekoliko godina ponovo zaposli u javno preduzeće ili vladinoj instituciji.

Poslednji slučaj je otkriven u Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje gde su se na posao vratila četvoricu radnika koji su 2009. godine uzeli otpremnine od nekoliko hiljada evra. U Fondu su rekli da su vratili iskusne kolege po ugovoru na određeno vreme do šest meseci.

“Redovna delatnost je ugrožena drastičnim smanjenjem broja zaposlenih i to je razlog što smo ih vratili”, navode u Fondu.

Sličnu praksu primenjivali su i JAT, „Nuklearni objekti Srbije“, „Skijališta“, Ministarstvo infrastrukture, Fond PIO, te Direkcija za imovinu, a ugrožavanja procesa rada kao razlog za ponovno zapošljavanje navodili su mnogi.

Advokat Tatjana Šarac Kosovac kaže da ovo objašnjenje znači da neko mora debelo da objasni šta je radio.

- Ako je zbog racionalizacije dobio otpremninu i otišao iz firme, onda znači da nije bio potreban. Kako to da je sada neophodan? Nešto je tu lažirano, ili dolazak ili dolazak - kaže Šarac Kosovac.

153173_radovanristanovicx_hs.jpg

Radovan Ristanović


Radovan Ristanović, bivši direktor Inspektorata za rad i advokat, kaže da ovakva racionalizacija državne uprave predstavlja novi namet za narod. Prvo se potroši novac za otpremnine pa se zaposle oni koji su ih dobili - to je dupla šteta. “Bolje da se ništa ne dira”, dodaje on.

S obzirom na to da direktori javnih preduzeća i ustanova ne polažu račune nikome osim, možda, predsednicima svojih partija, mogla bi da reaguje Vlada Srbije, koja je pre dve godine i započela racionalizaciju državne uprave.

Ali Rasim Ljajić, ministar rada i Milan Marković, ministar za državnu upravu, ne misle tako. Oni su ostali nemi na pitanja “Blica”, posebno na ono o sprečavanju ovakve praksu. Takva zabrana je postojala pre osam godina kada je sprovođena prva racionalizacija i predviđala je da pet godina činovnik koji je uzeo otpremninu ne može da se zaposli kod države.

Ristanović kaže da se nadležni sada vade na to da je ovakva praksa nemoralna, ali zakonita. Međutim, pita se on, zašto ne usvoje neki propis da to spreče. Ristanović kaže da neki smatraju da bi zabrana bila ograničavanje ustavne slobode na rad, ali sve to može da se uredi propisima.

- Mislim da zabrana ne bi bila protivustavna. Treba samo u zakonu staviti da ustanova ili organ koji sklapa ugovor o otpremnini ima pravo da reguliše ponovno zapošljavanje - navodi Ristanović.

I njegova koleginica Tatjana Šarac Kosovac smatra da zabrana ne bi bila protivustavna. Nije nemoralno da neko ko je ispunio uslov za penziju dobije otpremninu, a da ga država, ako joj treba, ponovo zaposli. Nemoralno je kada to rade oni koji nemaju uslov za penziju.

- Dužina trajanja zabrane određivala bi se u svakom konkretnom slučaju u odnosu na broj godina do penzije - savetuje Šarac Kosovac.

Državne službe koje nisu štedele


Fond PIO

- Vesna Stojanović 2003. je uzela otpremninu sa mesta pomoćnika direktora filijale Beograd, a vratila se 2009. na mesto direktora filijale; sa rukovodećeg mesta 2003. godine otišao je i Branimir Alinčić, koji se u Fond vratio 2010. godine na mesto direktora za opšte i pravne poslove
- četiri radnika otišla 2009. godine, a vratili su se nedavno na određeno


JAT
- Mihajlo Vacić je 2010. godine uzeo otpremninu u „Jat ervejzu“, a onda se zaposlio u „Jatovoj“ ćerki firmi “Su-port”


Skijališta
- Nebojša Nedeljković otišao je 2007. sa mesta direktora Aerodorma i uzeo otpremninu od 1,6 miliona, a onda se zaposlio u „Skijalištima Srbije“ i kada ih je napustio uzeo je još jednu od 2,1 miliona; Slađana Bulajić-Jokić i Radivoj Rajaković imali su istu radnu biografiju kao Nedeljković i naplatili su 3,16 odnosno 5,3 miliona


Ministarstvo infrastrukture
- Radoslav Tomašević, pomoćnik ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, prešao je u tu državnu instituciju iz „Jat tehnike“ uzevši otpremninu od čak 2.150.000 dinara


Nuklearni objekti Srbije
- Slavica Totić je uzela otpremninu za odlazak iz PIO Fonda, gde je bila zamenik direktora, i odmah se zaposlila u Direkciji za imovinu, kada se to otkrilo dala je otkaz, a sredinom prošle godine angažovali su je „Nuklearni objekti Srbije“
 
Natrag
Top