"Uvjeti" da molitva bude primljena, uslišena

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
braćo i sestre
prijatelji foruma
poštovani uredniče
drago mi je da pokrećem novu temu gdje če mnogi naučiti,
koje uvjete griješenik mora zadovoljiti da molitva bude primljena - uslišena

Postoje određeni uvjeti koje moramo ispuniti ako želimo da Bog čuje naše molitve i da ih usliši.
1. Jedan od prvih uvjeta je da postanemo svjesni da nam je Njegova pomoć potrebna.
ON je obećao: “Jer ću izliti vodu na žednoga i potoke na suhu zemlju!”
(Izaija 44:3)
Oni koji su gladni i žedni pravednosti, koji čeznu za Bogom, mogu biti sigurni da će se nasititi. Srce se mora otvoriti utjecaju Duha Svetog jer inače ne može primiti Božji blagoslov. Naša velika potreba je sama po sebi dokaz koji najrječitije govori u našu korist.
Međutim, mi moramo tražiti od Gospoda da nam to učini. On kaže: “Ištite, i dat će vam se!”
(Evanđelje Matej 7:7)
“Koji, dakle svoga Sina ne poštedje, nego Ga predade za sve nas, kako, dakle, da nam s njim sve ne daruje?”
(Poslanica Rimljanima 8:32)

Ako gajimo bezakonje u svom srcu,
ako smo prionuli uz bilo koji grijeh koji nam je poznat,
Gospod nas neće čuti
; ali, molitva pokajničke, skrušene duše uvijek će biti prihvaćena.

Kada ispravimo sva zla kojih smo svjesni, tada možemo biti uvjereni da će Bog odgovoriti na naše molbe.
Naše vlastite zasluge nas nikada neće preporučiti Božjoj naklonosti; Kristovom dostojnošću mi ćemo se spasiti, Njegovom ćemo se krvlju očistiti; ipak, i mi sami moramo nešto doprinijeti, moramo ispuniti uvjete da budemo prihvaćeni.

2. Drugi element uspješne molitve je vjera.
“Jer onaj koji želi pristupiti Bogu mora vjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji Ga traže.”
(Poslanica Hebrejima 11:6)
Isus je rekao svojim učenicima: “Sve što ištete u svojoj molitvi vjerujte da ćete primiti; i bit će vam!”
(Evanđelje Marko 11:24)
Jesmo li Ga uhvatili za riječ.
Obećanje je široko i neograničeno, i vjeran je Onaj koji ga je dao. I kada ne primimo upravo ono što smo tražili, u vrijeme za koje smo molili, i dalje moramo vjerovati da nas je Gospod čuo, i da će odgovoriti na naše molitve. Mi smo tako podložni zabludama i tako kratkovidni da ponekad tražimo i ono što nam ne bi bilo na blagoslov, pa nam naš Nebeski Otac u svojoj ljubavi odgovara na molitve tako što nam daje ono što će nam poslužiti na najviše dobro – ono što bismo i mi sami poželjeli kada bi naš pogled bio božanski prosvijetljen i kada bismo stvarnost mogli vidjeti onakvu kakva jest. Kada izgleda da nam molitve nisu uslišene, moramo se držati obećanja; jer će vrijeme uslišenja sigurno doći i mi ćemo primiti blagoslov koji nam je najpotrebniji. Ali, zahtijevati da molitva uvijek bude uslišena onako kako smo željeli i da uvijek dobijemo upravo ono što smo tražili, prava je drskost. Bog je suviše mudar da bi se varao, i suviše dobar da bi onima koji hode pravedno uskratio bilo koje dobro! I zato se bez straha oslonite na Njega, čak i kada odgovor na svoje molitve ne dobijete odmah! Oslonite se na Njegovo obećanje: “Ištite, i dat će vam se!” (Evanđelje Matej 7:7)
Ako se budemo povodili za svojim sumnjama i strahovanjima, ako budemo pokušali razriješiti sve ono što nam izgleda nejasno, dok još nemamo vjere, naša će se nesigurnost samo produbiti i povećati. Ali, ako budemo došli Bogu, osjećajući se bespomoćnima i ovisnima, kao što stvarno i jesmo, i u vjeri, ponizno i s povjerenjem, svoje potrebe iznesemo Onome koji sve zna, čijem pogledu ništa na svijetu nije sakriveno, koji svime upravlja svojom voljom i svojom riječju, On će moći i htjeti da usliši našu viku, i učinit će da svjetlost zasjaji u našim srcima. Iskrena molitva nas dovodi u doticaj s umom Beskonačnoga. Možda u tom trenutku nećemo imati nikakav siguran dokaz da se lice našeg Otkupitelja nadvija nad nama s mnogo sućuti i ljubavi; ali je ipak tako. Možda nećemo osjetiti Njegov vidljivi doticaj, ali je Njegova ruka nad nama s mnogo ljubavi i nježnog sažaljenja.

