Šta je novo?

Utvrđena imena 2323 žrtve "Novosadske racije"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Utvrđena imena 2323 žrtve "Novosadske racije"SRNA | 15. 09. 2011. - 11:08h

Memorijalno društvo "Racija 1942", koje se bavi istraživanjem ratnih zločina iz Drugog svetskog rata počinjenih na području južne Bačke, objavilo je najnoviji spisak na kom su imena 2323 nedužna civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije "Novosadska racija", izvedene januara 1942. godine.

160221_04novisad_f.jpg


U saopštenju koje je potpisao Aleksandar Veljić, jedan od najistaknutijih članova tog društva i izuzetnog poznavaoca stravičnog zločina iz Drugog svjetskog rata, navedeno je da se ažurirani spisak žrtava "Racije" oslanja na podatke dobijene iz Mađarske.

"Na osnovu opsežnih i temeljnih istraživanja mađarskog popisa žrtava Novosadske racije sačinili smo ažurirani spisak na kom se nalaze 2323 nedužne žrtve, mahom Srbi, Jevreji i Romi, ali i pripadnici drugih nacija, koji su se suprotstavili neviđenom pokolju. Nažalost, spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj surovo likvidiranih ljudi u zloglasnoj Raciji", navedeno je u saopštenju.

Navodi se i primer da je jedan mađarski vojnik bezdušno likvidiran i bačen pod led Dunava u Novom Sadu, zajedno s drugim žrtvama, jer je bacio pušku i odbio naređenje da ubija nedužne ljude.

Pozivajući se na podatke Endrea Bajči-Žilinskog, poslanika mađarskog parlamenta iz vremena kad je u Novom Sadu izvedena Racija, inače velikog borca za istinu o tom zločinu, Veljić navodi da je tada pobijeno dve i po hiljade nevinih ljudi.

"U posleratnoj Jugoslaviji, ali i danas iz nejasnih razloga stalno se barata podatkom da je u Novosadskoj raciji stradalo 1 246 Novosađana. To je dvostruko manje od tvrdnji Žilinskog, koji se poziva upravo na mađarske izvore u Novom Sadu u vreme izvođenja Racije", navodi Veljić.

On konstatuje da su mađarski nacisti posle likvidirali Endre Bajči-Žilinskog, zbog njegove uporne borbe za istinu o neviđenom zločinu mađarskih okupacionih snaga u Novom Sadu nad nevinim ljudima.

Jedan od glavnokomandujućih "Novosadskom racijom", mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro (97), umro je nedavno u svom domu u Budimpeši, kao slobodan građanin. Nadležni budimpeštanski sud svojom presudom oslobodio ga je svake odgovornosti za stravične zločine u "Novosadskoj raciji".
Ljude bacali pod led

Prema odluci najviših vojnih i civilnih organa fašističke Mađarske, zbog navodnog uvlačenja partizana iz Šajkaške u Novi Sad, koga su okupacione vlasti označile kao centar "komunističkog pokreta", izrađen je plan da se sprovede "racija" u periodu od 21. do 23. januara 1942. godine.

U nezapamćenom bestijalnom trodnevnom ubijanju, mađarski vojnici su nedužne ljude, starce, žene i decu skidali do gola na temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa, puškama i pištoljima pucali im u potiljak, a potom bacali pod led Dunava.
 
Top