Uz status uzbunjivača dobila otkaz

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Uz status uzbunjivača dobila otkaz











Izvor:
B92.net









Dr Bojana Bokorov sa Instituta za onkologiju Vojvodine dobila je otkaz na fakultetu, iako joj je Agencija za borbu protiv korupcije dodelila status uzbunjivača.


18274248174fca3c476c40e551630343_368x265.JPG



A upravo taj status podrazumeva da u roku od dve godine, dok se ne ispitaju tvrdnje o navodnoj korupciji na koju je ukazivala, ne sme da dobije otkaz.Od kako je pre godinu i po obavestila državne organe da neki lekari na Institutu za radiologiju trguju listama čekanja na zračenje, odnosno da uzimaju novac kako bi strani pacijenti dobili prednost, dr Bokorov kaže da na radnom mestu trpi mobing, u svim oblicima.

"U prvom redu mi je prećeno krivičnom prijavom od strane direktora, jer sam informisala javnost o onome što se dešava na Institutu, zatim sam naišla na promenu brava službenih prostorija. Takođe mi je zabranjen ulazak u prostoriju gde se nalaze istorije bolesti mojih pacijenata, na osnovu kojih sam htela da pišem radove, naučno-istraživačke, da bih mogla da analiziram rezultate, a u isto vreme da napredujem u struci, odnosno da produžim svoju karijeru docenta”, kaže doktorka Bokorov.

Nemogućnost rada na Institutu dovela je i do otkaza na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

"Kada je koleginici Bokorov istekao ugovor na mestu docenta, katedra je pokrenula inicijativu i Medicinski fakultet je raspisao konkurs. Konkurs je bio otvoren neko vreme i na taj konkurs se doktorka Bojana Bokorov nije prijavila. Mi ne možemo produžiti ugovor nekome ko se ni ne prijavi", rekao je na to dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dr Nikola Grujić.

Nakon ukazivanja na korupciju, doktorka Bokorov je zaštićena od otkaza na Institutu za onkologiju, a ne i od otkaza na Medicinskom fakultetu.

"Mi smo reagovali na te informacije i obratili smo se inspekciji rada da proveri da li je postupak njenog otkaza na fakultetu zakonit. Ono što navodi na ozbiljnu sumnju jeste brzina kojom je to rešeno i njeni navodi da je bila onemogućena da se uopšte prijavi za reizbor na mesto docenta jer nije ostvarila dovoljan broj bodova, odnosno naučno-istraživačkih radova", kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije će ispitati i navode doktorke Bokorov da na Medicinskom fakultetu rade i bliski saradnici lekara koje je ona optužila za korupciju. A dok traje sudski proces, na Institutu za onkologiju ne žele da govore o ovom slučaju.



 
Natrag
Top