Utrogestan od sutra u apotekama

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Utrogestan od sutra u apotekama










Izvor:
Mondo.rs









Ozbiljnih nestašica lekova neće biti, jer je za deficitarne lekove obezbeđena zamena, ali su povremene nestašice neizbežne, izjavila je danas direktorka Apoteka "Beograd" Snežana Jovićević.


v252010p0.jpg



Direktorka Apoteka "Beograd" je, gostujući na RTS-u, kazala da za deficitarne lekove, kao što su "lasiks", "nitroglicerin", "farin" tablete, "brufen sirup", uvek postoji srodan lek iste farmakološke grupe i navela da u terapijskom pogledu ti lekovi imaju isto dejstvo.

Ipak, povremena nestašica pojedinih lekova je neizbežna, rekla je ona.

Direktorka Apoteka "Beograd" navela je da je, umesto "brufen sirupa" koji više ne proizvodi "Galenika", omogućen generički "paracetamol" koji nije ista aktivna supstanca, ali je lek iste terapijske grupe.

Ona je kazala da donedavno nije bilo "madopara" koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, a da su u međuvremenu obezbeđene zamene od kompanije "Roš" i sada tog leka ima u apotekama.

Ona je ocenila da je Uredba RFZO o prebacivanju deficitarnih lekova na D listu, što podrazumava da ih zdravstvene ustanove nabavljaju interventnim uvozom, dobro rešenje.

U pitanju su neregistrovani lekovi koji moraju da prolaze određenu proceduru dozvole Ministarstva zdravlja, uvoznih dozvola, sertifikate Agencije za lekove.

Ona je rekla i da je lek "utrogestan" namenjen za lečenje steriliteta nabavljen i da će ga već sutra biti u apotekama.

Kompanija "Aktavis" saopštila je danas da će nastaviti redovno i kontinuirano snabdevanje apoteka i zdravstvenih ustanova lekovima iz svoje palete.

"Prioritet nam je da pacijenti ne ostanu bez lekova i terapije i zato činimo sve da na vreme po utvrđenoj dinamici obezbedimo potrebne količine lekova", kazao je generalni direktor te kompanije za Srbiju i Crnu Goru Pavle Marjanović, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da ta kompanija očekuje da će, u saradnji sa RFZO i Vladom Srbije, plasirati lekove najnovije generacije po prihvatljivim cenama.

U Srbiji više od 400 lekova čeka novu cenu, a predstavnici resornih ministarstava - zdravlja i trgovine - dogovorili su se prošlog meseca da se odluka o korekciji cena lekova donese nakon formiranja nove vlade.

Vlada Srbije donela je pre desatak dana Odluku o najvišim cenama pet lekova za upotrebu u humanoj medicini.

Ona predviđa povećanje cene za pet deficitarnih lekova koji se izdaju na recept i za koje ne postoji zamena, a najčešće se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama i prilikom hitnih stanja pacijenata.

Reč je o "pet fluorouracilu" u dva oblika, "metildopi", "furosemidu", "aminofilinu" i "ranitidinu".

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ukazali su ranije da redovno prate snabdevenost tržišta lekovima i da se ne očekuju veći problemi u snabdevanju.
 
Natrag
Top