pišem za one koji još uvijek nisu naučili, imali prilike upoznati istinu
SVE molitve se mogu uputiti Isusu Kristu direktno ili Bogu ali preko Isusa Krista
direktno se moliti Bogu, bez našeg Posrednika i Spasitelja ne vrijedi,
takvu molitvu Bog neče primiti niti ispuniti
jer
dok Isus Krist posreduje za nas u Svetinji nad Svetinjom Nebeskog hrama,
nemožemo se i nesmijemo direktno moliti Bogu

doći će vrijeme, braćo i sestre u nevolji velikoj kada će naš Gospodin završiti sa posredništvom i tada ćemo sve molitve slati Bogu direktno i strpljivo čekati da nas spasi
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postoje jos jedan bitan element o kome biblija govori a koji predstavlja uslov da molitve koje upucujemo Bogu budu primljene i uslisene, a to je spoznaja svog licnog duhovnog stanja u odnosu na Bozju pravdu zapisanu u njegovom zakonu.

Drugim recima, covek koji zeli da dodje Bogu - on to jedino moze poznanjem da je gresan i da mu je potreban spasitelj.
Zakon Bozji je upravo dat da coveku ukaze na njegovu gresnost i da ga usmeri na Boga koji jedini ima moc i silu da coveka oslobodi greha i njegove sile koja ga navodi da krsi moralne principe zapisane u Bozjim zapovestima.


Covek koji na ovaj nacin spozna svoje duhovno stanje i dodje Bogu u molitvi sa potpunom resenoscu da mu on pomogne da vise ne krsi ni jednu zapovest vec da se u njemu dogodi promena koja ce uciniti da ih savrseno ispunjava - molitva takvog coveka ce biti uslisena i Bog ce mu dati silu koja ce preobraziti covekov zivot i od njega stvoriti novo bice koje radja duhovne rodove i savrseno ispunjava svaku zapovest.

Nasuprot ovome, covek koji nije spreman da se odrekne greha vec pravi kompromis sa njim smatrajuci da je greh neminovnost koju ce nositi kroz ceo zivot bez mogucnosti da ga ikada pobedi i da bude oslobodjen od njegove sile - takav covek ne moze ocekivati da njegove molitve budu uslisene - jer nije spreman da ucini ikakvu zrtvu, da se odrekne greha, da se preda potpuno Bogu i da krene putem istinskog posvecenja koje ce mu omoguciti da duhovno uzraste u savrsenog coveka u visini mere rasta Hristovog.

"Hodite, čujte svi koji se bojite Boga, ja ću vam kazati šta je učinio duši mojoj.
K Njemu zavikah ustima svojim, i jezikom svojim proslavih Ga.

Da sam video u srcu svom bezakonje, ne bi me uslišio Gospod.
Ali Bog usliši, primi glas moljenja mog.
Blagosloven Bog, koji ne odvrže molitve moje i ne ostavi me bez milosti svoje!"
( psalam 66. 16 - 20 )

"Ko odvraća uho svoje da ne čuje zakon, i molitva je njegova mrska" ( price Solomunove 28. 9 )

"Ako li kome od vas nedostaje premudrosti, neka ište u Boga koji daje svakome bez razlike i ne kori nikoga, i daće mu se;
Ali neka ište s verom, ne sumnjajući ništa; jer koji se sumnja on je kao morski valovi, koje vetrovi podižu i razmeću.
Jer takav čovek neka ne misli da će primiti šta od Boga.

Koji dvoumi nepostojan je u svima putevima svojim" ( Jakovu poslanica 1. 5 - 8 )
 
Natrag
Top